• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/DW

27.12.2022

09:30

NAJMOĆNIJA ZEMLJA EU PUCA PO ŠAVOVIMA, KAKO JE OVO MOGUĆE?! Događa se ono što niko nije ni mogao da sanja, Dojče vele objavio šokantan članak

Reuters

Vesti

NAJMOĆNIJA ZEMLJA EU PUCA PO ŠAVOVIMA, KAKO JE OVO MOGUĆE?! Događa se ono što niko nije ni mogao da sanja, Dojče vele objavio šokantan članak

Podeli vest

Nedostaju nastavnici, zanatlije, medicinski radnici, nema lekova, vozovi kasne, digitalizacija je spora. Ovo nije vest iz zemlje trećeg sveta, već samo od prošlog meseca iz Nemačke, piše Dojče vele u tekstu pod naslovom "Deset vesti iz zemlje koja puca po šavovima"

1. Saopštenje Federalne agencije za mreže krajem novembra trebalo bi da bude šok, ali zapravo nikoga nije iznenadilo. Provajderi mobilne telefonije Telekom, Telefonica i Vodafone postavili su ove godine predajnike kako bi zatvorili 95 „slepih tačaka“ u Nemačkoj – oblasti u kojima je mobilni signal izostao ili je bio veoma slab. U stvari, operateri su se obavezali da će ove godine zatvoriti 500 takvih rupa. Međutim, oko tri odsto nemačke teritorije i dalje ne prima signal u 4G/LTE ili 5G formatu.

2. Početkom decembra, most na autoputu 45 na zapadu zemlje imao je neslavan rođendan – bio je zatvoren za saobraćaj punih godinu dana zbog oštećenja. Trebalo bi da se sruši i da se izgradi novi, ali još nije ni počelo. Godinu dana vozači se voze okolo, provode sate u saobraćajnoj gužvi. To je samo jedan od četiri hiljade mostova u Nemačkoj kojima je potrebna hitna sanacija.

3. Istovremeno, jedan novinar je na Tviteru izvestio: „Brzi vozovi na liniji Hamburg-Berlin su toliko pretrpani da ne mogu da napuste stanicu 20 ili 30 minuta. Kreću se brzinom hoda, putnici koji nisu rezervisali mesto moraju da napuste vozove. Odrasli se kriju u toaletima ili koferima blokiraju izlaz“.

Klaus Veselski, šef nemačkog sindikata mašinovođa, rekao je: „Železničari i ja se stidimo ovakve usluge koju nudimo društvu.” Samo 50 do 60 odsto međugradskih vozova stiže na stanice na vreme. Po ukupnom vremenu kašnjenja ova godina je za Nemačke železnice najgora u istoriji, navodi Dojče vele.

4. Gradić Hoenštajn-Ernsttal u Saksoniji: 12. decembra očajni roditelji pišu ministru kulture jer u srednjoj školi hronično nedostaje nastavnika. Toliko da se veronauka uopšte ne uči, a u nekim časovima uopšte nema ni biologije, ni muzike, ni sociologije. U nemačkim školama nedostaje 40.000 nastavnika. Istovremeno je objavljena studija prema kojoj svaki peti osnovac ne dostiže ni minimum očekivanog znanja iz nemačkog i matematike.

Šok svedočenje medicinske sestre

5. Rajnberg, 13. decembar: Gradski vrtić se ponovo zatvara na dva dana zbog bolesti osoblja, a jedna majka je uznemirena: Odvela je sina u gradsku većnicu da ga ostavi na čuvanje gradonačelniku dok ide na posao. Gradonačelnik ju je zbunjeno primio i saslušao. Pričala mu je o drugoj majci koja prethodnog dana nije mogla da ide na hemoterapiju jer nije imala ko da čuva dete. Trenutno nemačkim vrtićima nedostaje više od sto hiljada vaspitača.

6. Istog dana, neimenovana medicinska sestra za javni servis ZDF govori o tome kako izgledaju njene smene: „Doživela sam da ljudi čekaju 40 sati u hitnoj na pregled, a mi jedva stignemo da ih posetimo za to vreme. Kada stignemo u sobu, neki leže mrtvi iako nisu morali da umru." Samo u nemačkim jedinicama intenzivne nege nedostaje 50.000 negovatelja, stotine hiljada je nestalo ukupno. To se jasno videlo tokom talasa respiratornih infekcija. Kod dece - kreveta ima, ali oko 40 odsto kapaciteta, nema ko da brine o njima. Deca se često voze u udaljene gradove na klinike.

7. General-major Rupreht fon Batler piše ljutito pismo komandantu vojske, koje objavljuje Špigl 17. decembra: Od 18 tenkova Puma, nijedan ne funkcioniše. „Možete zamisliti kako vojnici sada ocenjuju pouzdanost Pume, upotrebljivost tog vozila uprkos pripremama je kao pogađanje brojeva na lutriji.“ Pre dvadeset godina Bundesver je naručio 350 ovih tenkova po ceni od 7,6 miliona evra po komadu. Do danas je cena dostigla 17 miliona, ali od njih i dalje nema koristi. Takva traljava nabavka naoružanja muči vojsku godinama - bilo je problema sa haubicama, jurišnim puškama, helikopterima i podmornicama.

Foto: printskrin youtube

Gužve u Hitnoj pomoći

Nema lekova

8. Subota, 17. decembar: dete ima temperaturu, upalu grla, otečene krajnike - u Hitnoj kažu da je streptokoka. Majka zove razne apoteke, ali nijedna nema penicilin. Na kraju, lek dobija od druge majke koja kod kuće ima neotvoren paket - upoznali su se preko VhatsApp grupe.

Trenutno se u Nemačkoj jedva može naći 330 lekova. Običnih sirupa za decu na bazi ibuprofena i paracetamola gotovo nigde nema.

9. Gerd Landsberg iz Nemačke konferencije gradova je u četvrtak (22. decembra) prokomentarisao zakon po kojem sve opštine moraju dozvoliti da se zahtev za vozačku dozvolu podnese digitalno do kraja ove godine, ali mnoge opštine nisu ispunio ovo. „Nije dovoljno reći da želimo nešto da radimo onlajn. Za to treba obučiti ljude“. Po stepenu digitalizacije javne uprave u EU i zemljama kandidatima, Nemačka je tek 21. od 35 evropskih zemalja.

10. Federalna agencija za mrežu upozorava da bi toplotne pumpe i električni automobili mogli preopteretiti električnu mrežu. Strah od zamračenja je povećan zbog nedostatka izvora energije.

Ali čak i na te toplotne pumpe, na koje se gleda kao na spas za domaćinstva, čeka se između tri i devet meseci. S jedne strane, ne stižu na vreme, a sa druge, nema dovoljno električara koji znaju da ih montiraju. Procene govore da je Nemačkoj potrebno još 17.000 električara ako želi da ugradi dovoljno pumpi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Malkolm

pre 1 godinu

Ma da..sad cemo se poceti vracati u Srbiju. Nemacka je propala.

MiroslavBB

pre 1 godinu

Tek pocelo ... SKUPO ce SVI 'oni' (sva ta nazovi 'Medjunarodna zajednica', na celu sa Amerikom ...) da plate za RAZBIJANJE, RASTURANJE i RASPARCAVANJE moje zemlje Jugoslavije!!!

Janko

pre 1 godinu

Alo bre..kome nedostaju..Nemcima..možda po selima ili udaljenim planinskim gradićima oko Švarcvalda ili..Frajburga ili severa Nemačke..to je par storina. Ko da pukne?..Nemačka?.. da li slučajno znate da čitate parametre u razvijenim zemljama? Kao recimo koliko WV koncern godišnje ubaci novca u BND -Nemačke?...kao 2 Srbije!! A gde Mercedes ili Porše..ili Audi..ili Opel..ili..Jhon Deer.. A Sinens ili Grunding ili Bayer- Leverkuzen ili Frankfurt..ili studenski gradovi..Frajburg..Manhajm..Minhen ili Štuttgart..

zora

pre 1 godinu

Ako. Dosta je trajala njihova pohlepna dominacija i zelja da u miru postignu sto nisu mogli u ratu. Gazenje malih bez pardona.

kiro

pre 1 godinu

Svi znate onu pesmu, koju je pevala , TERZA KESOVIJA : Sve se plaća, sve se vraća, KADA DOĐE DAN......... Ovi , nas Balkance , godinama unazad , tretiraju , KO DA SMO GOVEDA . Trenutno : BOG IM VRAĆA .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hovenijer o sastanku u Briselu: Očekujemo rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane
Politika

Hovenijer o sastanku u Briselu: Očekujemo rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izrazio je očekivanje da će delegacije (tzv.) Kosova i Srbije na današnjem sastanku u Briselu pronaći rešenje za pitanje dinara koje je zadovoljavajuće za obe strane dodajući da Amerika ceni poruke koje šalje zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi u vezi spremnosti da se ponude kompromisna rešenja, prenosi Gazeta ekspres.

18.04.2024

13:52

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija