• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

30.01.2023

22:39

BAJDEN ODJAVIO ZELENSKOG, SAD NEĆE DATI F-16 UKRAJINI! Vojni eksperti objašnjavaju i zašto! Za ruske Su-35 bez pokrića AVACS-a bili bi "topovsko meso"!

AP PHOTO

Vesti

BAJDEN ODJAVIO ZELENSKOG, SAD NEĆE DATI F-16 UKRAJINI! Vojni eksperti objašnjavaju i zašto! Za ruske Su-35 bez pokrića AVACS-a bili bi "topovsko meso"!

Podeli vest

Amerika nema nameru da isporučuje Kijevu lovce F-16, saopštio je predsednik Džozef Bajden, javlja Rojters. Na pitanje novinara, da li Vašington namerava da pošalje lovce Kijevu, Bajden je odgovorio kratko: "Ne".

Rusija je ranije uputila protesnu notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova RF saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom" isporukom oružja Ukrajini. Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov primetio je da bi pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada imalo negativan efekat.

Vojni stručnjaci, međutim, imaju drugačije objašnjenje zašto američki F-16 neće završiti u Ukrajini! Pa zato jer bi postali „topovsko meso" za ruske Su-35!

Kijev, podsetimo, od samog početka ukrajinskog sukoba zahteva da zapadne zemlje obezbede borbene avione kako bi povratile prevlast u vazduhu. Posebno su se često javljali zahtevi za snabdevanje američkih lovaca 4. generacije F-16. 

Nakon što su SAD i njeni NATO saveznici odlučili da pošalju teške tenkove u Ukrajinu, ponovo je postalo aktuelno pitanje prebacivanja borbenih aviona. Pentagon je već naveo, da SAD ne isključuju snabdevanje ukrajinske vojske sa F-16 lovcima.

Veteran indijskog vazduhoplovstva Vijinder K. Takur ističe da će F-16 brzo biti uništeni, pošto u Ukrajini neće moći da rade u sprezi sa američkim E-3 Sentri - avijacijskim sistemima za radio detekciju i navođenje.

- Bez pokrića sistema AVACS, ukrajinski F-16 će postati topovsko meso za Su-30SM i Su-35 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije,  koji će leteti pod okriljem radara u režimu patrole i nadmoći u vazduhu, 24 sata sedam dana u nedelji preko linije fronta.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija