• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer

28.12.2022

23:24

ATENTAT NA PUTINA?! ODMAZDA ZA TO JE SAMO JEDNA, META UDARA POSTAJE BELA KUĆA! Moskva upozorila Zapad da se ne igra...

AP/Prtintskrin/Fotoilustracija

Vesti

ATENTAT NA PUTINA?! ODMAZDA ZA TO JE SAMO JEDNA, META UDARA POSTAJE BELA KUĆA! Moskva upozorila Zapad da se ne igra...

Podeli vest

Pokušaj atentata na ruskog predsednika označio bi početak nuklearnog rata između SAD i Rusije, dve najveće nuklearne sile, upozorava ruski politikolog Jurij Svetov, komentarišući navode ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da američki vojni vrh razvija planove za „fizičko eliminisanje" Vladimira Putina.

- Pretnju predsedniku Rusije izneo je svojevremeno Džon Bolton, bivši savetnik predsednika Trampa. Sjedinjene Države takve ideje nisu opovrgle, a s obzirom da je i Bajden izjavljivao da je poželjno da Putin ne bude na čelu Rusije, onda ovo treba shvatiti veoma ozbiljno. Činjenica je da se takvi planovi razrađuju u SAD - kaže Svetov.

Početak nuklearnog rata

Kako dodaje, pitanje je samo da li se takvi planovi razrađuju kao oblik pretnje, kao oblik pritiska na Rusiju i njeno rukovodstvo kako bi se zbog straha za sopstvenu bezbednost povukli sa vlasti.

- Ili se ovo ozbiljno razmatra. Ako bi došlo do pokušaja atentata na predsednika Rusije to bi označilo početak nuklearnog rata. U tom slučaju nema drugih opcija - SAD bi dobile munjevit odgovor. Napad na Kremlj ili napad na drugo mesto gde se nalazi vrhovni komandant Oružanih snaga Rusije označio bi kontranapad na rezidenciju predsednika SAD i vrhovnog komandanta američkih Oružanih snaga - smatra Svetov.

Svako ko igra ove igre, ko stvara takve ideje i mogućnosti očigledno je da je spreman da zaista započne nuklearni rat, ističe Svetov.

- Zapadne elite gaje osećaj da su jače od Rusije i da NATO trupe mogu da poraze Rusiju za tri dana. Te iluzije postoje i Rusija se prema tome ozbiljno odnosi. Stavljanje raketa 'Sarmat' na borbeno dežurstvo, što je urađeno transparentno, i izjava Vladimira Putina da su hipersonične rakete u službi Ruske Federacije je potvrda da te pretnje shvatamo ozbiljno - kaže Svetov.

Vašington želi da ukloni Putina i raskomada Rusiju

Uz tvrdnje da nekoliko „neimenovanih zvaničnika" Pentagona preti da će „fizički eliminisati" ruskog predsednika Vladimira Putina, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je poručio da onaj ko zaista ima takve ideje „treba dobro da razmisli o mogućim posledicama", ali nije precizirao kakve bi posledice zaista mogle da budu.

Ruski predsednik smatra da rizik od izbijanja nuklearnog rata postaje sve veći, ali dodaje da Rusija na nuklearno oružje gleda kao na sredstvo zaštite i da neće prva koristiti nuklearno oružje.

Svetov takođe kaže da će Rusija atomsko oružje upotrebiti u slučaju odmazde, kao uzvratni udar, što će, generalno, značiti nuklearni rat.

- Ne može biti drugog rata između Rusije i Amerike u slučaju pokušaja atentata na rukovodstvo zemlje. Rat između Rusije i zapadnog bloka je de fakto u toku u Ukrajini, pošto NATO i SAD stoje iza leđa Kijeva. To je de fakto, a napad na rusko rukovodstvo bi značio da je rat objavljen de jure. Ako rat bude de jure objavljen to znači da će se ratovati onako kako se smatra nužnim - kaže ekspert.

Foto: AP/Tanjug/Fotoilustracija

Putin je maksimalo zaštićem, ali suludi planovi Zapada nisu nimalo naivni

Svetov ističe da je cilj Vašingtona uklanjanje Putina i međunarodna izolacija Rusije, ali i komadanje zemlje.

- Liberali koji su pobegli iz Rusije održavaju razne sastanke uz podršku Zapada. O kakvim planovima se razgovara? Pre svega, o podeli Rusije na mnogo malih država. I nama je ta tehnologija poznata - postigli su raspad Jugoslavije, dok se Sovjetski Savez raspao na 15 država, pa zašto onda ne bi nastavili raspad i Ruske Federacije?! - kaže ekspert.

Kako su prošli Napoleon i Hitler…

Svetov ističe da je u Rusiji ostvarena konsolidacija društva kao odgovor na spoljni pritisak bez presedana, dok Kremlj tradicionalno visok nivo poverenja građana u predsednika Rusije Vladimira Putina naziva „fenomenom".

Prema podacima Ruskog centra za ispitivanje javnog mnjenja (VCIOM) s kraja novembra, nivo poverenja Rusa u Putina se za nedelju dana povećao i iznosi 78,7 odsto, a rad ruskog predsednika odobrava 75 odsto stanovništva. Svetov kaže da je važno „razumeti karakter Rusa".

- Ne razumeju svi na Zapadu karakter Rusa. Sa Rusima možete ravnopravno da pregovarate, ali kada se na Ruse vrši pritisak zauzvrat dobijaju nešto što nisu očekivali. Bilo je tako sa Napoleonom, bilo je tako i sa Hitlerom, a biće i sa onima koji sada pokušavaju da izvrše pritisak na Rusiju - zaključio je ekspert.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jastreb

pre 1 godinu

Rusija mora odmah odgovoriti i na prvi udar moraju biti pored Bele kuće i Pentagon i naravno London ako ne da on bude prvi sravnjen sa zemljom.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija