• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

27.01.2023

22:56 >> 21:47

Rusi pojačavaju ofanzivu, probijene linije! Francuska ratuje protiv Rusije - Ne vidi se nagoveštaj kraja...

Tanjug/AP

Vesti

Rusi pojačavaju ofanzivu, probijene linije! Francuska ratuje protiv Rusije - Ne vidi se nagoveštaj kraja...

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 338. dan

Prave koaliciju

Poljski vicepremijer i ministar odbrane Marijuš Blaščak rekao je da je inicirao formiranje koalicije država za snabdevanje Ukrajine modernim oklopnim vozilima.

"Na moju inicijativu u grupi smo država koje poseduju tenkove ‘leopard 2A4’, razmatramo formiranje koalicije donatora modernog tenkovskog naoružanja Ukrajini", napisao je on na Tviteru.

Rusi pojačavaju ofazivu: Bahmut ključan

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je situacija na frontu i dalje izuzetno teška, posebno u istočnoj Donjeckoj oblasti. On je u večerašnjem govoru naglasio da ruske snage ne samo da napadaju ukrajinske položaje, već i uništavaju gradove i sela oko njih.

Foto: facebook.com/printscreen

Volodimir Zelenski

On je dodao da Rusija pojačava ofanzivu u oblasti Donjecka, koja je već bila svedok žestokih borbi, uključujući i bitke oko grada Bahmuta. Grad ima simboličan značaj i za Rusiju i za Ukrajinu, iako zapadni vojni analitičari tvrde da ima mali strateški značaj.

Rusi probijaju linije

U ruskom granatiranju poginulo je najmanje 10 ukrajinskih civila i ranjeno 20 njih, saopštila je danas Kancelarija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, preneo je AP. Među žrtvama su najmanje dva civila u gradu Hersonu na jugu Ukrajine i još dva u Donjecku na istoku Ukrajine.

Zelenski je kazao u noćnom obraćanju da je situacija na frontu izuzetno teška, posebno u istočnom regionu Donjecka i da se na udaru ruskih snaga ne nalaze samo ukrajinski položaji, već se uništavaju gradovi i sela oko njih, preneo je Rojters.

Ukrajina je saopštila da ruske trupe pokušavaju da probiju njene linije na istoku i severoistoku zemlje i da su u toku žestoke borbe. S druge strane, ukrajinske trupe su granatirale Donjeck i Horlivku, gde se nalaze hemijski koncern Stirol i rudarska preduzeća, prenele su RIA Novosti.

Kirbi: Ne vidimo nagoveštaje kraja rata

SAD ne vide nikakav nagoveštaj završetka sukoba u Ukrajini, rekao je koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

Francuska ne ratuje protiv Rusije

Isporuke naoružanja Ukrajini ne znače učešće u sukobu, Francuska ne ratuje protiv Rusije, smatraju u francuskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Kanada šalje tešku artiljeriju

Vlasti u Kanadi i Francuska obećale su da će poslati tenkove Ukrajini. Ove dve države slediće primer Sjedinjenih Država i Nemačke, koje su u sredu najavile da će Ukrajini isporučiti ovo teško naoružanje.

EU produžila sankcije Rusiji

 

 

Ukrajinske snage gađale su Donjeck i Gorlovku, na Makejevku palo 15 projektila.

 

Zelenski: Biće prekasno!

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da će biti prekasno ako američki tenkovi „abrams“ stignu u avgustu. On je za TV „Skaj njuz“ rekao da je Ukrajini potreban veliki broj tenkova.

„Pet, osam, deset tenkova neće ništa rešiti na bojnom polju“, rekao je on.

 

Peskov: Bajden ima ključ!

Američki predsednik Džozef Bajden ima ključ za okončanje ukrajinskog sukoba, ali ga ne koristi, ocenio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

 

Ruska vojska završava opkoljavanje Artjomovska

Ruska vojska završava opkoljavanje grada Artjomovska (ukrajinski Bahmut), saopštio je komandant specijalnih snaga „Ahmat“ i zamenik komandanta drugog vojnog korpusa narodne milicije LNR Apti Alaudinov.
„Već su blokirani skoro svi putevi kretanja protivnika. Ostao je još jedan pravac kojim se manje-više mogu kretati, ali je i on većim delom pod našom kontrolom“, rekao je Alaudinov za „Prvi kanal“.

Kako je precizirao, situacija je „u potpunosti pod kontrolom“ ruskih snaga.
Alaudinov je istakao da ukrajinske snage „u agoniji“ prebacuju dodatne jedinice u Artjomovsk, ali da trpe gubitke već na prilazima gradu.

 

Ruska vojska učvrstila pozicije na obodu Ugljedara


Ruska vojska učvrstila je svoje pozicije na obodu Ugljedara i praktično je očistila svu teritoriju predgrađa, saopštio je savetnik šefa administracije Donjecke Narodne Republike.
On je takođe rekao i da ukrajinske snage sada prebacuju u Ugljedar snage iz Artjomovska kako bi odbranili grad. Na društvenim mrežama pojavili su se snimci žestokih ruskih udara na ciljeve u gradu.

 

 

Ruska vojska: U Zaporožju još ispipavamo teren – ofanziva tek predstoji

Ruska vojska u Zaporožju još uvek ispipava teren, a glavna ofanziva tek predstoji, izjavio je predstavnik zaporoške administracije Vladimir Rogov.

„Trenutno vršimo izviđanje terena sporadičnim bitkama. Strateška inicijativa je na našoj strani. To su samo lokalni manevri, a glavna ofanziva tek predstoji“, rekao je on.

Trenutno se bitke u Zaporoškom pravcu vode u blizini Orehova i Guljapolja.

Tramp: Zaustavio bih konflikt u Ukrajini za 24 časa

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da bi zaustavio konflikt u Ukrajini za svega 24 časa.

„Da sam ja predsednik rata između Rusije i Ukrajine nikada ne bi bilo. Čak i u ovom trenutku da sam predsednik mogao bih da se dogovorim i da zaustavim ovaj užasni rat i to za svega 24 časa“, rekao je on.

Foto: AP/Photo

Donald Tramp

Hitno upozorenje IAEA: "Snažne eksplozije kod najveće nuklearke u Evropi"


Kod ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, koja je pod ruskom okupacijom, odjeknule su jake eksplozije, objavila je UN-ova agencija za nuklearnu energiju IAEA.

Rafael Grosi, predsednik IAEA-e koji je prošle nedelje posetio Ukrajinu, rekao je da je Agencija juče zabeležila snažne eksplozije u blizini najveće nuklearke na svetu, a zatim još jednom pozvao da se oko elektrane napravi tzv. "sigurna zona".

"To je glupost..."

Navodi Kijeva i izveštaji nekih stranih medija da ruske oružane snage uključene u specijalnu operaciju doživljavaju smanjenje broja granata nisu tačne, ruska odbrambena industrija je više puta povećala proizvodnju od početka SVO, Sergej Čemezov, generalni direktor državne korporacije Rostec, rekao je u intervjuu za RIA Novosti.

- Razgovori koje naši neprijatelji danas vode o tome da Rusiji navodno ponestaje projektila, granata, nečeg drugog – to je potpuna glupost... Po nalogu Ministarstva odbrane, mi smo nekoliko puta povećali proizvodnju municije – rekao je Čemezov. Istovremeno, on je primetio da je potrošnja municije svih vrsta (patrone za malokalibarsko oružje, artiljerijski i tenkovski meci, rakete) zaista velika.

Ukrajinci ispalili šest NATO raketa u Donjecku

Ukrajinske trupe u 8.55 ispalile su 6 granata "NATO kalibra" 155 mm na Kujbiševski i Kijevski okrug Donjecka - predstavništvo DNR u ZKCC.

 

Japan pooštrava sankcije Rusiji

Japan je danas odlučio da pooštri sankcije protiv Rusije i zabrani izvoz robe koja bi mogla da posluži podizanju vojnog potencijala Moskve.
Tokio je istovremeno odlučio da zamrzne imetak tri organizacije i 22 osobe u Rusiji, prenosi Rojters.

Japan će u skladu sa drugim nacijama uvesti zabranu izvoza, vodjen željom da pruži svoj doprinos medjunarodnim mirovnim naporima u Ukrajini,  saopštilo je Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije Japana. Izmedju ostalog, Japan će zabraniti izvoz robe 49 kompanija u Rusiju počev od 3. februara.

Reč je o robi kao što su vodeni topovi, oprema za istraživanje gasa, poluprovodnici, ali i vakcine, rentgenske mašine, eksplozivi i roboti, dodaje se u saopštenju.
Japan će takodje zamrznuti imovinu tri kompanije, medju kojima su vazduhoplovna kompanija JSC Irkut Korp i prozvodjač projektila zemlja-vazduh MMZ Avantgard. 

Na proširenoj listi sankcionisanih se nalaze zamenik ministra odbrane Rusije Mihail Mizincev i ministar pravde Rusije Konstantin Čijčenko, kao i još 14 osoba koje su umešane u, kako je navedeno, "aneksiju" delova jugoistočne Ukrajine. Odluka o sankcijama je doneta posle najnovijeg ruskog raketnog napada na Ukrajinu, u kojem je juče poginulo najmanje 11 ljudi.

 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Srba

pre 1 godinu

Pa laz zapada o nedostatku granata je ista kao laz rusa o napredovanj i velikoj ofanzivi u Zaporozju.... u ratu propavanda je mocno oruzije..

Istina

pre 1 godinu

Japanu bi bilo bolje da se drži po strani u odnosu na rat u Ukrajini

Teodisije

pre 1 godinu

Da Bahmut je "opkoljen", ali eto ima jedan pravac.... e ovo je vec smesno, jer taj pravac je koridor sirok 35km i ima regionalan put i 3 makadamska i prugu, a pod "kontrolom" je samo dalekometne artiljerije,( haubica msta s i vbr bm-30 smerch) i to dosta neprecizno, tako da ukrajinci redovno dovlace pojacanja u Bahmut i svaka 2 dana rotiraju jedinice ( 2 dana u borbi, pa 2 dana odmora u pozadini, pa opet 2 u borbi ...) dok ruske jedinice trpe velike gubitke u ljudstvu, neki neformalni izvori kazu da je odnos poginulih u Bahmutu, 1 ukrajinski vojnik prema 7 ruskih

Rale

pre 1 godinu

U pravu ja Peskov, kad kaze da Bajden i.a kljuc za prekid rata, ali zaboravlja da Rusija ima bravu, jer ako se rusi povuku sa okupiranih teritorija na one pre 24.02.2022 e tada ce Bajden i okrenuti kjuc i poslati ukrajince na pregovore, znaci dok god se rusi nalaze na okupiranom teritoriju mira nema, tako da je Peskov pogresio, kljuc nije kod Bajdena nego kod Putina.

Normalac

pre 1 godinu

"... Artjomovska (ukrajinski Bahmut) ..." tako pišete, a bagro kgb-ovsko informbirovska? Na teritoriji međunarodno priznate Ukrajine njen grad zovete agresorskim imenom! Gorećete naravno u paklu i zbog ovoga, smradovi udbaško-deformerski. Kako ćemo vas samo pokupiti.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59