• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT Balkan

22.12.2022

11:07

EVROPA MORA DA SE IŠČUPA IZ KANDŽI UJKA SEMA! PALE MASKE! Makron pokazao kakvi su zaista odnosi EU i SAD: Ne držite mi moralne lekcije

Reuters

Vesti

EVROPA MORA DA SE IŠČUPA IZ KANDŽI UJKA SEMA! PALE MASKE! Makron pokazao kakvi su zaista odnosi EU i SAD: Ne držite mi moralne lekcije

Podeli vest

Moramo ponovo da razmislimo o našoj strateškoj autonomiji, poručio predsednik Francuske


Francuski predsednik Emanuel Makron ponovio je stav da Evropa treba da smanji svoju zavisnost od Sjedinjenih Američkih Država i da razvije sopstvene odbrambene kapacitete, piše "Volstrit džornal".

Makron je istakao da formiranje evropskih odbrambenih snaga ne vidi kao alternativu NATO-u, te da će jača Evropa omogućiti kontinentu da bude autonomniji u okviru Alijanse.

- Moramo ponovo da razmislimo o našoj strateškoj autonomiji - rekao je Makron reporterima po povratku sa samita u Jordanu i napomenuo da Evropa, pored odbrane, treba da radi i na autonomiji u oblasti tehnologije, što uključuje i smanjenje zavisnosti od SAD.

Foto: AP/Tanjug

Bajden i Makron

On je naveo da ne treba zavisiti od Alijanse, već da sa vojnim savezom treba sarađivati.

- U NATO-u, sa NATO-om, ali ne i da budemo zavisni od NATO-a - poručio je Makron.

Francuski predsednik je već razbesneo Ukrajinu i pojedine saveznike pozivajući Zapad da Rusiji da bezbednosne garancije u okviru budućih mirovnih pregovora o okončanju rata u Ukrajini, piše američki list.

Nakon posete Vašingtonu krajem novembra gde se sastao sa američkim kolegom, Makron je francuskim medijima saopštio da je sa Džozefom Bajdenom razgovarao o "bezbednosnoj arhitekturi u kojoj želimo da živimo sutra".

- To znači da je jedna od suštinskih tačaka kojima moramo da se pozabavimo, kao što je to predsednik Putin uvek govorio, strah da će NATO doći do Rusije i rasporediti oružje koje bi moglo da je ugrozi - dodao je tada predsednik Francuske.

Foto: Reuters

NATO vojnici

On je sada ponovio da zahtev o "bezbednosnim garancijama", ali i napomenuo da se one moraju odnositi na Ukrajinu i Rusiju, ali i na Azerbejdžan, Gruziju, Moldaviju i Jermeniju.

- Kada govorim o garancijama, govorim o svim tim zemljama, o nama, ali i o Rusiji - rekao je Makron koji već mesecima redovno telefonira sa Vladimirom Putinom zbog čega su negodovali lideri istočne Evrope.

- Neka mi svi Evropljani i zapadnjaci, koji mi drže moralne lekcije, objasne ko će sedeti za pregovaračkim stolom. Što se mene tiče, ne želim da Kinezi i Turci sami pregovaraju o budućnosti - zaključio je francuski predsednik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rade

pre 1 godinu

Napokon, dolazi evropljanima polako iz dupeta u glavu.

Pera

pre 1 godinu

Makron je vojnik jevreja Rotšild koi vladaju vladarima iz senke koi takođe vladaju i amerikom dakle to je jedno te isto.

Miro

pre 1 godinu

Lažov koji populističkim izjavama kupuje vreme za četvrti rajh.

Žigolo

pre 1 godinu

"Evropa, pored odbrane, treba da radi i na autonomiji u oblasti tehnologije" Upravo na to se i svodi rat u Ukrajini - Amerika pokušava da uništi EU industriju i visoko tehnološke resurse da bi ih direktno stavila pod svoju kontrolu i na taj način u potpunosti uspostavila svoju dominaciju i zavisnost Evrope od njene milosti. Na taj način uspostavlja sistem najbrutalnije ucene i obezbeđuje apsolutnu poslušnost. Samo se treba setiti histeričnih akcija svetske trgovinske organizacije (WTO) o otvorenom tržištu - važilo je samo dok EU proizvodi nisu postali konkurencija njihovim a onda su usledile takse i carine. Zato je i gas iz Rusije, višestruko jeftiniji nego američki, morao da bude zabranjen a sve ostalo je samo sistem smišljenih poteza u realizaciji plana globalne dominacije Amerike.

sledeća vest

Vesti

TV

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija