• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Novosti

22.12.2022

10:08

EVA "OBRNULA ĆURAK"! Priznala umešanost u aferi "Katargejt"

Tanjug/AP

Vesti

EVA "OBRNULA ĆURAK"! Priznala umešanost u aferi "Katargejt"

Podeli vest

Bivša potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili (44) "obrnula je ćurak" i priznala umešanost u korupcionašku aferu "Katargejt".

Iako je dosad tvrdila da je nevina, Grkinja je juče belgijskim istražiteljima ispričala da je od oca tražila da kofer "težak" nekoliko stotina hiljada evra iznese iz njenog stana u Briselu onog dana kada je policija trebalo da ga pretrese.

Organi reda su ga ubrzo uhvatili s "prtljagom" dok je napuštao obližnji hotel. Prema pisanju italijanskih medija, Kailijeva je ispričala da je bila upoznata i s potezima supruga, inače kolege iz parlamenta Frančeska Đorđija, odnosno da je primio novac iz Katara i Maroka. I on je to priznao. Potvrdila je i da je upozorila dvojicu kolega iz parlamenta o policijskoj akciji.

Belgijsko tužilaštvo sumnjiči Kailijevu i nekoliko poslanika EP za pranje novca i primanje mita za poboljšanje imidža Katara uoči Svetskog prvenstva u fudbalu. Nekadašnji poslanik u EP Antonio Panceri, koji se smatra "mozgom" cele korupcionaške operacije, takođe je delimično priznao umešanost u akciji.

Foto: Rojters

Eva Kaili

I bivši komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos priznao je da je od NVO "Borite se protiv nekažnjivosti", koju je osnovao uhapšeni Antonio Panceri, dobio 60.000 evra od februara 2021. do februara ove godine. No, negirao je umešanost u aferu.

Kailijeva je u pritvoru, iako je njen suprug tražio od vlasti da je puste kako bi mogla da bude sa njihovom bebom.

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel je izjavio da je korupcijski skandal "Katargejt" dramatičan i štetan za kredibilitet EU i komplikuje rad evropskih institucija u vreme višestrukih kriza.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija