• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/newsweek/N.Ć

15.12.2022

14:01

GOTOVO JE! PATRIOT STIŽE NA FRONT! Rusima ISTIČE VREME, novi PVO sistem MENJA TOK RATA - KIJEV ZATVARA NEBO NAD UKRAJINOM?!

Reuters/AP/Google Earth/Fotomontaža

Vesti

GOTOVO JE! PATRIOT STIŽE NA FRONT! Rusima ISTIČE VREME, novi PVO sistem MENJA TOK RATA - KIJEV ZATVARA NEBO NAD UKRAJINOM?!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države će poslati PVO sistem "Patriot" Ukrajini nakon ponovljenih zahteva Kijeva za dodatnu pomoć u obaranju ruskih raketa, tvrde američki mediji

Pošto će Vašington verovatno odobriti sporazum ove nedelje, to će biti najnaprednija raketa zemlja-vazduh koju su SAD do sada obezbedile Ukrajini, iako su Kijevu već slali drugu značajnu vojnu pomoć, uključujući raketne sisteme visoke pokretljivosti kao što je HIMARS.

Ova vest dolazi u trenutku kada ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponavlja svoje pozive zapadnim liderima da pomognu Ukrajini slanjem visokotehnološke protivvazdušne odbrane, nakon što je Rusija gađala energetsku infrastrukturu pomoću raketa i bespilotnih letelica koje je isporučio Iran.

Britanski obaveštajac: Patriot će imati psihološki efekat na Ruse

Patriot može da deluje odvojeno od radara i kontrolne stanice i da ispali projektil za manje od devet sekundi. Nakon lansiranja projektila, sistem šalje podatke nazad u radarsku stanicu, koja pomaže da se raketa usmeri do cilja.

Bivši britanski vojni obaveštajac Filip Ingram rekao je da će protivraketni sistem Patriot biti značajan podsticaj za Ukrajinu, ne samo zbog brojnihi prednosti koje donosi Ukrajincima na bojnom polju, već i zbog „psihološkog efekta na Ruse“.

„Malo je verovatno da će ovaj sistem biti raspoređen u blizini borbenih područja, ali Rusi dobro znaju znaju koliko je on efikasan i to će učiniti pilote ruskog vazduhoplovstva znatno nervoznijim. Patriot će se gotovo sigurno koristiti za zaštitu velikih gradova kao što su Kijev i Lavov, kao i elektroenergetskih infrastruktura oko njih“. rekao je britanski obaveštajac za Njuzvik.

Foto: AP/Photo

PVO sistem "Patriot"

On tvrdi da će novi raketni sistem znatno doprineti odbrani od iranskih dronova-kamikaza.

„Ukrajina već ima ogromne uspehe u obaranju iranskih dronova-kamikaza, ali će uz pomoć Patriota uspeti da podigne učinkovitost protivvazdušne odbrane na viši nivo. Novi raketni sistem će omogućiti odbranu nekih kritičnih oblasti koje sada imaju poteškoće u obaranju ruskih projektila", smatra Ingram.

Peskov: Patrioti će biti legitimna meta

Foto: Reuters

Dmitrij Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče je rekao da će američki sistemi "patriot" biti legitimna meta ruskih snaga ukoliko SAD isporuče to oružje Kijevu.

- Ako se to desi, "patrioti" će definitivno biti meta Rusije, ali neću komentarisati nepotvrđene medijske izveštaje o slanju tog oružja, rekao je Peskov.

Obuka će trajati mesecima

Iako se za Patriot kaže da je on „zlatni standard“ protivraketnih sistema, penzionisani američki general Mark Hertling upozorava da je potrebna adekvatna obuka za rukovanje tim sistemom, što znači da bi moglo proći nekoliko meseci pre nego što se oni uvedu u borbu.

Više detalja o isporuci, uključujući broj PVO sistema koji će biti poslati Ukrajini, znaće se u narednim danima, kada američko ministarstvo odbrane završi sve poslove vezane za pripremanje novog paketa vojne pomoći za Kijev.

Očekuje se da će oprema biti isporučena u Ukrajinu u roku od nekoliko dana, a vojnici će biti obučeni za upotrebu oružja u američkoj bazi u Grafenveru u Nemačkoj, preneo je CNN.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera pravda

pre 1 godinu

Taj sistem ne može da utiče na hipersonično oružje

Rusmil

pre 1 godinu

Hahaha, čije vi vesti prenisite, patriot je zastareo sistem za s300 a rusi ukrajincima uništili na desetine s 300,

Erdut

pre 1 godinu

Sve što imaju rusi imaju i ameri pa tako i oružje za neutralizaciju postojećeg.Opet će to platiti ukrajinci svojim glavama nažalost.

Marcco

pre 1 godinu

Patriot... razvoj počeo 1965. godine... 84 ušao u primenu, zadnji put testiran u ratnim uslovima 2014. godine, u Siriji.... a danas samo što nije 2023.

Vla

pre 1 godinu

Patriot su sistemi, gvozdje, Rakete su takodje, probaju amerikanci njihovu funkciju, probaju rusi, Ali ginu ukrainci U svakom slucaju, i ko gubi??? Ukrainski narod svakako, ginu i deca im ostaju duzna jer moraju da otplate to Sto zeleni i kompanija kradu

milos

pre 1 godinu

zasto se provaljujete da to valja saudiska arabija ne bi bila bombardovana ako uopste razumijete o cemu pricam

Sofronije

pre 1 godinu

Koja sprdnja od članka,saće se Rusi uprpu ki Saudijci od Jemen!!! :) :) :)

Sava

pre 1 godinu

Nek sad kad počne isporuka tog sistema Rusi unište transportna čvorišta na zapadu. Nek pošalju par hipersoničnih raketa da odseku isporuke i pokažu čime raspolažu.

Miro

pre 1 godinu

Au, PVO sistem menja tok rata. Zar nisu Hirmasi bili presudni. Kažu da će uskoro neko čudesno oružje da pošalju i divizije generala Venka.

Vejo

pre 1 godinu

Pizduni.Jebo vas lažljivi Dragan J Vučićević.A što se tiče patriote,ima da leti u nebo kao i ceo Kijev.

ja

pre 1 godinu

Jako mudo. Pa S-300 je u rangu Patriota, a nacisti su na početku rata imali 52 diviziona na teritoriji Ukrajine, a sada mogu da dobiju najviše dva, taman da upropaste posao vojnoj industriji, kao i za Dževeline, HIMARS i ostalo smeće, koje su im poslali

Aleksandar

pre 1 godinu

U tom slucaju postaju legitime mete cim predju Ukrainsku granicu

Žigolo

pre 1 godinu

Naravno da se ovakvo viđenje razvoja događaja i očekuje od "Newsweek"-a a šta će biti stvarno u životu nema blage veze sa ovim razglabanjem. Prvo, sistem Patriot je već previše dugo prisutan i Rusija o njemu zna bukvalno sve pa i kako da ga nađu i unište. Drugo, pitanje je KOLIKO baterija šalju? Dve, tri, četiri? Šta oni mogu da "odbrane" osim bunkera u Kijevu gde se krije Zelenski. Treće, obuka od "nekoliko meseci" je nešto za šta Ukrajina nema vremena, znači sa baterijama Patriot dolaze i komplet NATO posade koje će rukovati sistemima, da li će to biti Nemci, Britanci ili neko treći nije ni bitno. Od cele priče najveću korist, po ko zna koji put, imaće Amerika koja će za njih uzeti strašne pare, sve drugo su priče za javnost ispranog mozga.

milan lala

pre 1 godinu

Patriot je obicna krsina gadja smo ciljeve u jednom pravcu . Pokazao se neuspesnim u odbrani S. Arabije od pobunjenika. Rusi ce sa dronovima da ih uniste ako stigne u Ukrainu. Posle dolaska u Ukrainu niko Patriote nece hteti kupiti jer ce biti laka meta Ruskim dronovima.

SARMAT

pre 1 godinu

Lociraš,uništiš,kao i sve do sada.Za svako američko oružje rusi imaju kontru kao i amerikanci za njihovo.Jedino ko će sigurno biti gotov su nesretni ukrajinski vojnici.Ako toliko volite Ukrajinu prekinite rat.

Dimitrije

pre 1 godinu

Koja budala smisli ovo? Gomila zapadnih gluposti (pitajte nekog ko nešto zna). Psihološki uticaj na Rusiju najveća britanska budalaština od početka rata

Marko

pre 1 godinu

DJECIJIM IGRACKAMA ZATVARA I VIDEO IGRICAMA...UKRAJANA SAMA SEBE UNISTAVA A RUSI SE SMIJU BUDALAMA...

milan lala

pre 1 godinu

Patriot je zastareo neefikasan u zastiti PVO . Ako dodje u sta cisto sumnjam odmah ce se obrukati i biti lako unistavnai dronovima i hiperzvucnim raketama .

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija