• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

11.01.2023

22:22

PREOKRET U SOLEDARU?! Ukrajinci tvrde da su POKVARILI SLAVLJE Rusima, odbijaju da PRIZNAJU PORAZ - NIŠTA OD VELIKE POBEDE?!

Reuters

Vesti

PREOKRET U SOLEDARU?! Ukrajinci tvrde da su POKVARILI SLAVLJE Rusima, odbijaju da PRIZNAJU PORAZ - NIŠTA OD VELIKE POBEDE?!

Podeli vest

Ukrajinska vojska tvrdi da i dalje drži položaje u strateški važnom gradu na istoku zemlje, dok ruske snage tvrde da je on u potpunosti pod njihovom kontrolom

Ukrajinci ne priznaju poraz u strateški važnom gradu u Donbasu - Soledaru. Vojska Ukrajine tvrdi da i dalje drži položaje, iako su ruske snage objavile da je Soledar u potpunosti pod njihovom kontrolom, a ruska privatna vojska "Vagner" objavila je i snimke iz grada kao dokaz da su bitke okončane.

'Vagner' izneo bitku

Portparol istočne komande ukrajinske vojske Sergej Čerevati rekao je da je bitka za Soledar važna i da ukrajinske snage nisu dozvolile ruskim snagama da probiju linije fronta.

- Grad nije pod kontrolom Ruske Federacije. U toku su žestoke borbe, koje se mogu uporediti sa sukobima tokom Drugog svetskog rata. Situacija je tamo komplikovana - izjavio je Čerevati.

Veličina grupe

20 hiljada pripadnika "Vagnera", prema nekim procenama, nalazi se u Ukrajini

Foto: Reuters

 

On je dodao da ukrajinska vojna komanda radi na tome kako bi stabilizovala situaciju i imala "maksimalan uticaj na neprijatelja, uz minimalne gubitke".

S druge strane, vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin saopštio je da je Soledar "oslobođen".

- U ovom trenutku, prema informacijama koje imam, centar Soledara je pod kontrolom 'Vagnerovih' jedinica - rekao je Pušilin.

Kremlj oprezan

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče je saopštio da Rusija napreduje u vojnim operacijama oko grada Soledara u istočnoj Ukrajini.

Foto: Reuters

- Ruske trupe imaju pozitivan zamah, ali treba sačekati zvanična saopštenja o zauzimanju grada - rekao je Peskov.

To je potvrdio i osnivač "Vagnera" Jevgenij Prigožin. On je rekao da su pripadnici te ruske paravojske preuzeli kontrolu nad celom teritorijom Soledara, ali da se sporadične borbe još vode u centru grada.

- Jedinice "Vagnera" su preuzele kontrolu nad celom teritorijom Soledara. U centru grada je formiran džep, u kojem se vode ulične borbe. Broj zarobljenika biće saopšten naknadno - rekao je Prigožin.

On je istakao da su u napadu na Soledar učestvovali samo borci "Vagnera".

- Preuzeli smo kontrolu i nad rudnicima soli u gradu - kazao je Prigožin.

Dogovorena razmena 40 zarobljenika

Ruski poverenik za ljudska prava Tatjana Moskalkova izjavila je juče da je na sastanku sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Lubincem dogovorena razmena 40 ratnih zarobljenika. Sastanak je održan u hotelu u turskoj prestonici Ankari, na marginama konferencije ombudsmana Turske, Ukrajine i Rusije.

Nije objavljeno kada bi tačno razmena zatvorenika mogla da bude obavljena.

Pripadnici "Vagnera" objavili su i snimke iz rudnika soli, koji to dokazuju. Na njemu se vide Prigožin i njegovi vojnici kako pretražuju jame. U pitanju je rudnik od kojeg je praktično ceo grad živeo i zbog kojeg je i dobio ime Soledar, što znači onaj koji daje so. Sastoji se od mreže tunela dugačke 300 kilometara, koji se prostiru stotinama metara ispod zemlje.

Pravac Bahmut

Vojnici "Vagnera" objavili su na društvenim mrežama snimke i iz centra Soledara, na kojima tvrde da je ceo grad pod njihovom kontrolom. Oni kažu da su vojnici "Vagnera" sami izneli borbi za Soledar i da su za četiri dana uspeli da nateraju ukrajinske trupe u beg. Dodaju da je u bici bilo mnogo mrtvih i da su Ukrajinci pobegli glavom bez obzira.

Inače, zauzimanje Soledara, koji je imao populaciju od oko 10.000 stanovnika pre početka rata, od velike je važnosti za rusku operaciju opkoljavanja velikog ukrajinskog uporišta Bahmuta, ili Arjomovska, kako ga Rusi zovu.

Ruska vojska bi sada, kako se veruje, trebalo da krene na Bahmut, koji je glavno transportno čvorište na istoku Ukrajine. Ukoliko ruske snage uspeju da osvoje Bahmut, analitičari kažu da bi to moglo da predstavlja veliku rusku pobedu u Donbasu, budući da bi time u potpunosti bio presečen lanac snabdevanja ukrajinskih snaga na istoku zemlje. Ostali gradovi pod ukrajinskom kontrolom vrlo brzo bi mogli da budu osvojeni.

Oko 100 Ukrajinaca ide u SAD na obuku za 'patriot'


Pentagon je saopštio da će američke snage početi da obučavaju ukrajinske trupe za korišćenje raketnog sistema "patriot" u Fort Silu u Oklahomi, gde se nalazi artiljerijska škola vojske SAD. Pres-sekretar Pentagona, brigadni general Pat Rajder najavio je da bi obuka u Fort Silu mogla da počne već sledeće sedmice.

Foto: AP/Photo

Rajder je dodao da će tokom kursa, koji će trajati nekoliko meseci, biti obučeno od 90 do 100 ukrajinskih vojnika da upravljaju odbrambenim sistemom i da ga održavaju. On je kazao da će SAD tražiti načine da ubrzaju raspored obuke kako bi Ukrajinci mogli da se vrate na bojno polje što je pre moguće




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Vesti

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija