• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

11.12.2022

17:30

PRIPREMITE SE, STIŽE EKONOMSKI SLOM KAKAV DOSAD NIJE VIĐEN! Katastrofa kreće, a odakle bi drugo, iz Amerike! OVO  SE NE MOŽE SPREČITI?!

Vesti

PRIPREMITE SE, STIŽE EKONOMSKI SLOM KAKAV DOSAD NIJE VIĐEN! Katastrofa kreće, a odakle bi drugo, iz Amerike! OVO SE NE MOŽE SPREČITI?!

Podeli vest

Svetska recesija je pred vratima jer centralne banke agresivno povećavaju troškove pozajmljivanja kako bi ukrotile inflaciju - i ovog puta će izazvati više turbulencija na tržištu nego ikada ranije, kažu analitičari Blekroka, najveće američke investicione kompanije.

Globalna ekonomija je već izašla iz četiri decenije ere stabilnog rasta i inflacije da bi ušla u period povećane nestabilnosti - a novi režim povećane nepredvidivosti je tu da ostane, prenosi Market insajder mišljenje analitičara Blekroka.

To znači da kreatori politike više neće moći da podržavaju tržišta onoliko koliko su činili tokom prošlih recesija, smatra tim Blekrokovih stratega na čelu sa potpredsednikom Filipom Hildebrandom u izveštaju pod nazivom „Globalni izgledi za 2023".

- Recesija se predviđa dok se centralne banke utrkuju u pokušaju da ukrote inflaciju. To je suprotno od prošlih recesiji. Centralne banke neće priskočiti u pomoć kada se rast uspori u ovom novom režimu, što je suprotno onome što su investitori očekivali. Procene kapitala još uvek ne odražavaju štetu koja je pred nama - stoji u izveštaju.

Ograničena podrška politike podrazumeva da investitori treba da kosite „dinamičnije metode" koje uključuju češće promene portfolija i zauzimanje „usitnjenijeg pogleda na sektore, regione i klase podaktiva", kako bi se kretali kroz volatilnost napred, dodaju analitičari američke kompanije.

Režim veće makrovolatilnosti

- Ono što je funkcionisalo u prošlosti, sada neće biti primenjivo. Stari priručnik o „kupovini pada" nije primenjiv u režimu oštrijih kompromisa i veće makrovolatilnosti. Ne vidimo mogućnost povratka na uslove koji će održati zajedničko „bikovsko tržište" akcijama i obveznicama kakvu smo doživeli u prethodnoj deceniji - kaže se u izveštaju.

Banke sa Volstrita, od Morgan Stenlija i Benk ov Amerika do Dojče banke, upozorile su da bi američke akcije mogle pasti za više od 20 odsto u 2023. zbog ekonomskog pada i rizika likvidnosti izazvanih povećanjem kamatnih stopa. Generalni direktor Goldman Saksa, Dejvid Solomon vidi samo 35% šanse da američka ekonomija izbegne recesiju.

Prema Blekrokovoj analizi, usporavanje tržišta nekretnina, kašnjenja u korporativnim investicionim planovima, pad štednje potrošača i pogoršanje poverenja izvršnih direktora su rani znaci nadolazećeg ekonomskog pada.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija