• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index.hr

24.01.2023

11:23

KORUPCIONAŠKI SKANDALI TRESU UKRAJINU! Zelenski kadrovskim promenama pokušava da zadrži entuzijazam Zapada?

Tanjug/AP

Vesti

KORUPCIONAŠKI SKANDALI TRESU UKRAJINU! Zelenski kadrovskim promenama pokušava da zadrži entuzijazam Zapada?

Podeli vest

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika i zamenik ministra odbrane podneli su ostavke, a zamenik državnog tužioca je razrešen nakon što je predsednik Volodimir Zelenski najavio smene i optužbe za korupciju

- Zahvaljujem se predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom na poverenju i mogućnosti da činimo dobra dela svakog dana i svakog minuta - napisao je Kirilo Timošenko na Telegramu.

On nije govorio o razlozima za ostavku, ali ukrajinski mediji pišu da bi ostavka Timošenkove mogla da bude deo kadrovske promene koju je najavio Zelenski. Zelenski je u ponedeljak rekao da će ove nedelje izvršiti rekonstrukciju vlade, smenjujući ga u regionima i bezbednosnim snagama nakon navoda o korupciji skoro godinu dana nakon početka ruske invazije.

Foto: Rojters

Kirilo Timošenko

Timošenko (33) je od 2019. godine zamenik šefa kabineta Zelenskog, zadužen za nadgledanje regiona i regionalne politike, a učestvovao je i u predizbornoj kampanji Zelenskog kao osoba zadužena za medije i kreativne sadržaje.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, prema ukrajinskim medijima, Timošenko je bio umešan u nekoliko skandala u vezi sa korišćenjem skupih automobila. Ukaz o prihvatanju Timošenkove ostavke objavljen je na sajtu ukrajinskog predsednika, a sam Timošenko odbacuje sve optužbe.

Ministarstvo odbrane, Državno pravobranilaštvo

Vjačeslav Šapovalov, koji je podneo ostavku na mesto zamenika ministra odbrane zaduženog za snabdevanje trupa hranom i opremom, rekao je da je to učinio zbog „medijskih optužbi“ za korupciju koje on i ministarstvo smatraju neosnovanim.

U saopštenju na sajtu Ministarstva odbrane navodi se da je ostavka Šapovalova „vrijedan čin” koji će pomoći očuvanju poverenja u ministarstvo. Kancelarija državnog tužioca Ukrajine nije navela razloge za razrešenje zamenika državnog tužioca Aleksija Simonenka, ali je u saopštenju za javnost navedeno da je odluka o njegovom razrešenju odraz „njegove sopstvene želje“.

Zelenski je najavio brojne promene

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je smene na najvišem i nižem nivou nakon najozbiljnijih optužbi za mito od početka ruske invazije pre godinu dana.

Antikorupcijska policija saopštila je u nedelju da je uhapsila zamenika ministra za infrastrukturu zbog sumnje da je primio mito od 400.000 dolara za uvoz generatora prošlog septembra, što je ministar negirao.

U subotu je Nacionalni biro za borbu protiv korupcije (NABU) uhapsio Vasila Lozinkija pod sumnjom za proneveru. Lozinkij je bio zamenik ministra za razvoj zajednica, teritorija i infrastrukture Ukrajine.

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Osim toga, druga istraga koju je sproveo list optužuje Ministarstvo odbrane da je preplatilo dobavljača hrane za vojnike. Dobavljač je rekao da je došlo do tehničke greške i da novac nije uplaćen.

- Već postoje odluke o otpuštanju – neke će se desiti danas, neke sutra – koje se tiču zvaničnika na različitim nivoima u ministarstvima i drugim strukturama vlasti, kao i na regionalnom nivou i u organima za sprovođenje zakona - rekao je Zelenski u video poruci.

Zbog korupcionaškog skandala, entuzijazam Zapada za njegovu vladu mogao bi da splasne u trenutku kada se evropske zemlje spore oko slanja tenkova nemačke proizvodnje Leopard 2 u Ukrajinu.

Ukrajina kaže da su joj ovi tenkovi potrebni da probije ruske linije i povrati teritoriju. Veruje se da i Ukrajina i Rusija planiraju ofanzive na proleće kako bi prekinule zastoj u ratu u istočnoj i južnoj Ukrajini kako se približava godišnjica početka ruske invazije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
micko

pre 1 godinu

evo baš me čudi što kriptorusi postaju kriptoukri i onda kradu i pljačkaju ...

maestro

pre 1 godinu

ma tu se krade do mile volje kao i u svakom ratu zamislite samo kako se sada krade svercuje oruzje

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija