• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

08.12.2022

07:00

AMERIKANCI BI DA IZBACE RUSIJU IZ G20, ALI I DA IZOLUJU MOSKVU OD OSTATKA SVETA! Vašington sprema pakao i Kini...

Vesti

AMERIKANCI BI DA IZBACE RUSIJU IZ G20, ALI I DA IZOLUJU MOSKVU OD OSTATKA SVETA! Vašington sprema pakao i Kini...

Podeli vest

Amerika namerava da izbaci Rusiju iz grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20) i drugih međunarodnih organizacija.

Kongresmeni u SAD postigli su dogovor o predlogu zakona o nacionalnoj odbrani za 2023. sa basnoslovnim budžetom od 858 milijardi dolara, u kojem se, osim podrške Ukrajini i naoruižavanja Tajvana, kao jedan od ciljeva navodi i izbacivanje ruskih zvaničnika iz G20. 

Agresivna politika 

Amerika, prema nacrtu novog zakona, namerava da "stvori prepreke" za dalje učešće Rusije u radu G20 i drugih međunarodnih ekonomskih organizacija, poput Banke za međunarodna poravnanja, Borda za finansijsku stabilnost i Međunarodne asocijacije za nadgledanje osiguranja. 

"Politika SAD jeste da isključi Rusiju iz tih međunarodnih organizacija, te je neophodno preduzeti određene korake kako bi to bilo ostvareno", navedeno je u objašnjenju zakona o vojnom budžetu SAD.  

Osim toga, za slabljenje Rusije novim zakonom je predviđeno i dodatnih 800 miliona dolara za novi paket vojne pomoći Ukrajini, što je 500 miliona više nego što je predsednik SAD Džo Bajden na početku zahtevao. Amerika je dosad Kijevu dala oko 19 milijardi dolara vredno naoružanje, te su novim zakonom predviđena i sredstva za nadomešćivanje zaliha oružja, koje su ispražnjene zbog Ukrajine.    

Propašće pokušaji SAD da izoluje Rusiju

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško izjavio je da su pokušaji Amerike da izbaci njegovu zemlju iz G20 osuđeni na propast. 
- Vidimo da je zapadna politika sada usmerena na izolaciju Rusije, što je već propalo, kao što e propasti i svi pokušaji da Rusija bude izbačena iz G20 i drugim međunarodnih organizacija - rekao je Gruško, ističući da većina sveta ne podržava takvu politiku SAD. 

Kad je reč o suprodstavljanju Pekingu, Vašington je planirao da izdvoji čak deset milijardi dolara za "bezbednosnu pomoć" Tajvanu, koje bi to kinesko odmetnuto ostrvo trebalo da dobije u narednih pet godina. Osim toga, SAD će dati i dodatnih 11,5 milijardi dolara za Pacifičku inicijativu odvraćanja, što je takođe usmereno za napad na Kinu. Kako je navedeno, te pare su namenjene suprodstavljanju pretnji, koju predstavlja Peking, i širenju američke vojske u Indo-pacifičkom regionu.  

Novi američki zakon predviđa i ogromna sredstva za razvoj hipersoničnog oružja i kupovinu postojećih sistema naoružanja, uključujući borbene avione F-35 kompanije "Lokid Martin" i brodove kompanije "Dženeral dajnamiks".

Republikanci poklekli

Očekuje se da će predlog zakona ovog meseca proći glasanje u Senatu i Predstavničkom domu, budući da su sporazum o nacrtu postigle zajednički demokratska i republikanska stranka. Nakon toga će biti poslat američkom predsedniku Džozefu Bajden na potpisivanje kako bi i formalno bio usvojen.

Inače, novi zakon o nacionalnoj odbrani SAD za 2023, odnosno vojni budžet, veći je za čak 45 milijardi dolara od onoga koji je Bajden tražio. Uprkos tome što su se republikanci bunili zbog milijardi već izdvojenih na pomoć Ukrajini, na kraju su ipak pristali da i naredne godine toj zemlji daju pozamašnu sumu za oružje. 

Putin: Rusija će se braniti svim raspoložim sredstvima!

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je ponovio da će Moskva nastaviti doslednu borbu za svoje nacionalne interese, prvo mirnim sredstvima, a ako to ne pomogne, i svim drugim, dostupnim sredstvima. 
- S naše strane može biti samo jedan odgovor: dosledna borba za naše nacionalne interese. Tako ćemo nastaviti. Neka niko ni na šta drugo ne računa. Da, to ćemo činiti različitim načinima i sredstvima. Pre svega, naravno, želimo mirnim putem. Ali ako ništa drugo ne preostane, branićemo se svim sredstvima koja su nam na raspolaganju - naglasio je Putin na sastanku nacionalnog saveta za ljudska prava.
Prema njegovim rečima, specijalna vojna operacija je možda i dug proces, ali pripajanje novih teritorija je značajan rezultat za Rusiju - Azovsko more je postalo rusko unutrašnje more.
- Šta ima da se krije. Azovsko more je postalo unutrašnje more Ruske Federacije. To su ozbiljne stvari. Još se Petar Veliki borio da dođe do Azovskog mora - rekao je on.
Govoreći o mobilizaciji, on je saopštio da se od 300.000 mobilisanih, u zoni specijalne vojne operacije nalazi 150.000 ljudi, od kojih 77.000 direktno učestvuje u borbenim dejstvima. On je istakao da za sada nema potrebe za dodatnom mobilizacijom.
Osvrćući se na optužbe da u zoni vojnih operacija postoje neki "logori za dezertere", šef Kremlja je rekao: 
- Mi nemamo nikakve zone, logore, sve su to gluposti, laži koji nemaju osnova.
Putin je dodao da, za razliku od Rusa, Ukrajinci svoje dezertere streljaju javno pred strojem.

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17