• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

31.01.2023

20:00

ŠOK! TERMINATOR SCENARIO?! Naučnici stvorili robotske KIBORG ĆELIJE, revolucija u MEDICINI ili OPASNOST koja može ZBRISATI ČOVEČANSTVO?!

Pixabay

Vesti

ŠOK! TERMINATOR SCENARIO?! Naučnici stvorili robotske KIBORG ĆELIJE, revolucija u MEDICINI ili OPASNOST koja može ZBRISATI ČOVEČANSTVO?!

Podeli vest

Naučnici su putem složenog hemijskog procesa uspeli da u laboratoriji stvore multifunkcionalne, sintetičke "kiborg" ćelije

Ovi sićušni kiborzi dele mnoge karakteristike živih ćelija, ali ne mogu da se dele i rastu,  što je zapravo izuzetno važno. Naime, veštačke ćelije prilikom upotrebe treba pažljivo kontrolisati, a to je mnogo lakše ako se one ne replikuju.

Stručnjaci zaslužni za ovo otkriće smatraju da bi ovi kiborzi mogli da imaju višestruku funkciju, od lečenja raka do čišćenja zagađenja putem ciljanih hemijskih procesa.

Kiborg ćelije – novi pristup u ćelijskom inženjerstvu

"Kiborg ćelije mogu da se programiraju, ne dele se, održavaju bitne ćelijske aktivnosti i imaju dodatne sposobnosti", rekao je biomedicinski inženjer Čimeng Tan sa Univerziteta Kalifornija, a prenosi Sajens Alert.

Ćelijsko inženjerstvo se trenutno temelji na dva ključna pristupa: genetska modifikacija postojećih ćelija s ciljem stvaranja novih funkcija (time nastaju fleksibilnije ćelije koje se replikuju) i stvaranje sintetičkih ćelija (koje se ne mogu replikovati, ali imaju ograničene biološke funkcije).

Kiborg ćelije pripadaju trećem, novom pristupu. Stručnjaci su kao temelj za njihovu izgradnju uzeli ćelije bakterija i dodali delove iz veštačkog polimera. Nakon što se polimer našao u ćeliji naučnici su ga izložili ultraljubičastom svetlu kako bi se umrežavanjem ugradio u matricu hidrogela oponašajući prirodni vanćelijski matriks.

Iako sadrže većinu normalnih bioloških funkcija, kiborg ćelije su otpornije na mnoge mikronepogode poput visokog pH i antibiotika, koji inače uništavaju ćelije . Dakle, moglo bi se reći kako se zaista radi o otpornim minikiborzima.

Foto: Public

Kiborg ćelije biće otprornije na mnoge mikronepogode (Ilustracija)

Mogu da napadnu ćelije raka

"Kiborg ćelije mogu očuvati bitne funkcije, uključujući ćelijski metabolizam, pokretljivost, sintezu proteina i kompatibilnost s genetskim sklopovima", napisali su naučnici u istraživanju.

Laboratorijski testovi na uzorcima tkiva pokazali su da ovi kiborzi mogu da napadnu ćelije raka, što znači da bi se jednog dana mogle koristiti za isporuku lekova u vrlo specifične delove tela.

Naravno, to se neće dogoditi tako skoro, koliko god da su ovi preliminarni rezultati obećavajući. Naučnici prvo moraju još dodatno da eksperimentišu sa upotrebom različitih materijala za stvaranje ovih ćelija, kao i da istraže kako bi se one mogle da se koriste.

Naime, još uvek nije jasno što tačno sprečava replikaciju ovih minikiborga. Stručnjaci koji su radili na istraživanju smatraju da deobu ćelija možda blokira hidrogel matrica inhibiranjem rasta ćelija ili replikacije DNA.

"Zanima nas bioetika primene kiborg ćelija budući da se radi o biomaterijalu koji je dobijen iz ćelija, ali koji nije ni ćelija ni materijal", rekao je Tan. Istraživanje naziva "Engineering Cyborg Bacteria Through Intracellular Hydrogelation" objavljeno je u časopisu "Advanced Science".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Jedan od mnogobrojnih razloga zašto Rusija treba da pobedi.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija