• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/financial times

28.01.2023

13:17

"SPREMITE SE! DO 2025. SMO U RATU SA KINOM!" Interna beleška američkog generala digla svet na noge, cure detalji... "Si će imati razlog"

Wikipedia/Air Force Archive

Vesti

"SPREMITE SE! DO 2025. SMO U RATU SA KINOM!" Interna beleška američkog generala digla svet na noge, cure detalji... "Si će imati razlog"

Podeli vest

Američki general vazduhoplovstva Majkl Minihan pozvao je trupe SAD da se pripreme za "ulazak Kine u rat sa SAD za dve godine"

Reč je o najdramatičnijem upozorenju jednog visokog oficira Vojske SAD na temu Kine.

Minihan je ovo naveo u svojoj internoj belešci vojnicima, u koju je NBC imao uvid.

General Minihan, koji je šef Komande vazdušne mobilnosti (nadgleda flotu transportnih i dopunskih aviona), upozorio je osoblje da ubrza pripreme za potencijalni sukob „pre nego što bude prekasno“.

"Intuicija mi govori da ćemo biti u ratu 2025. Si je osvojio svoj treći mandat i formirao vojni savet u oktobru 2022. Tajvanski predsednički izbori će se održati 2024. i Si će imati razlog... Sve ukazuje na 2025", napisao je, između ostalog, Minihan, prenosi Fajnenšel tajms.

On je naveo da mu je lični cilj stvaranje „ojačane, spremne, integrisane i fleksibilne zajedničke manevarske grupe, spremne za borbu i pobedu u prvom lancu ostrva“.

Nakon objave ovog članka zvaničnik ministarstva obrane rekao je kako izneseni komentari ne predstavljaju stav ministarstva o Kini.

"Ovo je autentični interni dopis generala Minihana upućen njegovim podređenim komandnim timovima. Nadovezuje se na prošlogodišnje temeljne napore Komande vazdušne mobilnosti da se vazdušne snage mobilnosti pripreme za budući sukob, ako odvraćanje ne uspe", dodaje se.

"Strategija nacionalne obrane jasno pokazuje da je Kina glavni izazov za Ministarstvo obrane i naš fokus ostaje na radu zajedno sa saveznicima i partnerima na očuvanju mirnog, slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika", kazao je general Patrik Rajder komentirišući curenje ovog memoranduma.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 1 godinu

nemojjte da se ....... pa necete biti satrani,prosta matematika ,samo sto ste vi najpametniji e sad ste dosli mecki na rupu

Nikita Petrovic

pre 1 godinu

ko ameri su demokrate to nije istina takav cinopis plemenitih duša migransko pseće i nadasve našpricani ne postoji

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija