• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT Balkan

11.01.2023

15:36

PUTIN IZVOJEVAO TESNU POBEDU! Popularnost u Rusiji mu na staklenim nogama, ali... - Poznato koji političar mu je za petama

Tanjug/AP

Vesti

PUTIN IZVOJEVAO TESNU POBEDU! Popularnost u Rusiji mu na staklenim nogama, ali... - Poznato koji političar mu je za petama

Podeli vest

Premijer Mihail Mišustin, ministri Sergej Lavrov i Sergej Šojgu zauzeli su drugo, treće i četvrto mesto na listi najpopularnijih ruskih političara u 2022. godini

Najstariji ruski državni centar za sociološka istraživanja "Sveruski centar za analizu javnog mnjenja" (VCIOM) objavio je poslednje istraživanje na temu - ko je, po mišljenju građana Rusije, najpopularniji političar Ruske Federacije u 2022. godini. Više od polovine ispitanika – 55 odsto njih – smatra da je ličnost godine ruski predsednik Vladimir Putin, pokazuju podaci.   

- Za ruskog političara prošle godine, prema mišljenju građana Ruske Federacije, izabran je Vladimir Putin. Predsednik Rusije zauzima ovo mesto od 2006. godine, od kada se vrši istraživanje. Podaci iz decembra pokazuju da ga je tog meseca svaki drugi državljanin Rusije birao za najpopularnijeg političara (53 odsto), dok su najbolji rezultati bili zabeleženi 2014. i 2015. godine. Tada je ruski predsednik bio najpopularniji političar u zemlji po mišljenju čak 71-74 odsto građana - navodi se u poslednjim rezultatima istraživanja. 

Foto: Reuters/The State Duma

Mihail Mišustin

Poslednji rezultati pokazuju da raste popularnost ruskog lidera u poređenju sa podacima iz 2021. godine, što govori da specijalna vojna operacija u Ukrajini nije uticala na stanovništvo Rusije onako kako bi to želeli na Zapadu.

Godine 2021. za Putina je kao za najpopularnijeg domaćeg političara glasalo 40 odsto građana, tako da je vojna operacija podigla Putinov rejting za 15 odsto.

Drugo mesto na listi najpopularnijih političara prošle godine zauzeo je premijer Mihail Mišustin.

Foto: AP/Tanjug

Sergej Lavrov

Prošle godine, svaki peti državljanin Ruske Federacije smatrao je da je Mišustin najpopularniji u zemlji, što znači da je za njega pri poslednjoj analizi glasalo 21 odsto ispitanika. U poređenju sa rezultatima iz 2021, Mišustin je napredovao za jedno mesto, pošto je 2021. zauzeo treće mesto, odmah iza ruskog ministra spoljnih poslova.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov 2022. našao se na trećem mestu najpopularnijih političara u zemlji. Za njega je glasalo 13 odsto građana.

Na četvrtom mestu je ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu (10 odsto glasova).

Foto: AP/Photo

Sergej Šojgu

Pet odsto građana glasalo je za pokojnog Vladimira Žirinovskog, čuvenog političara, inače osnivača Liberalno-demokratske partije.

Četvrtina svih ispitanika nije mogla da odgovori ko je najbolji političar prošle godine, dok je sedam odsto njih reklo da takva ličnost u Rusiji ne postoji.

Istraživanje "VCIOM"-a sprovedeno je između 24. i 27. decembra prošle godine, a učestvovalo je 1.600 osoba, starijih od 18 godina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jovana

pre 1 godinu

Znači Putin sam ima više glasova nego ova trojica zajedno. Baš je bila tesna pobeda.... strašno...

Jastreb

pre 1 godinu

Ovi Rusi ili su ludi ili su nepismeni. NA DRUGOM MESTU JE ŠOJGU ČOVEK KOJI JE DOZVOLIO DA U RUSKOJ VOJSCI BUDE TOLIKO KORUPCIJE, TOLIKO NAGURANIH NESPOSOBNIH GENRALA ZBOG ČIJIH BUDALAŠTINA IZGINULA MNOGO RUSKIH MLADIĆA. On je morao prvi da leti sa funkcije kad bi Putin bar malo promislio za što njegova vojska nikako da pokaže da je vojske nego ga vade Vagnerovci i Kadirovci a njegova vojska je samo dekoracija. Ako mu vojska najzad ne dodje pameti sledeći put će biti BIVŠI RUSKI PREDSEDNIK U ISTOM KOŠU SA JELJCINOM I GORBAČOVIM ODNOSNO NAJGORIM PREDSEDNICIMA U RUSKOJ ISTORIJI.

sledeća vest

Izbori 2024

Licemerno! DSS Boru Novakovića prozvao Bora Solunac, sada ga stavili za nosioca izborne liste u Novom Sadu
Izbori 2024

Licemerno! DSS Boru Novakovića prozvao Bora Solunac, sada ga stavili za nosioca izborne liste u Novom Sadu

U borbi za vlast svе sе zaboravlja. Aktuеlni partnеri i saradnici, DSS i DS su dvе strankе čiji su sukobi i trvеnja obеlеžili političku istoriju Srbijе nakon 5, oktobra. Afеra "Solun" iz 2001. godinе, čiji jе glavni protagonista bio jеdan od sadašnjih nosilaca ujеdinjеnе opozicionе listе za gradskе izborе Borislav Novaković, bila jе okidač za otvorеni politički rat na liniji DSS i ostatak DOS-a.

10.05.2024

17:52

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija