• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/index

09.12.2022

13:14

KLANICA JE NA "GLAVNOJ KAPIJI", ŠEF VAGNERA: Moramo da ih uništimo u Bahmutu!

AP/Photo

Vesti

KLANICA JE NA "GLAVNOJ KAPIJI", ŠEF VAGNERA: Moramo da ih uništimo u Bahmutu!

Podeli vest

Ruske snage od letos vode bespoštednu bitku za Bahmut, pokušavajući da ga zauzmu, ali ne uspevaju uprkos pomoći Vagnerove paravojne grupe, dok se bitka zapravo vodi za grad koji je u velikoj meri uništen

Borbe su se intenzivirale poslednjih nedelja, dobijajući simboličan značaj za ruske zvaničnike koji žele da zauzmu grad nakon niza ponižavajućih poraza, povlačeći se iz Harkovske oblasti (na severoistoku) u septembru i Hersona (na jugu) u novembru.

Nedavno su ruske snage napredovale u pravcu Bahmuta, saopštivši da su zauzele predgrađe, međutim, grad, u kojem živi skoro polovina predratne populacije od 70.000, i dalje je neosvojiva tvrđava, saopštile su ukrajinske vlasti. Sa dolaskom zime, mnogi analitičari procenjuju da će se trenutna linija fronta stabilizovati, nakon nekoliko nedelja ukrajinskog napredovanja na severoistoku i jugu.

U bici za Bahmut na ruskoj strani najaktivniji su plaćenici Vagner grupe, među kojima su zatvorenici kojima je obećana smanjena kazna ako se budu borili u Ukrajini i civilna rezervna jedinica mobilisana u septembru. Strategija se ponavlja: ​​artiljerija bombarduje grad, uništavajući infrastrukturu u nadi da će se civili i ukrajinski vojnici povući.

Neki posmatrači smatraju da bitka za Bahmut pre svega svedoči o želji Moskve da posle višemesečnih poraza protiv ukrajinske vojske opremljene zapadnim oružjem konačno izvojuje vojnu pobedu.

„Ruska komanda želi da kontroliše čitav region Donjecka, a Bahmut je glavna kapija za Slavjansk i Kramatorsk“, rekao je za AFP Majkl Kofman, direktor ruske politike u američkom trustu mozgova CNA.

Vođa Vagnerove grupe Jevgenij Prigožin, želi još više: „Moramo uništiti ukrajinsku vojsku u klanici u Bahmutu".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vns

pre 1 godinu

Jaka ruska vojna....plaćenici,kriminalci,čečeni i kojekavi islamisti.....e majko Rusijo na šta si spala?????

Pera

pre 1 godinu

Samo sto Pirozgin ne govori o broju poginulih vagnerovaca kodBahmuta , a to je samo za zadnja dva meseca oko 2700 pripadnika vagner grupe.....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija