• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Jutarnjilist

07.12.2022

14:05

OVO JE PRINC KOJI STOJI IZA POKUŠAJA DRŽAVNOG UDARA U NEMAČKOJ! Planirali oružani napad na Bundestag i hapšenje političara

Tanjug/AP

Vesti

OVO JE PRINC KOJI STOJI IZA POKUŠAJA DRŽAVNOG UDARA U NEMAČKOJ! Planirali oružani napad na Bundestag i hapšenje političara

Podeli vest

Sa 3.000 policajaca, jutros je u Nemačkoj počela operacija hapšenja krajnje desničarske terorističke grupe pod optužbom da je planirala državni udar, odnosno rušenje demokratski izabrane vlade

Operacija je sprovedena istovremeno u jedanaest nemačkih saveznih država, pretreseno je više od 130 stanova, kancelarija i skladišta i uhapšeno 25 muškaraca i žena. Pretresena je i kasarna Komande specijalnih snaga (KSK) u Kalvu u Baden-Virtembergu.

Svih 25 uhapšenih trebalo bi da budu izvedeni pred istražne sudije Saveznog suda u Karlsrueu u sredu i četvrtak, navodi Špigl. Ekstremistička grupa je raspolagala velikom količinom novca, a među njima je i bivši političar AfD-a, poslanik Bundestaga, a danas sudija u Berlinu.

Ovo je jedna od najvećih policijskih operacija protiv ekstremista ikada sprovedenih u Nemačkoj, prenosi Špigl. Pod istragom su ukupno 52 osobe, umešane su policije u Austriji i Italiji. Glavna akcija se odvijala u Baden-Virtembergu, Bavarskoj, Saksoniji, Hesenu i Tiringiji. Meta je grupa desničarskih ekstremista iz miljea takozvanog Rajhsbirgera, Građani Rajha, koji ne priznaju demokratsku državu.

Foto: Tanjug/AP

Hajnrih XIII Princ Rojs

Mozak je 71-godišnji broker nekretninama iz Frankfurta, teoretičar zavere sa istorijskim imenom Hajnrih XIII. Princ Rojs. Primećen je u januaru 2019. na Vorldvebforumu: zalizana kosa, svetloplavo odelo, svetloplava košulja, pristojna kravata u istom tonu i svilena maramica, prenosi Sviss Bazonline. Požalio se monarhiji, da za njega današnja Nemačka nije suverena država. Drugi osumnjičeni je bivši komandant padobranaca Rudiger von P. (69). Teorija zavere KAnon, koja je igrala ulogu u mobilisanju nasilnika za napad na Kapitol u Vašingtonu u januaru 2021.

Prema istražiteljima, zaverenici oko princa Rojsa su od novembra 2021. planirali oružani napad na Bundestag i hapšenje političara, očekujući da će to izazvati nemire u Nemačkoj. Računali su da će nakon toga deo snaga bezbednosti preći na njihovu stranu, što će dovesti do preuzimanja vlasti. Ali prema informacijama Špigla, prošlo je nekoliko dana od datuma kada je grupa htela da izvrši napad, a oni nisu ništa preduzeli.

Foto: Tanjug/AP

Angažovan i helikopter

Prema istražiteljima, u grupi je i Birdžit Malsak-Vinkeman (58), bivša poslanica AfD-a u Bundestagu, koja sada ponovo radi kao sudija u Berlinu. Osumnjičeno je nekoliko bivših vojnika Bundesvera, jedan aktivni oficir koji radi kao logističar u kasarni Kalv i najmanje jedan suspendovani policajac. U grupi su još jedan advokat, internista i pilot. Grupa je planirala da organizuje vojsku u senci širom Nemačke kako bi izvršila plan puča. Kako navode istražitelji, oni su na različite načine pokušavali da dođu do oružja i opreme. Održali su obuku gađanja, kupili desetak satelitskih telefona. Prema informacijama organa bezbednosti, organizacija je raspolagala neuobičajeno velikom količinom novca.

Foto: Tanjug/AP

Nemački specijalci

Jedna od grupa u okviru osumnjičene grupe, „United Patriots”, čije su vođe uhapšene širom zemlje, uključujući i Saksoniju, planirala je, između ostalih, otmicu saveznog ministra zdravlja Karla Lauterbaha (SPD). Osim što su ljubitelji teorija zavere, nemačka krajnja desnica protivnici su epidemioloških mera. U slučaju Ujedinjenih patriota, državni tužilac Koblenca vodi istragu protiv ukupno dvanaest muškaraca i žena. Kako je policija juče saopštila, grupa je htela da izazove nestanak struje u celoj zemlji sabotiranjem trafostanica i dalekovoda kako bi izazvala haos.

Posle nasilnog svrgavanja vlasti, pobunjenici su želeli da uspostave sopstvenu vladu, na čelu sa Hajnrihom XIII. Princ Rojs. „Vojno krilo“ organizacije oko Rudigera. P. je navodno pokušao da pridobije policajce i vojnike, sa kojima su se sastajali u Baden-Virtembergu i severnoj Nemačkoj. U jesen su izviđali kasarne Bundesvera na jugu zemlje, proveravajući da li su pogodne za smeštaj njihovih trupa nakon puča.

Foto: Tanjug/AP

Nemački specijalci

Potomak plemićke porodice Hajnrih XIII. princ Rojs je dobro poznat u Tiringiji, optužen je da je vodio grupu i prikupljao novac, prenosi MDR. Princ je godinama vlasnik lovačke kuće, odnosno zamka u blizini Bad Lobenštajna u Tiringiji. Policija je detaljno pretražila njegov dvorac i druge stambene i poslovne prostore. Inače, Hajnrih XIII živi i radi u Frankfurtu. U Bad Lobenštajnu je u sredu ujutru pretreseno sedište kompanije povezane sa britanskom kompanijom sa sedištem u Londonu. Još nije jasno da li se preko ovih preduzeća prikupljao novac za kneževu „Patriotsku uniju”.

Hajnrih XIII. Princ Rojs dospeo je na naslovne strane ovog leta kada je bio na prijemu kod sada suspendovanog gradonačelnika Bad Lobenštajna Tomasa Vajgelta, koji je želeo da spreči snimanje i napao reportera „Osttiringer cajtunga”. Nakon toga se oglasio šef kuće Rojs Hajnrih XIV, udaljivši aristokratsku porodicu od građana Rajha. On tvrdi da je Hajnrih KSIII. dalji rođak, koji se pre 14 godina okrenuo od porodice Reuss. Nazvao ga je poluzabezeknutim starcem, koji je bio uhvaćen u teorije zavere.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
cardak

pre 1 godinu

SVABAMA DOSAO INKASANT DA NAPLATI KRV SIROTINJE KOJU SU IZRABLJIVALI PRODAVAJUCI IM DEMOKRATIJU ZA NOVAC!I ubuduce da ne pisete"najbogatija evropska zemlja" nego"BIVSA NAJBOGATIJA ZEMLJA EVROPE".Sve ce razoriti V RAJH i IZBEGLICE!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija