• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

18.12.2022

22:36

RUSIJA NA PRAGU DA DOBIJE BITKU ZA ARKTIK, SAD NEMAJU DOVOLJNO RESURSA, ALI... Vašington neće predati tek tako "energetski eldorado"!

Vesti

RUSIJA NA PRAGU DA DOBIJE BITKU ZA ARKTIK, SAD NEMAJU DOVOLJNO RESURSA, ALI... Vašington neće predati tek tako "energetski eldorado"!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države već zaostaju za Rusijom u trci za uticaj na Arktiku, piše kolumnista Kenet Rozen u članku za list „Politiko".

Prema njegovim rečima, region Arktika postaje centar novog rivalstva među zemljama, s obzirom da se Severni ledeni okean postepeno topi i da to dovodi do pojave novih plovnih puteva i većih mogućnosti za pronalaženje prirodnih resursa.

- Rusija je, tokom poslednje dve decenije, dominirala u borbi na Arktiku - piše kolumnista.

On navodi da Moskva stalno povećava svoju flotu nuklearnih ledolomaca, brodova i podmornica, kao i da povećava iskopavanje rudnih bogatstava na Arktiku i dodaje, da Amerika ima malo iskustva i mogućnosti da sustigne Rusiju.

Prema njegovim rečima, SAD nemaju dovoljno resursa na Arktiku i one nisu spremne da se izbore sa sve većim klimatskim problema, što će zahtevati nove tehnologije, obuke i infrastrukturu.

Autor članka navodi da Amerika ima samo dva ledolomca i planira da proizvede još šest, Kanada ih ima 18, a Rusija više od 50. Osim toga, on ističe, da SAD nemaju duboke morske luke na Aljasci i da se jedina takva nalazi na Grenlandu, dok šest vojnih baza moraju stalno da se remontuju.

Bela kuća je u oktobru objavila svoju političku strategiju za Arktik u narednih deset godina. Kasnije je Ministarstvo inostranih poslova Rusije navelo, da je ta politika usmerena na konfrontacije, a ne na konstruktivnu saradnju. Američki senator Angus King ne poriče da bi Arktik mogao da postane centar konflikta SAD i Rusije


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Holandija u četvrtfinalu! Rumuni pakuju kofere! (FOTO/VIDEO)
EURO 2024

Holandija u četvrtfinalu! Rumuni pakuju kofere! (FOTO/VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Holandije plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva pobedom nad Rumunijom u Minhenu rezultatom 3:0! Za plasman među četiri najbolje selekcije Starog kontinenta "lale" će igrati protiv boljeg iz meča u kojem se sastaju Austrija i Turska!

02.07.2024

19:53

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija