• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

07.01.2023

10:28

KAO DA JE RATNO STANJE! Štrajk paralisao VELIKU BRITANIJU, bolnice masovno OTPUŠTAJU pacijente, Sunak pokušava da UGASI VATRU, ali...

AP/Photo

Vesti

KAO DA JE RATNO STANJE! Štrajk paralisao VELIKU BRITANIJU, bolnice masovno OTPUŠTAJU pacijente, Sunak pokušava da UGASI VATRU, ali...

Podeli vest

Premijer Velike Britanije Riši Sunak danas će se sastati s vodećim ljudima u engleskom zdravstvu, dok zemlja prolazi kroz vrlo tešku zimu zbog širenja gripa i covida-19, kao i zbog štrajka zdravstvenih radnika koji tvrde da im je visoka inflacija smanjila plate

Vozila Hitne pomoći neretko u redovima čekaju ispred bolnica na predaju pacijenata Za to vreme lekari i medicinske sestre suočeni su s nedostatkom osoblja, zbog čega su primorani da deo pacijenata šalju kući.

Iz kancelarije premijera poručuju da će se na forumu Nacionalne zdravstvene službe (NHS) raspravljati o četiri pitanja, uključujući organizaciju hitne medicinske pomoći. Portparol premijera dodaje da su ključni ciljevi smanjenje pritiska na bolnice i efikasnije upravljanje NHS-om u dugoročnom planu.

''Zbog toga okupljamo najbolje stručnjake iz područja zdravstva i socijalne zaštite, kako bi razmenili znanja i praktična rešenja, sve radi suočavanja sa najvažnijim izazovima pred nama'', izjavio je portparol. Međutim, u Dauning stritu ne spominju pitanje plata.

Brojni štrajkovi

U posljednjih nekoliko meseci štrajkovi radnika širom Britanije doveli su do brojnih problema u raznim sektorima, uključujući sektor zdravstva, a mogli bi da se nastave s obzirom na rastuću inflaciju koja je izbila nakon više od deset godina stagnacije rasta plata.

Članovi Konzervativne stranke očekuju od Sunaka da zdravstvenom osoblju ponudi veće plate, a premijer je ove nedlje poručio da je smanjenje liste čekanja u bolnicama jedan od pet prioriteta u 2023.godini. No, za ispunjenje navedenog cilja biće potrebno više vremena.

Vlada je najavila dodatna sredstva za NHS u iznosu od 500 milijuna funti, ali opozicioni laburisti odgovaraju da je takav potez ''došao prekasno te da neće proizvesti značajan pomak ove zime''.

Statistika od prošle nedelje pokazuje su da je broj slučajeva gripa narastao za gotovo 50 posto, što je uzrokovalo rekordnu potražnju za liječnicima i zdravstvenim ustanovama, upozorili su čelnici NHS-a.

U zadnjoj nedelji 2022.godine više od 90 posto kreveta u bolnicama bilo je popunjeno, dok su 13 hiljada kreveta dnevno zauzimali pacijenti koji su bili zdravstveno sposobni za odlazaka kući.

''Znali smo da će ova zima biti jedna od najtežih u istoriji '', napomenuo je direktor NHS-a Stiven Pauvis, dodavši da će do morta na raspolaganju biti dodatnih 7 hiljada kreveta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije
Društvo

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije

Nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа, u окviru еpidеmiје priјаvljеnе 22.2.2024. gоdinе, rеgistrоvаnо је 57 slučајеvа mоrbilа, оd којih је 47 pоtvrđеnо u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vакcinе i sеrumе „Tоrlак”, а 10 оbоlеlih оsоbа su коntакti lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnih slučајеvа.

07.05.2024

22:58

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)

Nemački velikan Borusija iz Dortmunda prvi je finalista Lige šampiona! Popularni "milioneri" večeras su savladali kao gosti Pariz Sen Žermen sa 1:0 (0:0) na "Parku Prinčeva" i sa ukupnih 2:0 plasirali su se u finale najjačeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu, gde će im rival na londonskom "Vembliju" biti ili madridski Real ili minhenski Bajern!

07.05.2024

22:51

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija