• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/newsweek

20.12.2022

22:35

"BELI LABUD" PRETI ZAPADU! Unapređeni RUSKI BOMBARDER pokazao SVOJU MOĆ, spreman za NUKLEARNI RAT, ako se naoruža Kinžalima...

AP/Photo

Vesti

"BELI LABUD" PRETI ZAPADU! Unapređeni RUSKI BOMBARDER pokazao SVOJU MOĆ, spreman za NUKLEARNI RAT, ako se naoruža Kinžalima...

Podeli vest

Ruska državna kompanija objavila je u ponedeljak uspešan debitantski let unapređenog strateškog bombardera Tu-160M sa sposobnošću nošenja nuklearnihprojektila

Let unapređenog bombardera Tu-160M, jednog od 50 koje je rusko Ministarstvo odbrane naručilo 2015. godine, služio je za testiranje stabilnosti, kontrole i performanse njegovih operativnih sistema, uključujući motore i radio-elektronsku opremu, navodi se u saopštenju koje prenosi Ruska državna novinska agencija TASS.

Originalni Tu-160 ušao je u upotrebu 1987. godine. NATO mu je dao kodno ime „Blekdžek“, a od ruskih vojnika je dobio nadimak nadimak „Beli labud“ zbog njegovog karakterističnog izgleda.

Dizajniran je da se takmiči sa američkim Rokvell B-1 Lancerom, uvedenom u upotrebu godinu dana pre Tu-160. Ministar odbrane Sergej Šojgu je 2015. godine naredio nastavak proizvodnje Tu-160, uz isporuku 50 unapređenih dizajna Tu-160M, zajedno sa nadogradnjom za 16 preostalih aviona.

Prvi probni let jednog od modernizovanih aviona obavljen je u januaru 2022. godine. Nadogradnje uključuju nove sisteme ciljanja, unapređene krstareće rakete i paket za elektronsko ratovanje. Rusija namerava da naoruža Tu-160M hipersoničnom raketom Kh-47M2 Kinžal, spremnom za nuklearni napad.

Postojeća ruska flota Tu-160 korišćena je zajedno sa brojnijim avionima bombardera Tu-95 za gađanje ciljeva tokom raketnih napada na energetske sisteme Ukrajine.

Bombarderi Tu-160 pod komandom 121. puka bili su prisutni u vazduhoplovnoj bazi Engels-2, u blizini ruskog grada Saratova kada je aerodrom pogođen ukrajinskim bespilotnim letelicama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ime

pre 1 godinu

evo u čikagu svira uzbuna za vazdušnu opasnost .......amerikanci se usralio od straha

neko iz mase

pre 1 godinu

Dok Rusija obnavlja prastare bombardere ameri su pretstavili potpuno novi B-21 Raider, a što se lovca tiče, Rusija se još bori sa serijskom proizvodnjom lovca 5 generacije SU-57, dok ameri već godinama imaju F-22 Raptor. Koliko god sam protiv, ipak moram priznati da su ameri daleko ispred što se aviona tiče.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija