• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

13.01.2023

10:59

NEŠTO SE SPREMA?! NATO PREMEŠTA AVAKSE U RUMUNIJU! Avioni će iz Nemačke doleteti u bazu nedaleko od ovog grada, IMAJU JEDAN ZADATAK! (FOTO)

AP/Photo

Vesti

NEŠTO SE SPREMA?! NATO PREMEŠTA AVAKSE U RUMUNIJU! Avioni će iz Nemačke doleteti u bazu nedaleko od ovog grada, IMAJU JEDAN ZADATAK! (FOTO)

Podeli vest

Severnoatlantski savez (NATO) će premestiti u Rumuniju nekoliko svojih izviđačkih aviona iz baze u Nemačkoj da bi pratili rusku vojnu aktivnost


Vazdušni nadzorni sistemi za upozoravanje i kontrolu (AWACS) trebalo bi da stignu u Bukurešt u utorak, 17. januara, "kako bi podržali pojačanu prisutnost saveza u regionu i pratili rusku vojnu aktivnost", saopštio je danas NATO.

Avioni "avaks" (AWACS), koji se obično nalaze u NATO bazi u Gajlenkirhenu kod Ahena, biće stacionirani u bazi rumunskih vazduhoplovnih snaga u Otopeni blizu Bukurešta, nekih 200 kilometara od istočne granice te zemlje s Ukrajinom i tamo će ostati nekoliko nedelja.

"Dok ruski protivpravni rat u Ukrajini nastavlja da preti miru i bezbednosti u Evropi, ne sme da postoji sumnja u odlučnost NATO-a da zaštiti i odbrani svaki pedalj savezničke teritorije", rekla je Oana Lungesku, portparolka NATO-a.

Foto: AP/Photo

NATO "avaks" poleće iz baze u Gejlenkirhenu kod Ahena

Kao odgovor na ruski rat u Ukrajini, NATO je povećao svoje vazdušno prisustvo u istočnoj Evropi dodatnim lovcima, osmatračkim avionima i tankerima. 

Od februara 2022. godine, NATO AWACS sprovodi redovne patrole nad istočnom Evropom i regionom Baltičkog mora kako bi pratio ruske ratne avione u blizini granica NATO-a, navodi se u saopštenju.
NATO AWACS će započeti izviđačke letove, isključivo iznad teritorije Alijanse, u narednim danima, a planirano je da misija traje nekoliko nedelja.

Foto: AP/Photo

"Avaksi" su deo flote osmatračkih letelica NATO

Avioni pripadaju floti od 14 NATO-ovih osmatračkih letelica, a oko 180 pripadnika vojnog osoblja biće raspoređeno u bazu rumunskog vazduhoplovstva u Otopeni kod Bukurešta kao podrška avionima, saopštio je NATO.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sumski odmetnik

pre 1 godinu

Sprema se zvanicni pocetak TRECEG SVETSKOG RATA.

Pera pravda

pre 1 godinu

Ono su zadnjih 6 meseci u Rumuniji na stalnom dežurstvu, a dolaze iz baze sa Sicilije, to se može videti na Flightradar24.

Jastreb

pre 1 godinu

Sprema se nestajanje Rumunije i još stravičnija pogibija rumunskog naroda nego ova u Ukraini. Nadam se da će Rumunsko rukovodstvo shvatiti da su sledeći za ostajanje bez zemlje i naroda, po nagovoru onih koji se kriju iza glupih političara i rukovodstava, a ako to ne shvate biće stravičnih razaranja i krvi.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Profesorka Ivana Bodrožić o terorističkom napadu: "Reakcija pripadnika Žandarmerije  bila je efikasna, profesionalna i adekvatna."
Hronika

Profesorka Ivana Bodrožić o terorističkom napadu: "Reakcija pripadnika Žandarmerije bila je efikasna, profesionalna i adekvatna."

Profesorka krivičnog prava na Kriminalističko-policijskom univerzitetu Ivana Bodrožić komentarišući napad na žandarma ispred Ambasade Izraela u Beogradu, kaže da je terorizam izazov za savremeno demokratsko društvo kao teški oblik kriminaliteta, ako i sa je reakcija pripadnika Žandarmerije bila je efikasna, profesionalna i adekvatna.

01.07.2024

11:25

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija