• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.sputnikportal.rs

26.01.2023

09:22

ISTORIJSKI POTEZ AMERIKE! Vašington poslao svog vrhunskog predstavnika u Moskvu, ovo se dešava PRVI PUT, šta je zadatak Lin Trejsi?

youtube.com/printscreen

Vesti

ISTORIJSKI POTEZ AMERIKE! Vašington poslao svog vrhunskog predstavnika u Moskvu, ovo se dešava PRVI PUT, šta je zadatak Lin Trejsi?

Podeli vest

Nova ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Rusiji Lin Trejsi stigla je u Moskvu, saopštila je američka ambasada

„Dobro došli nazad u Rusiju, ambasadorka Trejsi“, navodi se u saopštenju ambasade na Telegramu uz fotografiju nove ambasadorke sa jednog od moskovskih aerodroma.

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov sastao se sa Lin Trejsi 24. januara u rezidenciji ruskog ambasadora u Vašingtonu. Kako je saopštio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, sa novoimenovanom ambasadorkom će biti nastavljen razgovor o osetljivim pitanjima u rusko-američkim odnosima. Po njegovim rečima, za sada se ne može pronaći zajednički jezik o problematičnim temama u odnosima Moskve i Vašingtona.

Američki Senat je krajem decembra odobrio imenovanje Trejsi za ambasadora u Rusiji. Ona je prva žena u istoriji na toj dužnosti u Rusiji. Govori ruski jezik i već je imala priliku da živi i radi u Moskvi – od 2014. do 2017. godine obavljala je funkciju zamenika ambasadora.

Foto: Tanjug/AP

Lin Trejsi, prva žena ambasador SAD u Rusiji

Trejsi je karijerni diplomata. Donedavno je bila na čelu diplomatskog predstavništva SAD u Jermeniji. Pre nego što je postala ambasadorka u Jerevanu, radila je kao savetnik za Rusiju u odeljenju Stejt departmenta za pitanja Evrope i Evroazije, a pre toga je u Rusiji obavljala funkciju zamenika tadašnjeg ambasadora u Moskvi Džona Tefta.

Ranije je bila na dužnosti zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara za Južnu i Centralnu Aziju, a radila je i kao direktor za pitanja Centralne Azije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće. Radila je u Pakistanu, Kazahstanu, Kirgiziji. Trejsi govori ruski jezik.

Prethodni američki ambasador u Rusiji Džon Salivan napustio je rusku prestonicu 4. septembra. On je prevremeno okončao mandat zbog teške bolesti i smrti supruge.
 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija