• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/sputnjik

30.12.2022

12:40

PUTIN ČESTITAO VUČIĆU: Zajedničkiom naporima za dobrobit bratskih naroda Rusije i Srbije!

Tanjug/AP

Vesti

PUTIN ČESTITAO VUČIĆU: Zajedničkiom naporima za dobrobit bratskih naroda Rusije i Srbije!

Podeli vest

Lider Rusije Vladimir Putin čestitao je liderima stranih država i vlada predstojeću 2023. godinu. U čestitki upućenoj predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Putin je istakao da su rusko-srpski odnosi ove godine nastavili da se razvijaju na principima strateškog partnerstva, saopšteno je na sajtu Kremlja.

Kako se navodi, Vladimir Putin je konstatovao da su rusko-srpski odnosi u odlazećoj godini nastavili progresivno da se razvijaju na principima strateškog partnerstva: jačala se praktična saradnja u trgovinskoj, ekonomskoj i kulturno-humanitarnoj sferi, produbljivani su poverljivi politički dijalog i koordinacija napora u međunarodnim i regionalnim poslovima, za čim posebno postoji potreba u aktuelnoj teškoj geopolitičkoj situaciji.

- Računam na to da ćemo zajedničkim naporima uspeti da obezbedimo dalji rast konstruktivne i višestrane bilateralne saradnje za dobrobit bratskih naroda Rusije i Srbije“, istakao je predsednik Rusije u svojoj čestitki.

Putin je čestitao nastupajuću 2023. godinu i predstojeće praznike i drugim liderima stranih država i vlada.

U porukama upućenim predsednici Indije Draupadi Murmi i premijeru Narendri Modiju, predsednik Rusije je istakao da je ove godine obeleženo 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između država, te da zemlje nastavljaju da na svaki mogući način razvijaju posebno privilegovano strateško partnerstvo, realizuju velike zajedničke projekte u trgovinskoj, ekonomskoj, energetskoj, vojno-tehničkoj i drugim oblastima, koordiniraju napore u rešavanju važnih pitanja regionalne i globalne agende.

Čestitao i Viktoru Orbanu, Bašaaru el Asadu...

Predsednik Rusije uputio je božićnu i novogodišnju čestitku i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, ističući da su, uprkos teškoj međunarodnoj situaciji, odnosi između zemalja zadržali pozitivnu dinamiku. Predsednik Rusije je takođe potvrdio nameru da nastavi zajednički rad na aktuelnim pitanjima sa bilateralnog dnevnog reda.

Obraćajući se predsedniku Sirije Bašaru el Asadu, ruski lider je potvrdio svoju nepokolebljivu podršku suverenitetu, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Sirije, kao i spremnost da nastavi da doprinosi stabilizaciji situacije i obnovi u zemlji. Putin je takođe poželeo Asadu dobro zdravlje, sreću i uspeh, a prijateljskom sirijskom narodu mir i blagostanje.

Putin je čestitao praznike i predsedniku Jermenije Vagnu Hačaturjanu i premijeru Nikoli Pašinjanu, predsedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu, predsedniku Kazahstana Kasimu Žomartu Tokajevu i beloruskom lideru Aleksandru Lukašenku.

Izostale čestitke "liderima neprijateljskih zemalja"

U čestitki beloruskom predsedniku, ruski lider je istakao da su, zahvaljujući bliskoj savezničkoj saradnji, obe zemlje „časno izdržale teškoće i iskušenja u odlazećoj godini i da su zajedno uspele ne samo da se efikasno odupru neviđenom političkom i sankcionom pritisku, već i da jačaju institucije Savezne države Rusije i Belorusije, izgrade pouzdanu odbranu njenih zapadnih granica, daju dodatni podsticaj integracionim procesima, kao i da prošire bilateralnu saradnju u mnogim sferama“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin neće čestitati Novu godinu liderima neprijateljskih zemalja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija