• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

25.12.2022

16:54

(VIDEO) IZRAELSKI GENERAL JASAN, ISPORUKA "GVOZDENE KUPOLE" UKRAJINI NEDOPUSTIVA AVANTURA! Rusija bi reagovala žestoko...

Vesti

(VIDEO) IZRAELSKI GENERAL JASAN, ISPORUKA "GVOZDENE KUPOLE" UKRAJINI NEDOPUSTIVA AVANTURA! Rusija bi reagovala žestoko...

Podeli vest

Malo je verovatno da će Izrael podržati Ukrajinu svojim sistemom protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola" zbog straha da bi to moglo da izazove oštar odgovor Rusije, rekao je bivši vršilac dužnosti savetnika za nacionalnu bezbednost, brigadni general Džejkob Nagel, u tekstu koji je objavio "Nešenel interest".

Komentarišući nedavnu odluku Vašingtona da Ukrajini obezbedi svoju protivvazdušnu platformu "Patriot", Nagel je primetio da taj potez „takođe stavlja u centar pažnje Izrael", koji je dosledno odbijao da pošalje sisteme PVO u Kijev. Izraelski general je naveo nekoliko razloga za odbijanje.

Pre svega, Izrael ima „legitimne strahove" da bi, ukoliko bi bilo koje njegovo oružje bilo raspoređeno u Ukrajini, moglo da bude zarobljeno od strane Rusije i da bi „sve samo ne garantovano" bilo poslato Iranu na analizu, smatra Nagel. To bi moglo pomoći Teheranu, koji je već decenijama glavni rival Tel Aviva, da pronađe način da se suprotstavi sistemima, rekao je on.

General je dalje rekao da Izrael nije bio voljan da pošalje sistem "Gvozdena kupola" negde drugde kada je njegova vojska „procenila hitnu potrebu za nabavkom više sistema i presretača za sopstvenu zaštitu" protiv libanske militantne grupe "Hezbolah" i palestinske militantne grupe "Hamas".

Nagel je takođe primetio da bi obuka ukrajinskog osoblja za upravljanje "Gvozdenom kupolom" zahtevala vreme, što bi ove sisteme učinilo beskorisnim za Kijev u kratkom roku.

- Konačno, Izrael ne želi da izazove oštar odgovor Rusije, koja održava značajno prisustvo -u susednoj Siriji, napisao je bivši savetnik za nacionalnu bezbednost, dodajući da, iako se čini da Moskva preraspoređuje deo svoje opreme odatle, da to nije znak o odlasku iz zemlje.

- Sviđalo se to Izraelu ili ne, rusko vojno prisustvo je verovatno dugoročno pitanje sa kojim Izrael mora da se bori - dodao je on.

Iako je Izrael osudio vojnu operaciju Moskve u Ukrajini i poslao humanitarnu pomoć Kijevu, on nije uveo sankcije Rusiji i nije voljan da isporučuje oružje Ukrajini uprkos ponovljenim zahtevima.

Prošlog meseca, izraelski ministar odbrane Beni Ganc izjavio je da zemlja jednostavno nema proizvodne kapacitete za snabdevanje Ukrajine sistemima protivvazdušne odbrane.

U oktobru je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorio Tel-Aviv da bi, ukoliko Izrael podrži Kijev oružjem, to dovelo do rušenja u odnosima sa Moskvom.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Luka

pre 1 godinu

Ima li još nešto od najnovijeg i modernog oružja što nebi tražio ovaj pinochio,koji ne mari za ljudske živote

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Đurđev uputio jasnu poruku: Sve snage usmeriti na očuvanje države i zaštitu nacije!
Politika

Đurđev uputio jasnu poruku: Sve snage usmeriti na očuvanje države i zaštitu nacije!

Ponašanje opozicije kakvo smo juče videli u Narodnoj skupštini se moglo i očekivati, oni su u mesecima iza nas intenzivirali svoje destruktivno ponašanje, što je kulminiralo tokom jučerašnje sednice, ali to je samo najava onoga što nas čeka u danima nakon izbora za Skupštinu grada Beograda i lokalnih izbora zakazanih za početak juna“, izjavio je poslanik i predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

03.05.2024

10:11

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu
Zdravlje

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu

Mnogo toga možete saznati na osnovu nečije frizure: koliko se neko brine o sebi, vodi li računa o trendovima, da li je uredan, koja mu je omiljena boja, kakvog je trenutno raspoloženja. Na osnovu kose, takođe, može se zaključiti i šta jedemo, kakva nam je genetika, da li smo pod stresom i da li patimo od nekog zdravstvenog problema. Da, dobro ste čuli, kosa može poslužiti i u dijagnostičke svrhe, jer njen kvalitet i stanje u kojem se nalazi mnogo toga govore o zdravlju celokupnog organizma.

03.05.2024

10:02

Džet set

Srbija