• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/politnavigator

25.12.2022

11:39

UKRAJINCI PRIZNALI! Zelenski upao u PUTINOVU KLOPKU, Bajden SRUŠIO snove o ofanzivi na KRIM - RAT ISCRPLJIVANJA će doći glave Kijevu?!

Reuters/AP/Google Earth/Fotomontaža

Vesti

UKRAJINCI PRIZNALI! Zelenski upao u PUTINOVU KLOPKU, Bajden SRUŠIO snove o ofanzivi na KRIM - RAT ISCRPLJIVANJA će doći glave Kijevu?!

Podeli vest

Tokom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Sjedinjenim Američkim Državama nije bilo moguće proširiti asortiman vojne pomoći potrebne za ofanzivu na Krim, piše bivši zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Oleg Šamšur, koji je bio ambasador u Sjedinjenim Državama i Francuskoj

Komentarišući posetu Zelenskog Vašingtonu, on je za ukrajinske medije istakao da se delegacija Kijeva suočila sa dva glavna izazova.

„Prvo, trebalo je dobiti saglasnost američke strane da se konačno prošire pošiljke naoružanja, na način kako bi se Oružanim snagama Ukrajine pružila mogućnost da vode aktivne ofanzivne operacije i uništavaju objekte na Krimu i na teritoriji Rusije. Drugo, trebalo je ubediti američku javnost i Kongres u to da je masovna podrška Ukrajini zaista neophodna“, rekao je Šamšur.

On smatra da je najuspešniji bio javni aspekt.

„Sudeći po komentarima u medijima i izjavama američkih političara, Zelenski je uspeo da emotivno „osvoji“ Ameriku i transformiše svoj imidž: od čoveka koji se borio za opoziv Donalda Trampa do harizmatičnog, hrabrog vojskovođe naroda koji herojski brani svoju slobodu“, izjavio je diplomata.

Prema njegovim rečima, deo pregovora, u kom je napredak bio minimalan ili skoro potpuno izostao, uprkos dogovoru o slanju "Patriota" i preciznih bombi, „bila je filozofija vojne pomoći Ukrajini.“

Diplomata napominje da je američki predsednik nekoliko puta jasno stavio do znanja da nije voljan da isporučuje rakete dugog dometa, ističući da bi „obezbeđivanje takvog oružja moglo da uništi proukrajinsku koaliciju, jer se neke zemlje članice NATO-a i EU plaše izazivanja „trećeg svetskog rata“.

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski i Džo Bajden

Osim toga, bivši ambasador smatra da nije došlo do približavanja stavova dve zemlje o tome kako treba da izgleda život u Ukrajini nakon završetka rata, uprkos Bajdenovoj izjavi da on i Zelenski imaju „apsolutno identičnan stav po tom pitanju“.

„Pozicija predsednika Ukrajine bila je opravdano oštra i isključivala je mogućnost bilo kakvih ustupaka Rusima. Od Bajdena smo čuli izlizane fraze, poput one da „Putin mora da ode“, ali ja smatram da preduslov za pregovore sa Rusima mora biti pobeda Ukrajine", izjavio je Šamšur

On smatra da za Ukrajinu postoje rizici povezani sa strateškom neizvesnošću Zapada oko konačnog ishoda rata.

„Jasno je da će se bez odgovarajućih političkih odluka Sjedinjenih Država rat u Ukrajini pretvoriti u „rat iscrpljivanja“ od koristi Kremlju", smatra bivši ambasador.

"Naša sposobnost da utičemo na ovaj proces je prilično ograničena. Uspesi Oružanih snaga Ukrajine će biti odlučujući, ali oni kritično zavise od obima, dometa i snabdevanja zapadnog naoružanja“, zaključuj ukrajinski  diplomata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 1 godinu

nije upao u klopku taj picopevac nego smrdljiva Britanija i Amerika ,oni su pokazali kao i uvek da su glupi ,posto se od pocetka znalo da obaj mali smrad kompleksas samo igra ulogu koja ce ga kostati zivota a kostalo je i ukro naciste sto je odlicno jkos samo da padnu EU nacisti i ustase i to je to ,a blizi se dan

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija