• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.12.2022

23:15

ZAŠTO PROSTO NE UBIJETE PUTINA!? Bivši agent otkrio tri razloga koji koče likvidaciju

Tanjug/AP

Vesti

ZAŠTO PROSTO NE UBIJETE PUTINA!? Bivši agent otkrio tri razloga koji koče likvidaciju

Podeli vest

Američka obaveštajno-bezbednosna agencija "CIA" navodno ne planira da izvrši atentat na predsednika Rusije Vladimira Putina iz tri razloga, piše "New York Post". Takođe, time bi bio prekršen Ustav Sjedinjenih Američkih Država

Rebeka Kofler, bivši oficir Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država koji je bio specijalizovan za Rusiju, je napisala članak za "New York Post" i otkrila zašto Sjedinjene Američke Države ne planiraju niti mogu da izvedu takvu složenu akciju. Rekla je da je prijatelji i poznanici često pitaju jednu stvar - "Zašto se ne izvrši atentat na Putina?"

Prema njenim rečima, takva akcija bi bila izuzetno složena protiv dobro zaštićene mete koja verovatno ima nekoliko planova za bekstvo u takvim slučajevima. Ona je otkrila da postoje tri razloga zbog kojih CIA to ne može niti planira da uradi. Otkrila je i koji su.

- Kršenje Ustava Sjedinjenih Američkih Država - Ustav Amerike zabranjuje upotrebu "smrtonosne sile" van zona oružanih sukoba osim ako se ne koristi protiv pojedinca koji predstavlja konkretnu i neposrednu pretnju Sjedinjenim Državama i učestvuje u neprijateljstvima protiv Amerike, i to samo kao poslednje sredstvo. Putin ne ispunjava ovaj uslov.

- Sistem odbrane mete (Putina) - Čak i da CIA dobije nalog, odnosno ovlašćenje da sme da ukloni ruskog predsednika Vladimira Putina, bilo bi izuzetno teško izvršiti takav zadatak. On je pod stalnom zaštitom Federalne službe bezbednosti. Nacionalna garda (ili Rosgvardija) je odgovorna za opstanak Putina na vlasti. Rosgvardij je poseban ogranak koji se sastoji od elitnih vojnika sa višedecenijskom službom u oblasti bezbednosti i kontraobaveštajnih službi. Predvodi ih Viktor Zolotov, Putinov bliski saveznik i kolega, bivši KGB operativac. Početkom 1990-ih, Zolotov je služio kao telohranitelj Anatolija Sobčaka, tadašnjeg gradonačelnika Sankt Peterburga, predsednika Borisa Jeljcina i, naravno, samog Putina, koji je tada bio Sobčakov zamenik gradonačelnika. I malo je verovatno da bi se neko, van njegovog veoma malog užeg kruga, mogao približiti Putinu.

- Putin je bivši pripadnik KGB - Kao operativac sa decenijama rada u KGB-u, jednoj od najbrutalnijih svetskih obaveštajnih službi, Putin je veoma spreman za pokušaj atentata i verovatno ima razne planove za vanredne situacije. U okviru jedne hipotetičke vežbe u aprilu, Rebeki i nenom stručnom saradniku, vojnom i obaveštajnom psihijatru, postavljeno je pitanje: "Ako se američke specijalne snage približavaju Putinu, da li bi se on ubio ili predao?" Njen odgovor je glasio: "Ni jedno ni drugo“, odgovorili smo oboje.

- Kolega i ja smo procenili da će Putin pre pokušati da pobegne, nego da izvrši samoubistvo ili kapitulira. Kao majstor špijunaže, on je verovatno razvio više scenarija za svoje bekstvo, i ako plan A ne uspe, on bi izvršio plan B, a zatim plan C - rekla je Rebeka.

Na osnovu njegovog psihološkog profila, Putin bi verovatno uzvratio, umesto odustao. Njegovo preterano samopouzdanje i arogancija nameću da veruje da može da nadmudri svakoga. Da mu je život bio u opasnosti, verovatno bi mogao da smisli rešenje koje se niko ranije nije setio, na licu mesta. Kao neko ko je gotovo sigurno sam autorizovao nekoliko atentata, kako bi eliminisao svoje kritičare i Jednom prilikom je predsednik Rusije rekao:

- Ako želiš da pobediš, onda moraš da se boriš do kraja u svakoj borbi, kao da je to poslednja i odlučujuća bitka. Morate pretpostaviti da nema povlačenja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
regler

pre 1 godinu

kakav idiotski tekst . .za ovo se ide u zatvor u normalnim drzavama .. to bi trebao da znas bradata svinjo ..

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija