• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug/index

07.12.2022

17:29

POČELO JE! Si Đinping stigao u SAUDIJSKU ARABIJU, panika u Vašingtonu zbog ISTORIJSKOG DOGOVORA - AMERI PAKUJU KOFERE?!

Tanjug/AP

Vesti

POČELO JE! Si Đinping stigao u SAUDIJSKU ARABIJU, panika u Vašingtonu zbog ISTORIJSKOG DOGOVORA - AMERI PAKUJU KOFERE?!

Podeli vest

Kineski predsednik Si Đinping stigao je u Saudijsku Arabiju, objavili su kineski državni mediji, a reč je o poseti koju je Peking opisao kao svoju najveću diplomatsku inicijativu u arapskom svetu

Očekuje se da će princ Mohamed bin Salman ponuditi Si Đinpingu raskošnu dobrodošlicu, za razliku od skromnijeg prijema priređenog američkom predsedniku Džou Bajdenu.

Kineski predsednik će se prvo sastati s vodstvom Saudijske Arabije, a potom će učestvovati na širem sastanku saveza šest zalivskih arapskih zemalja i na samitu s arapskim čelnicima, što će biti "epohalna prekretnica u istoriji razvoja kinesko-arapskih poslova", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Peking se nada da će poslati snažnu poruku o jačanju "jedinstva i saradnje", dodao je Mao.

Prema navodima Rojtersa, vlasti u Rijadu su frustrirane postepenim odvajanjem Vašingtona od Bliskog istoka, a Kinu vide kao priliku za ekonomsku dobit bez tenzija. Bela kuća je saopštila danas da je Sijeva poseta pirmer pokušaja Kine da izvrši uticaj, ali da to neće promeniti politiku SAD prema Bliskom istoku.

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman je rekao da će ta zemlja ostati pouzdani energetski partner Kine.

''Naša saradnja je pomogla da se održi stabilnost globalnog tržišta nafte, i Saudijska Arabija će ostati pouzdan partner Kine u ovoj oblasti'', rekao je on i dodao da će te dve zemlje nastojati da pojačaju saradnju u lancima snabdevanja energijom, između ostalog i postavljanjem regionalnog centra za kineske fabrike u Saudijskoj Arabiji

Za razliku od Vašingtona, Peking je zadržao dobre veze s Rijadovim regionalnim rivalom Iranom, još jednim dobavljačem nafte Kini. Kina, najveći svetski potrošač energije, glavni je trgovinski partner zalivskih proizvođača nafte i gasa.

Očekuje se da Kina potpiše ugovore vredne 30 milijardi dolara sa Rijadom, kao i niz sporazuma sa drugim zalivskim zemljama, navodi saudijska novinska agencija SPA. 

Saudijska Arabija je najveći kineski dobavljač nafte, a državna kompanija Saudi Aramco ima godišnje ugovore o snabdevanju sa šest kineskih rafinerija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17