• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.01.2023

07:00

ZAPAD U STRAHU OD "CRNE RUPE EVROPE"! 2.000 do zuba naoružanih ruskih vojnika nalazi se ovde, međutim... Ako Rusija izgubi rat, sve će nestati!

Tanjug/AP

Vesti

ZAPAD U STRAHU OD "CRNE RUPE EVROPE"! 2.000 do zuba naoružanih ruskih vojnika nalazi se ovde, međutim... Ako Rusija izgubi rat, sve će nestati!

Podeli vest

Ako Rusija bude vojno poražena u Ukrajini, to bi moglo da znači i proterivanje iz Pridnjestrovlja

Ova paradržavna tvorevina na levoj obali Dnjestra u Moldaviji već tri decenije je pod ruskom kontrolom i predstavlja, kako se često ocenjuje, „crnu rupu” Evrope. Tezu o vraćanju Pridnjestrovlja pod kontrolu Moldavije otvoreno pominju i kijevski mediji bliski vlastima.

U Ukrajini je priznato da Pridnjestrovlje predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost, piše novinar Sergej Sidorenko u listu Evropejskaja pravda. On podseća da je Kijev decenijama tolerisao separatističku tvorevinu duž svoje granice – da je sa njom čak ulazio u prljave aranžmane.

Duga istorija zatvaranja očiju

Kijev ima dugu istoriju zatvaranja očiju pred mutnim poslovima najmoćnijih ljudi u Pridnjestrovlju, regionu koji uveliko zavisi od krijumčarenja iz Odese i drugih ukrajinskih luka na Crnom moru.

Temelj je postavljen devedesetih godina kada je ukrajinski predsednik Leonid Kučma sa velikom pompom dočekao prvog „predsednika“ Pridnjestrovlja Igora Smirnova. Kučma je za to imao profitabilan razlog – njegov zet je trebalo da vodi veliku proizvodnju čelika u separatističkom regionu, piše Dojče vele.

Foto: wikipedia.org

Pridnjestrovlje

Kišinjev odbacuje vojno rešenje

Od početka ruske agresije ukrajinski tenkovi stoje na granici Ukrajine i Pridnjestrovlja. Tako je zapravo odsečena ova traka zemlje, duga oko dvesta kilometara, a široka jedva tridesetak kilometara. Režim u Tiraspolju, glavnom gradu Pridnjestrovlja, žali se na „ekonomsku blokadu“ i poziva Moskvu u pomoć. Scenario koji su separatisti priželjkivali – uspešan ruski rat i geografsko povezivanje Pridnjestrovlja sa Krimom, Donbasom i Rusijom – danas deluje kao nemoguća misija.

Moldavsko rukovodstvo u Kišinjevu je dugo stalo na stranu Ukrajine u ovom ratu. Prema nekim proračunima, Moldavija je primila najviše izbeglica po glavi stanovnika.

Doduše, proevropske vlasti u Kišinjevu smatraju da se za Pridnjestrovlje mora naći mirno rešenje koje ne ugrožava „evropski put“ zemlje. Za vreme predsednice Maje Sandu, Kišinjev je – zajedno sa Kijevom – dobio status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Sandu smatra da bi njena zemlja mogla da uđe u EU do kraja ove decenije. Krvava agresija Ruske Federacije na Ukrajinu ojačala je želju Moldavaca da izbegnu rat po svaku cenu“, piše ukrajinski novinar Sidorenko.

- To je jednostavan odgovor na ideju koja dolazi iz Ukrajine, a to je da ukrajinska vojska pomaže Moldaviji da se oslobodi separatizma i Rusa u Pridnjestrovlju. on dodaje.

Međusobna zavisnost zbog izvora energije

Pridnjestrovlje, koje je praktično odvojeno od Moldavije nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991/92. godine, i dalje je baza za dve hiljade ruskih vojnika. Nikada nisu odustali, uprkos brojnim obećanjima iz Kremlja. U njemu se nalazi jedno od najvećih skladišta oružja u Evropi, sa navodnim 20.000 tona oružja i municije iz sovjetskog doba.

Foto: printscreen/google maps

Moldavija

Od početka rata u Ukrajini, Kišinjev ima rekordan budžet za vojsku i zaštitu vazdušnog prostora. Očekuje se da oklopna vozila tipa Piranha budu isporučena iz Nemačke.

Međutim, moldavsko rukovodstvo ne pominje mogućnost vojne intervencije u Pridnjestrovlju. Ne pominje se čak ni ekonomski pritisak na gotovo izolovani region.

- Svi smo u istom čamcu. Ne treba da ga izbacimo iz ravnoteže - rekao je nedavno Oleg Serebrijan, zamenik premijera Moldavije zadužen za reintegraciju.

Moldavija, naime, i dalje zavisi od struje iz termoelektrane Kučurgan sa druge strane Dnjestra. Ta elektrana zavisi od ruskog gasa koji Kišinjev šalje u Pridnjestrovlje. Naizgled perverzna konstrukcija – da Moldavija finansira opstanak separatističke tvorevine na svojoj teritoriji – zapravo je rođena iz nužde. Zemlja bi bila u mraku bez struje iz Kučurgana.

U Kišinjevu se grozničavo radi na oslobađanju od zavisnosti od struje iz Pridnjestrovlja i gasa iz Rusije. Ako bi to uspelo, onda bi Pridnjestrovlje jednostavno palo u okrilje Moldavije, nadaju se vlasti. Jer, bez šverca preko Ukrajine i gasa preko Kišinjeva, Pridnjestrovlje sa oko 350.000 stanovnika moglo bi da bankrotira. I ne bi moglo da opstane bez matice.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)
Live TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)

Jedna od glavnih promotera teorije da su Srbi zločinački narod Sonja Biserko, govorila je za ekstremistički portal Slobodna Bosna. Biserko je primetila jednu tačnu činjenicu, da Srbija ni na koji način neće u dogledno vreme priznati genocid u Srebrenici. Ovu izjavu komentarisao je gost "Info jutra" Informer televizije Bojan Borovčanin, predsednik udruženja građana "NIT".

17.06.2024

10:41

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)
Live TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.

17.06.2024

09:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija