• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

17.01.2023

09:46

"IZDAJA" U Belorusiji danas počinje suđenje Svetlani Tihanovskoj!

Reuters

Vesti

"IZDAJA" U Belorusiji danas počinje suđenje Svetlani Tihanovskoj!

Podeli vest

U Belorusiji danas počinje suđenje opozicionoj liderki Svetlani Tihanovskoj, koja se nalazi u egzilu i koja je optužena za izdaju, prenosi Rojters


Državna novinska agencija Belta saopštila je da je suđenje počelo jutros,a Tihanovskoj i nekolicini drugih sudi se za izdaju i pokušaj preuzimanja vlasti, saopšteno je pre početka suđenja, za koje otvorena kritičarka predsednika Aleksandra Lukašenka, tvrdi da je "farsa i predstava", navodi britanska agencija.

Tihanovska (40),kojoj preti moguća kazna do 15 godina zatvora, je pobegla iz Belorusije nakon što je bila protivkandidat Lukašenku na predsedničkim izborima 2020. iza  kojih su usledili masovni protesti zbog navodne izborne prevare. 

Nakon gušenja demonstracija, ona je postala lider opozicije u egzilu,a nije priznala izbore na kojima je Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine, osvojio novi mandat.  Beloruska političarka, koja sada živi u litvanskoj prestonici Viljnusu, izjavila je Rojtersu u švajcarskom Davosu da ne očekuje da će suđenje biti fer.

"U Belorusiji nema poštenih suđenja. U našoj zemlji živimo u apsolutnom bezakonju, tako da će sutrašnje suđenje biti farsa i predstava, ali ne i pravično", rekla je Tihanovska u ponedeljak u intervjuu na marginama Svetskog ekonomskog foruma.

Dan pre početka ovog suđenja, Belorusija je pokrenula novi krivični postupak protiv njenog supruga, beloruskog opozicionog političara Sergeja Tihanovskog , koji je već osuđen na 18 godina zatvora.

Istražni komitet Belorusije saopštio je da se Tihanovski sada suočava sa optužbama za "zlonamernu neposlušnost zahtevima administracije popravne ustanove".

Tihanovski, 43-godišnji video bloger i aktivista, planirao je da izazove predsednika Aleksandra Lukašenka na predsedničkim izborima u avgustu 2020.,ali je ihapšen u maju, dva dana nakon što je objavio kandidaturu. Njegova supruga, Svetlana Tihanovska, kandidovala se umesto njega na predsedničkim izborima.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija