• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

09.12.2022

12:32

APSOLUTNO NEMA ŠANSE DA SE NEŠTO OTKRIJE! Kremlj se oglasio o supertajnoj akciji razmene Buta za američku košarkašicu!

AP/Photo

Vesti

APSOLUTNO NEMA ŠANSE DA SE NEŠTO OTKRIJE! Kremlj se oglasio o supertajnoj akciji razmene Buta za američku košarkašicu!

Podeli vest

Pogrešno je izvoditi zaključke da je razmena Rusa Viktora Buta i Amerikanke Britni Grajner korak u pravcu izlaska iz krize između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov


On je dodao da su se pregovori Rusije i SAD ticali isključivo teme razmene zatvorenika i naglasio da odnosi Moskve i Vašingtona, kao i pre, ostaju u žalosnom stanju.

Prema njegovim rečima, razmenom dvoje zatvorenika bavile su se specijalne službe SAD i Rusije.

„Apsolutno nema nikakvih mogućnosti da se nešto otkrije. Ovim su se bavile specijalne službe dve zemlje. Najvažnije je to što se državljanin Rusije koji je potpuno nezakonito proveo 14 godina, faktički, u američkom zatvoru - vratio u otadžbinu“, istakao je Peskov u intervjuu za „Izvestija“.

Portparol je dodao da lekari još uvek utvrđuju zdravstveno stanje Viktora Buta i poželeo mu brz oporavak.

Peskov je, pored toga, visoko ocenio ulogu Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije u razmeni zatvorenika.

Prethodno je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je 08.12. na aerodromu u Abu Dabiju završena procedura razmene - ruski državljanin Viktor But oslobođen je iz američkog zatvora i prebačen u Rusiju, a iz ruskog zatvora oslobođena je američka košarkašica Britni Grajner.

Inače, Viktor But je ruski biznismen koji je na zahtev Vašingtona uhapšen na Tajlandu 2008. godine, prebačen u SAD i tamo osuđen na 25 godina zatvora 2012. godine zbog „namere ilegalne trgovine oružjem i podrške terorizmu“. But je negirao sve optužbe.

Britni Grajner je američka košarkašica koja je igrala u ruskim klubovima, a 17. februara 2022. privedena je na aerodromu u Moskvi zbog šverca droge/nedozvoljenih sredstava.

Krajem jula, Vašington je, prema medijima, predložio Moskvi razmenu Buta za Pola Vilana koji je osuđen u Rusiji zbog špijunaže i Grajnerove, koja je u avgustu osuđena na devet godina zatvora zbog krijumčarenja narkotika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Španija u polufinalu EP! Neverovatan meč u Štutgartu! Uživo
EURO 2024

Španija u polufinalu EP! Neverovatan meč u Štutgartu!

Vreme je za samu završnicu Evropskog prvenstva! Derbi utakmicom Nemačka - Španija biće otvoreno četvrtfinale najveće fudbalske smotre u 2024. godini, a taj meč na programu je od 18 časova (RTS 1, Arena 1 premijum). Današnji program biće zatvoren još jednim evropskim klasikom, pošto od 21 sat (RTS 1, Arena 1 premijum) igraju Portugal i Francuska.

05.07.2024

15:26

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija