• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune/Informer

15.12.2022

17:30

KIJEV I EVROPU ČEKA SLOM, AKO SE RAT U UKRAJINI RAZVUČE! AMERI ČINE SVE DA OVAJ SCENARIO USPE! Profit je iznad svega, "ko šiša Ukrajince"?!

Reuters/AP/Fotoilustracija

Vesti

KIJEV I EVROPU ČEKA SLOM, AKO SE RAT U UKRAJINI RAZVUČE! AMERI ČINE SVE DA OVAJ SCENARIO USPE! Profit je iznad svega, "ko šiša Ukrajince"?!

Podeli vest

Razvlačenje sukoba u Ukrajini biće katastrofa za Kijev i njegove zapadne saveznike, ocenila je američka novinska agencija Bloomberg. Istovrtemeno, analitičari i na Zapadu, ali i u Rusji istič da se već u bliskoj budućnosti, Ukrajina se može suočiti sa novim geopolitičkim izazovima, koji će zemlju dovesti do pogubnih posledica.

Njen kolumnista Hal Brands napisao je: "Ako sukob u Ukrajini ode u zimu, situacija bi mogla da se postane nepovoljna za izranjavanu Ukrajinu, kao i za Evropu, koja pati od nedostatka energetskih resursa, i Vašington koji se sve više distancira od problema. Kijev i Zapad biće slomljeni".      

Američka agencija je uverena da će takv razvoj situacije u Ukrajini ići na ruku Moskvi, jer neće zahtevati nikakve dodatne napore od Kremlja.
       
Bloomberg u ovom kontekstu naglašava: „Ukrajinske trupe su umorne od teških borbi, a za Vladimira Zelenskog, taktika čekanja je puna unutrašnje političke i diplomatske opasnosti".


I dodatno ukazuje: „Evropa se postepeno umara od podrške Kijevu, a pristalice mirnog rešenja, poput francuskog predsednika Emanuela Makrona, samo čekaju priliku".
       
Povrh svega, navodi agencija, nesigurne postaju i  pozicije kijevske vlasti u Sjedinjenim Državama jer se povećava i neizvesnost oko toga koliko će pomoći Kijevu biti spreman da odobri Predstavnički (donji) dom Kongresa SAD  u kojem će od 3. januara postojati republikanska većina.
       
Zelenski je, tokom obraćanja liderima zemalja G7 prošlog ponedeljka, od zapadnih sponzora zatražio još više savremenih tenkova, artiljerije, granata i i drugih projektila, kao i raketa dugog dometa.

Istovrtemeno, analitičari i na Zapadu, ali i u Rusji istič da se već u bliskoj budućnosti, Ukrajina se može suočiti sa novim geopolitičkim izazovima, koji će zemlju dovesti do pogubnih posledica. 

Politikolog i šef Evroazijskog analitičkog kluba, Nikita Mendkovič je skrenuo pažnju na to, da Poljska planira da maksimalno iskoristi ukrajinsku krizu. 

Zbog „specijalne vojne operacije" denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine i slabljenja kijevskog režima, Varšava može da organizuje nasilno zauzimanje nekoliko regiona Zapadne Ukrajine, smatra on.

Ovakvi planovi poljskih vlasti, dovešće do verovatnog scenarija raspada ukrajinske države na nekoliko odvojenih delova.

Politikolog na internetu je sugerisao, da će nakon završetka „specijalne operacije", Ukrajina u svom dosadašnjem obliku jednostavno prestati da postoji. Zemlja će biti podeljena na zasebne regione, koji će samostalno odrediti njihovu buduću sudbinu.

- Najverovatnije će konačni kolaps Kijeva dovesti do toga, da će grupa zapadnih regiona Ukrajine biti okupirana i zauzeta od strane Poljske, za šta su pripreme u toku.

Druge teritorije će najverovatnije napustiti Ukrajinu, gde će neke ući u Rusiju, a neke će stvoriti sopstvenu državu", objasnio je ekspert, govoreći o verovatnom scenariju za raspad Ukrajine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 1 godinu

Ukrajina će najzad ući u NATO, kao istočni deo Poljske. Uostalom, zapadna Ukrajina i jeste bila Poljska do skoro...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija