• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/independent.co.uk

10.12.2022

16:58

DOK BRITANCI PSEĆU HRANU GREJU NA KAŠIKU I SVEĆU, SRBIN VILJUŠKOM BOC! Srbija se fantastično nosi sa krizom, postaje obećana zemlja

printscreen

Vesti

DOK BRITANCI PSEĆU HRANU GREJU NA KAŠIKU I SVEĆU, SRBIN VILJUŠKOM BOC! Srbija se fantastično nosi sa krizom, postaje obećana zemlja

Podeli vest

Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji dovele su Evropu na ivicu gladi.

Inflacija u Velikoj Britaniji dostigla je 41-godišnji maksimum , sa troškovima hrane i bezalkoholnih pića koji su porasli za 16,4 odsto u godini do oktobra, što je najveći rast od 1977.

Rat u Ukrajini i uvođenje sankcija Rusiji doprineli su tome da se Evropa suočava sa najvećem krizom od završetka Drugog svetskog rata.

Kako je oružani sukob u Ukrajini krenuo, sve članice Evropske Unije brže bolje su pohitale da uvedu sankcije Rusiji, što ih je kako bi se reklo nakon nešto manje od godinu dana rata dovelo bukvalno do prosjačkog štapa. Ostavivši ih bez gasa, sa visokim cenama goriva i prehrambenih namirnica. Što je izazvalo brojne proteste i nerede.

Brojne zemlje Unije suočavaju se sa nezadovoljstvom svog naroda, jer su mnogi od njih zbog trenutne situacije ostali bez posla, a cene osnovnih životnih namirnica otišle u nebesa pa su mnogi od njih primorani da krizne dane prebrode kako znaju i umeju.

Prilog tome je otežana situacija u Velikoj Britaniji gde uz rastuće račune za energiju, domaćinstva su prinuđena da prave teške izbore između grejanja i hrane - a tvrdi se da su neka pribegla ekstremnijim merama.

Foto: Tanjug/AP

RAt u Ukrajni mnoge zemlje doveo na ivicu gladi

Pa, oni koji su se nekada pozivali na "čajanku", sada jedu na sveću i kašiku prodgrevajući hranu za kućne ljubimce.

- Još uvek sam šokiran činjenicom da imamo ljude koji jedu hranu za kućne ljubimce, ljude koji pokušavaju da zagreju hranu na sveći ili radijatoru - rekao je za Bi-Bi-Si Mark Stid, koji vodi ostavu u oblasti Stoubridž u Kardifu.

Cene su rasle najbržim tempom u poslednje četiri decenije, a plate u Velikoj Britaniji će nastaviti da stagniraju i iznose gubitak od 6,2 odsto – ili u proseku – 1.750 funti – u naredne dve godine, prema Tradesu Kongres sindikata (TUC), najteža kontrakcija bilo koje ekonomije G7.

Srbija je mogla da se nađe u identičnoj situaciji da je država pala u ruke nekim drugima koji po svaku cenu, brže i bolje žele da se dodvore EU i zapadnim vladarima zanemarivši sopstvene interese i interese svojih građana.

Foto: Shuterstock/Printscreen

Rafovi prepuni hrane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od početka krize u Evropi trpeo je brojne pristike što iz EU što iz unutrašnje strukture, međutim, nakon skoro godinu dana rata u Ukrajini, pokazalo se da politika koju vodi predsednik Vučić je i te kako ispravna, te je time dokazao da Srbija jako dobro brine prvenstveno o svom narodu, a onda o svemu ostalom.

Fabrike se otvaraju, izvozi se i uvozi, grade se putevi, plate i penzije rastu, rafovi su puni hrane, radijatori vreli...i što je najvažnije, mir je obezbeđen. Neko ko ne živi u Srbiji a došao je kao turista rekao bi da krize u Evropi i nema.

U našu zemlju sve više dolazi stranih turista, a iz razgovora sa njima i po rekacijama može se reći da je sada naša Srbija Evropa, jer baš  su oni odličan reper da se napravi paralela, neki je nazivaju čak i obećanom zemljom kao što je to ranije bila Nemačka. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Alemale

pre 1 godinu

Да није тужно , било би смешно

marija

pre 1 godinu

Imala sam ja slikovnicu "Najljepše bajke svih vremena". Ovo bi zadlužilo da bude tamo.

nekonekada

pre 1 godinu

Da li mi živimo u različitoj Srbiji ili vi ovde u informeru gubite vezu sa realnošću?

Aleksandar

pre 1 godinu

Koje ste vi sranje od portala da čovjek ne poveruje.

pozdrav iz nemacke

pre 1 godinu

U nemackoj je hrana JEFTINIJA nego u srbiji. Pa Vi vidite dragi SRbi koliko vas Šišaju domaci paraziti...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15