• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

12.12.2022

21:41

ZDF RASKRINKAO EVROPU! NEMAČKA I DRUGE ZEMLJE EU KUPUJU TEČNI GAS OD RUSIJE PREKO BELGIJE! Ko koga ovde pravi ludim - AMAN?!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

ZDF RASKRINKAO EVROPU! NEMAČKA I DRUGE ZEMLJE EU KUPUJU TEČNI GAS OD RUSIJE PREKO BELGIJE! Ko koga ovde pravi ludim - AMAN?!

Podeli vest

Nemačka i druge zemlje članice EU nastavljaju da kupuju tečni prirodni gas od Rusije, izvestio je nemački TV kanal ZDF, pozivajući se na podatke Instituta za svetsku ekonomiju iz Kila.

Gas, kako je precizirano, iz Rusije stiže u Belgiju, nakon čega se transportuje u Nemačku. Obim isporuka je oko pet milijardi kubnih metara godišnje, što je pet do šest odsto ukupnih nemačkih potreba za gasom.

Sve u svemu, 13 odsto evropskog uvoza LNG danas dolazi iz Rusije, prema energetskoj kompaniji ICIS. Istovremeno, njegovi kupci su prvenstveno Francuska, Holandija i Belgija.

Ranije je postalo poznato da je grupa od 12 država, uključujući Belgiju, Grčku, Italiju i Poljsku, zahtevala značajno smanjenje gornje granice cene gasa kako bi ublažila uticaj energetske krize na potrošače i preduzeća u Evropi.

Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju nakon početka specijalne vojne operacije. To je dovelo do viših cena električne energije, goriva i hrane u Evropi i Sjedinjenim Državama.

Vladimir Putin je politiku obuzdavanja i slabljenja Moskve nazvao dugoročnom strategijom za zapadne zemlje. Prema njegovim rečima, sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Šef države je napomenuo da je glavni cilj Zapada da pogorša živote miliona ljudi.

Predsednik Vladimir Putin je, komentarišući ovu inicijativu, izjavio da Rusija neće ništa isporučivati u inostranstvo ako bi to bilo suprotno njenim interesima.

Aleksej Miler, šef Gasproma, rekao je da bi jednostrano ograničavanje cena od strane Evropske unije predstavljalo kršenje suštinskih uslova ugovora i da bi to dovelo do prestanka izvoza.

Portparol Kremlja Dimitri Peskov rekao je danas kako EU menja zavisnost od ruskog gasa za zavisnost od američkog tečnog naftnog gasa.

Pritom, Brisel ima daleko manje koristi od takve transakcije, dodao je Peskov.

Evropa ima apsurdnu želju da se oslobodi zavisnosti od Rusije. Međutim, istovremeno ne govore o tome da jednu zavisnost menjaju za drugu, odnosno, oni su zavisnost od Rusije zamenili za zavisnost od američkog tečnog prirodnog gasa. To je slična zavisnost, samo sa mnogo manje reciprociteta", ocenio je Peskov, a prenosi Tas.

- I sada, kada Evropljani svakoga dana gube milijarde evra, te milijarde zarađuje Vašington - rekao je Peskov.

Tas podseća da je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da su jeftini i pouzdani ruski energenti bili konkurentna prednost za Evropu, pa se čak i delimično odustajanje od njih već negativno održava na njenu privredu i stanovnike.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
degrht

pre 1 godinu

naravno, kao i medju narodom, zakon vazi samo za boraniju

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija