• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Jutranji list

17.01.2023

18:26

OVO JE DEČAK KOG JE MAFIJAŠKI BOS RASTOPIO U KISELINI! Vrištao je i dozivao oca! Nevino dete mučili 800 dana i držali vezanog kao životinju (VIDEO)

twitter.com/youtube.com/printscreen

Vesti

OVO JE DEČAK KOG JE MAFIJAŠKI BOS RASTOPIO U KISELINI! Vrištao je i dozivao oca! Nevino dete mučili 800 dana i držali vezanog kao životinju (VIDEO)

Podeli vest

Najtraženiji mafijaški bos, koji se smatra šefom sicilijanske Koza nostre Mateo Mesina Denaro (60) uhapšen je juče nakon što se nalazio u bekstvu 30 godina. Nakon njegovog privođenja, ponovo su isplivali zločini koje je činio ili naredio

Denaro je optužen da je jedini ili zajednički odgovoran za brojna ubistva 1990-ih. Možda najgori zločin je bio je ubistvo 12-godišnjeg dečaka.

Godine 1993. pomogao je u organizovanju otmice 12-godišnjeg dečaka Đuzepea Di Matea, u pokušaju da odvrati njegovog oca Santina di Matea od svedočenja protiv mafije, kažu tužioci.

Naime, Denaro je iz osvete prema njegovom ocu (koji je navodno imao neke dokaze protiv njega) oteo dečaka, mučio ga, dve godine držao u zarobljeništvu i na kraju ga je surovo ubio.

Foto: AP/Photo

Mateo Mesina

Kako su ga oteli i mučili

Dečak je kidnapovan 14. novembra kada mu je prišla grupa mafijaša, obučeni kao policajci. Đuzepeu su rekli da će ga odvesti kod oca, koji je tada bio na zaštićenoj lokaciji. Plan je bio da preko njega dođu do njegovog oca.

Đuzepe je bio pod torturom duže od dve godine, a Santiniju su slali fotografije mučenja sina. "Rešite se šteneta", rečeno je nakon što je Đuzepe izržao mučenje.

- Vrištao je i dozivao oca. Onda smo ga vezali kao životinju i ostavili ga. Plakao je, a onda smo se vratili, jer je ostalo malo ljudskosti u nama. Dete je bilo prestravljeno. Rekao nam je da mora da ide u toalet, ali to nije bilo istina. Bio je samo uplašen. Rekli smo mu da ćemo ga ponovo videti sutra, ali ga više nismo videli - rekao je jedan od pokajnika, koji je na sudu zatražio oproštaj za stravičan zločin.

Foto: EPA

Đuzepe Di Mateo

Potom su zadavili dečaka, a njegovo telo otopili u kiselini kako bi uništili dokaze i onemogućili porodici da organizuje sahranu.

Bio je to zločin koji je zaprepastio Italiju, a gotovo 30 godina posle Đuzepeov brat Nikola kaže da nakon hapšenja u Palermu oseća nešto između radosti i bola.

- Pročitao sam negde da je Denaro teško bolestan. I upravo zbog toga nadam se da će još dugo živeti i patiti što je duže moguće. Da pati kao što je patio moj brat. Nedužno dete. Moja porodica, nakon što je primila vest o hapšenju, osećala je nešto između radosti i bola. Nažalost, ovo što se dogodilo u ponedeljak otvorilo je naše stare rane. U svakom slučaju, zahvaljujemo svima koji su sudelovali u hvatanju Denara, a sada želimo da saznamo istinu. Želimo saznati kako je moguće da smo 30 godina čekali na njegovo hapšenje - rekao je Nikola di Mateo, preneo je "Jutarnji list".

Foto: Tanjug/AP

Mateo Mesina Denaro

Ko je šef Koza nostre?

Denaro je bio hospitalizovan u privatnoj klinici Madalena u Palermu, gde se, prema izvorima iz klinike, lečio od tumora najmanje godinu dana, preneo je italijanski dnavnik "Korijere dela sera".

Hapšenje su izveli karabinjeri, a prema svedočenju direktora klinike, Denaro je pokušao da pobegne, ali su ga karabinjeri uhvatili.

Bio je u bekstvu 30 godina, transformisao je Koza Nostru, a njegov otac Don Čičio bio je šef mafije Trapani, preneo je italijanski dnevnik "Stampa".

Poznat kao "mršavi" i "dijabolik", Mesina Denaro je uspeo da izbegne hapšenje pune tri decenije.

Detinjstvo i adolescenciju proveo je u kući svoje bake, a zatim je živeo sa majkom stalno u atmosferi pretresa, provera i policijskih racija. O njegovoj kćerki se zna sve: njeno ime, majka, izbori koji su je naveli da odvoji svoj život od teške senke oca koga možda nikada nije videla.

O sinu se, međutim, malo zna. Poznato je da se zove Frančesko, da je rođen 2004. ili 2005. godine u provinciji Trapani i da ima imidž nemilosrdnog plejboja koji nosi Rej Ban naočare i dizajnerske košulje.

Denaro, koga su zvali "dijabolik", imao je i nadimak "u siču", što znači nepresušni izvor podzemne reke.

 

 

On je važio za vođu sposobnog da kombinuje tradicionalnu dimenziju mafije sa njenom modernijom verzijom. Policija je nudila nagradu od milion i po evra za informacije o njemu.

Ni članovi njegove porodice nisu bili pošteđeni: njegova sestra Patricija, uhapšena je i optužena da je rukovodila lancem iznude, njegov brat Salvatore, roditelji njegove supruge, nećak.

Za njim je postojalo brdo naloga za hapšenje i doživotne kazne zatvora zbog mafijaškog udruživanja, ubistava, napada, posedovanja i transporta eksploziva.

Umešan je u najteža krivična dela u poslednjih 30 godina, počev od 1992. kada su ubijeni tužioci Đovani Falkone i Paolo Borselino. I sam se, štaviše, hvalio da je ubio toliko ljudi da bi mogao da napuni groblje.

Nakon njegovog hapšenja ostala su još četvorica begunaca za kojima se traga: Ćinkvegranela Renato, Bonavota Paskvale, Kubedu Atilio i Motisi Đovani.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija