• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

24.01.2023

19:49

ŠOK OTKRIĆE! Naučnici ZAVIRILI u UNUTRAŠNOST MUMIJE, zanemeli OD STRAHA zbog JEZIVE STVARI na SKENERU, ima veze sa CRNOM MAGIJOM?!

printscreen video/facebook AJ+

Vesti

ŠOK OTKRIĆE! Naučnici ZAVIRILI u UNUTRAŠNOST MUMIJE, zanemeli OD STRAHA zbog JEZIVE STVARI na SKENERU, ima veze sa CRNOM MAGIJOM?!

Podeli vest

Mumija se od 1916. nalazi u podrumu Egipatskog muzeja u Kairu, a potiče iz 300. godine pre nove ere

Digitalno skeniranje egipatske mumije pokazalo je da se u mumificiranom telu tinejdžera nalazi dodatno srce od zlata, kao i desetine drugih amajlija za koje su stari Egipćani verovali da su važne za zagrobni život.

Radiološkinja Saha Salem sa Univerziteta u Kairu i njeni kolege su digitalno, odnosno putem skenera, zavirili u malu, zlatom prekrivenu mumiju i otkrili 49 amajlija 21 vrste.

Osim što su naučnici u telesnoj šupljini mumije pronašli zlatnog skarabeja (balegara) od 3 centimetra, koji simbolizuje srce, otkrili su i zlatni jezik lobanji, amulet pored penisa i  druge verske predmete od zlata, poludragog kamenja i keramike jarkih boja.

Natpisi iz egipatske Knjige mrtvih

Dečakovo srce je ostalo u grudima kao duhovni simbol, navode stručnjaci, kao što je to uobičajeno s egipatskim mumijama. Drevni Egipćani su verovali da amajlije štite preminulog prilikom napornog puta u zagrobni život.

Foto: Printscreen

 

"Porodica dečaka mu je osigurala vrlo skup tretman balzamovanja kako bi se pravilno pripremio za podzemno putovanje i sigurno stigao u zagrobni sviet, poput sandala za izlazak iz groba i zlatnog jezika pomoću kojeg će moći da govori nakon smrti", rekla je Salem, a prenosi Nju Sajentist.

"Veliki amulet od zlatnog skarabeja je stvarno nešto neverovatno, na njegovoj poleđini su ugravirane oznake koje bi mogle predstavljati natpise i čarolije", dodala je. Naime, izgleda da među njima ima stihova iz egipatske Knjige mrtvih, u kojoj piše da je srce skarabeja potrebno da umiri pravo srce kada mu bogovi sude na putu u zagrobni život.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija