• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

07.12.2022

07:00

EU SAD VIDI KOLIKO JE SRBIJA DOBRO ODIGRALA! GASNI MANEVAR NORVEŽANA ZALEDIO BRISEL! ŠTA SADA, zamoliti Putina da im pusti Severni tok 2, ili...

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

EU SAD VIDI KOLIKO JE SRBIJA DOBRO ODIGRALA! GASNI MANEVAR NORVEŽANA ZALEDIO BRISEL! ŠTA SADA, zamoliti Putina da im pusti Severni tok 2, ili...

Podeli vest

EU bi se mogla vratiti razmatranju mogućnosti puštanja u rad opstale linije Severnog toka 2 zbog neočekivanog poteza drugog „pouzdanog" partnera. Evropa je besna i na administraciju Džoa Bajdena i optužuju Ameriku da najviše profitira od situacije u Ukrajini. Srbija, za razliku od EU, za sada ne mora da brine da li će od Rusije dobijati jeftin gas!

Stručnjak za energetiku Boris Marcinkevič objašnjava da su se u EU nadali da bi mogle da se provuku sa samnjenim obimom uvoza ruskog gasa. 

Pričalo se da EU neće ostati bez energetskih resursa zahvaljujući Kataru, SAD i Norveškoj. Štaviše, rečeno je da u prisustvu takvih trgovinskih partnera, snabdevanje Evropljana tečnim gorivom iz Ruske Federacije uopšte nije obavezno. Ali gasa ipak nije bilo, ističe on.

Problemi sa EU nastali su nakon sabotaže u Baltičkom moru, gde su oštećene dve linije Severnog toka i jedna Severnog toka 2. Čini se da je ovo šansa da saveznici Brisela zapravo dokažu svoju pouzdanost. Međutim, rekao je Marcinkevič na Jutjub kanalu Geoenergetika INFO, Katar je odbio da višestruko poveća obim isporuke goriva u Evropu, a Amerikanci su odmah podigli cene.

Postojala je samo jedna nada - Norveška. Ali ona je takođe izneverila EU. Skandinavska zemlja je u okviru „zelene agende" smanjila proizvodnju goriva, ostavljajući Evropsku uniju, koja je zaboravila na zaštitu prirode, bez ičega.

- Loš ugljen-dioksid je zlo u sistemu zapadnih vrednosti. Evropa je naravno bila besna od takvog manevra Norvežana i ponovo razmišljala o Severnim tokovima, jer drugih izvora jednostavno nema - citira ekspert.

Danas se gas iz Rusije u Nemačku može isporučivati jednom linijom i to iz Severnog toka 2. A problem je isključivo u Berlinu, koji odbija da pusti gasovod u rad. A ako se ne promeni stav po ovom pitanju u narednih nekoliko meseci, onda će tačka bez povratka biti pređena. Posle toga biće nemoguće spasiti nemačku privredu, dodao je specijalista.

Ambicija Sjedinjenih Država da izvuku maksimalnu korist iz ukrajinske krize pretvorila se u katastrofu za Evropu, ocenio je The Global Times.

Uticajni kineski list na engleskom naveo je i da su visoki evropski zvaničnici „besni na administraciju Džoa Bajdena" i da optužuju Ameriku da „najviše profitira od situacije u Ukrajini":

Stanovnici zemalja EU počeli su da shvataju da su upali u zamku Sjedinjenih Država zbog učešća u dugotrajnoj krizi koja je dovela do inflacije i brzog rasta cena energenata. Sebičnost SAD postala je očigledna kada je Evropa osetila nejednakost u bilateralnim odnosima".

The Global Times podvlači da su zemalje EU i njihovi žitelji postali glavna žrtva želje Vašingtona jer su SAD zaradile veliko bogatstvo podrivajući konkurentnost Evropske unije.

Kineski list progonozira: „Nastavak krize će dovoditi do sve većih nemira u Evropi, jer će rasti nezadovoljstvo stanovništva tamošnjim vlastima".

Srbija, za razliku od EU, za sada ne mora da brine da li će ode Rusije dobijati jeftin gas. Moskva  nas ne primorava da kupimo njen gas i naftu. 

S druge strane, dugačak je red zemalja koje bi da zauzmu našu povlašćenu poziciju. Jeftin gas i jeftina nafta su osnov naše ekonomske stabilnosti. Skupa nafta i skup gas su iracionalni luksuz, koji ne plaćaju funkcioneri Evropske unije, već građani država članica. 

O političkim stavovima Moskve ne treba trošitti reči! Rusija čvrsto stoji iza nas kad je KiM u pitanju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
regler

pre 1 godinu

Moja nevjesto, moja ljepotice, moja sirota kraljiceeee ....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija