• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RIA Novosti

30.12.2022

21:37

ZAPAD PUTINA SATERAO U ĆOŠAK?! Ruski predsednik potpisao UKAZ o plaćanju gasa u stranoj valuti

REUTERS/Dado Ruvic

Vesti

ZAPAD PUTINA SATERAO U ĆOŠAK?! Ruski predsednik potpisao UKAZ o plaćanju gasa u stranoj valuti

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se dozvoljava obračunavanje u stranoj valuti sa neprijateljskim zemljama pri plaćanju ili naplati dugova za isporuku ruskog gasa, proizilazi iz dokumenta na internet portalu pravnih informacija

Ova uredba dopunjava tačku osam druge uredbe izdate krajem marta, kojom je od aprila uspostavljena procedura plaćanja ruskog gasa u rubljama sa kupcima iz neprijateljskih država. Prema ovom stavu, ako je kupac preneo obavezu plaćanja na drugo lice, on je i ispunjava na ovaj propisan način.

- Poravnanja između ruskog dobavljača i stranog kupca po naplati dugova ili otplati dugova prema ruskom dobavljaču po ugovoru, čije je snabdevanje izvršeno u potpunosti u skladu sa uslovima takvog ugovora ili je prekinuto na osnovu podstav „b“ stava 1. ove uredbe, može se izvršiti u stranoj valuti navedenoj u takvom ugovoru - navodi se u novom dokumentu.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Istovremeno, napominje se da uplatu treba izvršiti na poseban račun dobavljača koji otvara ovlašćena banka u stranoj valuti koja je navedena u ugovoru.

Ministri energetike EU su se prošle nedelje dogovorili da stvore mehanizam za korekciju tržišta gasa. Biće pokrenut ako mesečna TTF fjučers cena bude iznad 180 evra po MVh tokom tri dana. Planirano je da se mehanizam primeni od februara na svim virtuelnim platformama za trgovinu gasom u EU . Ali to se ne odnosi na transakcije van berze.

Prema rečima Vladimira Putina, pokušaj administrativnog regulisanja cena neće dovesti do ničega dobrog ni u sektoru gasa, ni u naftnom sektoru. A ako se time krše Gaspromovi ugovori sa izvođačima, Rusija zadržava pravo da odgovori, rekao je predsednik.

Foto: Reuters

Gas će moći da se plaća u stranim valutama

Ruski lider je u martu najavio prebacivanje plaćanja za isporuku gasa zemljama EU i drugim državama koje su uvele restriktivne mere protiv Rusije u rublje. Zatim je potpisao odgovarajući dekret i rekao da ako neprijateljske zemlje ne budu plaćale u rubljama od 1. aprila, Moskva će to smatrati neispunjenjem gasnih ugovora.

Prema novoj šemi, Gazprombank otvara posebne račune u stranoj valuti i rubljama za obračune sa stranim klijentima. Kupac će moći da prenese sredstva na prvi račun u valuti navedenoj u ugovoru za isporuku plavog goriva, banka će ga prodati na Moskovskoj berzi , nakon čega će uplatiti rublje na račun kupca gasa i od toga platiti Gaspromu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17