• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

28.12.2022

20:38

SRBIJO, OVO JE VELIKA VEST! MOSKVA I ANKARA POČELE RAD NA ČVORIŠTU ZA DISTRIBUCIJU GASA! Na naplatu stigle neutralnost i pricipijelna politika!

Vesti

SRBIJO, OVO JE VELIKA VEST! MOSKVA I ANKARA POČELE RAD NA ČVORIŠTU ZA DISTRIBUCIJU GASA! Na naplatu stigle neutralnost i pricipijelna politika!

Podeli vest

Moskva i Ankara su počele zajednički rad na stvaranju čvorišta za distribuciju prirodnog gasa u Turskoj, otkrio je Aleksej Miler, direktor ruskog energetskog giganta "Gasproma".

Inicijativa ima za cilj da pomogne u obezbeđivanju transparentnih i fer cena na tržištu prirodnog gasa, rekao je Miler.

Ideju o stvaranju čvorišta za snabdevanje gasom u Turskoj predložio je ruski predsednik Vladimir Putin u oktobru. Predsednik je rekao da bi to omogućilo Rusiji da preusmeri tranzit sa oštećenih gasovoda "Severni tok" u region Crnog mora. Takođe je napomenuo da će gasno čvorište služiti, ne samo kao distributivna platforma, već bi se moglo koristiti i za određivanje cena gasa i izbegavanje „politizacije" energije.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozdravio je tu ideju, navodeći da će EU moći da kupuje ruski gas preko njegove zemlje.

U međuvremenu, mnoge zapadne zemlje, uključujući SAD, kritikovale su plan. Portparol američkog Stejt departmenta Vedant Patel ponovio je da Vašington nastavlja „da podstiče naše saveznike da preduzmu korake za diversifikaciju svojih izvora energije, kako bi smanjili energetsku zavisnost od Rusije".

Njega je ponovio i francuski predsednik Emanuel Makron, koji je ustvrdio da predlog da se Turska pretvori u gasno čvorište „nema smisla", s obzirom na to da Evropa ima za cilj da se odvikne od ruske energije.

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao je ove nedelje da Moskva i evropski uvoznici energije aktivno razgovaraju o povećanju snabdevanja gasom preko Turske nakon stvaranja čvorišta.

Podsetimo, poduhvat stvaranja najvećeg gasnog čvorišta u Turskoj za snabdevanje Evrope predviđa izgradnju tri gasovoda, a planirano je da jedan ide preko Srbije.

Ovo otkrivaju turski mediji ističući da su njihovi naučnici razradili taj projekat tri meseca pre nego što je ruski predsednik Vladimir Putin, sredinom prošle nedelje, ovu ideju izneo u javnost.

Naši stručnjaci ocenjuju da je to realno i veoma dobro za Srbiju, jer ćemo, osim dodatne energetske sigurnosti, imati i finansijsku korist od naplate tranzitnih taksa, pišu Novosti.

Putin je rekao da je Moskva spremna da preusmeri tranzit gasa iz oštećenih gasovoda „Severni tok" ka Crnom moru i Turskoj. Narednog dana o toj ideji razgovorao je sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, tokom njihovog sastanka u Astani. U petak je Erdogan istakao da neće biti čekanja i rekao da su dvojica lidera naložila relevantnim institucijama dveju zemalja da brzo počnu da rade na projektu stvaranja čvorišta u Turskoj za isporuku gasa Evropi. Ovaj predlog je došao posle diverzije na „Severnom toku" i pokušaja sabotaže na „Turskom toku", kojim gas stiže i u Srbiju.

Kako prenose turski mediji, njihovi naučnici inženjerskog fakulteta Univerziteta Gumušhane razradili su projekat gasnog čvorišta koji će moći da transportuje do 75 milijardi kubnih metara plavog goriva godišnje, tri meseca pre Putinove izjave.

Turska će distribuirati gas u Evropu preko tri različite rute - rekao je Maden.

 Južni krak će biti korišćen za snabdevanje Italije, srednji će ići ka Srbiji, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji i Albaniji, a severna ruta ka Rumuniji, Sloveniji, Mađarskoj i dalje ka Nemačkoj.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija