• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ria.ru

10.12.2022

15:53

(VIDEO) RUSKI "SUHOJI" U NISKOM LETU POKAZALI ŠTA MOGU! Ministarstvo odbrane RF objavilo snimak udara jurišnih aviona na ukrajinska oklopna vozila

Prinskrin

Vesti

(VIDEO) RUSKI "SUHOJI" U NISKOM LETU POKAZALI ŠTA MOGU! Ministarstvo odbrane RF objavilo snimak udara jurišnih aviona na ukrajinska oklopna vozila

Podeli vest

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je na svom Telegram kanalu snimak udara posade jurišnih aviona Su-25 na ukrajinska oklopna vozila

 

"Piloti "Vrana" su još jednom pokazali koherentnost i profesionalizam: veoma je teško održavati malu visinu pri velikoj brzini. Još je teže pucati u takvim uslovima", saopšteno je.

Ministarstvo je dodalo da su nakon udara posade izvele manevar oslobađanjem toplotnih zamki i vratile se na poletni aerodrom.

Suhoj Su-25 je 1980. godine, pre nego što je ušao u operativnu upotrebu, po naređenju tadašnjeg sovjetskog ministra odbrane maršala Ustinova upućen u Avganistan. Tako je već 1981. delovala cela jedna borbena eskadrila, a već 1984. čak puk od 40 aviona Su-25. Zbog svoje ružnoće piloti su ovaj avion nazvali "Grač"-Vrana.

 

 

 

Za osam godina rata u Avganistanu izveli su 60.000 avio-poletanja. Bilo je slučajeva da su u jednom danu pojedini piloti imali čak do 10 poletanja. Ukupno za sve vreme rata od 1980-1981 oborena su 23 aviona. Borbena žilavost ovog aviona zasnovana je na sposobnosti da preživi pogodak umesto da izbegava PVO. Pilotska kabina, motor, rezervoar za gorivo zaštićeni su titanijumskim pločama, koji je otporan na kalibar 12,7 mm, a delovi motora su dobili i dodatnu zaštitu od titanijuma i gume.

Kada su mudažhedini u Avganistanu od CIA dobili prenosne PVO sisteme Stinger, za kratko vreme oboreno je bilo šest letelica. Taktika koju su do tad koristili, kao i danas u Ukrajini niski let morala je biti promenjena pa su otišlli na visine od preko 5.000 m gde su bili nedostupni za rakete koje se lansiraju sa ramena.

U Ukrajini to još nije bio slučaj. Naknadno motori su dobili uređaje za gašenje freonom, a u trup je ubačena titanijumska ploča debljine 5 mm koja treba da spreči ispadanje oba motora. U poslednjem slučaju ta ploča je odigrala značajnu ulogu. Ukupna masa oklopne zaštite na modifikovanim suhojjima 25 dostigla je 1.100 kilograma. Letelice su dobile snažnije motore R-195, koji su stvarali manju temperaturu na izduvniku i time manji IC odraz.

Ukrajinska vojska imala je u svom sastavu jedan puk sa ovim jurišnicima i većina ovih letelica je uništena u vazduhu, najviše u okolini Hersona i Donjecka, ali i u napadima na aerodrome.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
poturad servi

pre 1 godinu

Price za priglupu poturad srbe. Amerikancima nisu ni do pete.

sledeća vest

Vesti

TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?
Live TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?

Oko Srbije već duže vreme kruže razni špijunski dronovi. Malo - malo pa se posmatraju položaji srpske vojske. Niz incidenata dogodio se 2015. pa sve do incidenta ispred Izraelske ambasade. Mnogo je opasnosti! Da li smo bezbedni? Na ovu temu u "Info večeri" govorili su politički konsultant Vladimir Dobrosavljević, bivši obaveštajac Karlo Dulović i Željko Šajn, novinar "Politike".

04.07.2024

22:24

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)
Live TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)

Neki kažu da se posledice istorije ne smiruju ni danas. Libija više nije ona zemlja koja je nekada bila. Neki kažu da je danas bolje, a neki da je mnogo gore. Mejlovi HIleri Klinton su procurili i otkrivena je istina zašto je Gadafi skinut sa vlasti, a to je zato što se suprotstavio dolaru. O tome zbog čega je ubijen Gadafi, u emisiji "Info dan" govorili su nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović i Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu.

04.07.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija