• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Politico

27.12.2022

21:29

POKRENUT PROCES KOJI SE NE MOŽE PREOKRENUTI! Sprema se odlučujuća bitka za budućnost Evrope! Posledice rata u Ukrajini već daju jasniju sliku

ilustracija/pixabay

Vesti

POKRENUT PROCES KOJI SE NE MOŽE PREOKRENUTI! Sprema se odlučujuća bitka za budućnost Evrope! Posledice rata u Ukrajini već daju jasniju sliku

Podeli vest

Rat u Ukrajini odlučujuća je bitka za budućnost Evrope, njene geostrateške rekonfiguracije i, na kraju krajeva, njene nove bezbednosne arhitekture

Označava tektonski zaokret u evoluciji kontinenta, uzrokovan kako Putinovom istorijskom pogrešnom procenom, tako i otporom ukrajinskog naroda. A brz, gotovo instinktivan odgovor Sjedinjenih Država da pruže vojnu i ekonomsku pomoć samo je ubrzao ovu promenu.

Ovo je rat koji transformiše sistem, jer je razotkrio kalcifikovani kostur raspodele moći u Evropi, naizgled potopljen ispod sloja institucija, generisanih decenijama nadnacionalizma kako bi se neutralisala vojna slabost kontinenta nakon 1945. godine.

Takođe je otkrio suprotstavljene unutarevropske interese, a u prvi plan postavio je pitanje jesu li postojeće institucije još uvek dorasle zadatku, navodi se u tekstu.

Da li su NATO i Evropska unija sposobni da podstaknu Evropu da se suprotstavi Rusiji i naplate ogromnu cenu za početak rata kakav kontinent nije video od 1945. godine?

Foto: Reuters

Zastava EU

Ili će ruski predsednik Vladimir Putin uspeti u svom imperijalnom osvajanju Ukrajine, ponovnom uspostavljanju sfere uticaja u istočnoj Evropi i, pošto se njegova vojska restruktuira za nekoliko godina - možda čak direktno izazove NATO?

Odgovor Zapada dosad je bio definisan političkim pamćenjem o tome gde je centar Evrope i gde počinje i gde se završava njena periferija.

NATO se konačno, oslanja na čvrstu moć i kolektivnu odbranu, a posleratna raspodela moći će definisati novu arhitekturu buduće Evrope. Baš kao što se dogodilo na početku Hladnog rata, u Evropi će se pojaviti novi centar gravitacije - na severoistoku. Odluka Finske i Švedske da zatraže članstvo u NATO samo je najočigledniji primer ove promene koja se dešava.

Foto: Tanjug/AP

RAt u Ukrajini

I dok je opasnost od ruskog revanšizma u Evropi politički ponovo osnažila NATO, bez stvarnog evropskog ponovnog naoružavanja, Alijansa će biti svedena na tačku irelevantnosti.

Evropa na prekretnici

Danas je Evropa na prekretnici jer je i dalje vezana za "institucionalno razmišljanje" koje se sve više odvaja od odnosa moći na terenu. U isto vreme, evropski politički lideri osećaju da će ono što se događa u Ukrajini - i konačno gde će ona završiti na političkoj mapi Evrope - definisati tok evropske evolucije, kao i transatlantskih odnosa.

Foto: Pixabay

Evropska unija

Bez obzira na sve, jedno je sigurno: postojaće stvarne i trajne posledice za budućnost Evrope, piše Politico.

Kad država izbori svoju slobodu užasnom i krvavom žrtvom, ne može biti marginalizovana i reći joj da je periferna država. Pobednička Ukrajina tako će tražiti svoje mesto u Evropi samom veličinom svoje žrtve, dok će i SAD i evropske zemlje koje su odigrale ključnu ulogu u njenoj pobedi - posebno one duž istočnog krila NATO-a - postati mnogo uticajnije.

Putinovo "ludilo", kako piše Politico, da ide svim silama protiv Ukrajine pokrenulo je proces koji se ne može preokrenuti. I ne radi se samo o tome da će se evropski centar gravitacije, pomeriti na severoistok, već i o tome da je nekad maglovit koncept istočne Evrope kao rukavca Zapada - slika koju su ojačali balkanski ratovi 1990-ih - gotovo demontiran.

Istočna Evropa sada je u potpunosti evropska, njena istorija i nasleđe svakodnevno se iznova otkrivaju na američkim univerzitetima i institutima, a slike Rige, Varšave i Kijeva ispunjavaju ekrane.

Političari iz istočne Evrope pokazuju liderstvo i hrabrost u trenutku potrebe, jasno izražavajući svoje nacionalne bezbednosne imperative i prioritete, preuzimajući stvarne rizike kako bi zaustavili Rusiju i pomogli Ukrajini u njenoj borbi za slobodu i nacionalni suverenitet.

Rat u Ukrajini nije se završio, ali Evropa se već promenila. I zaista, njeni lideri to prepoznaju. Samo će trebati više vremena da svi zainteresovani to priznaju, jer će to sahraniti, možda i trajno, kalcifikovani kostur onoga kako je kontinent izgledao donedavno, zaključuje Politico.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djurdja

pre 1 godinu

Ako Evropa dodje pod vlast neke nove nacisticke velike pobednicke Ukrajine, neka nam je Bog u pomoci.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija