• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT Balkan

31.01.2023

16:28

FRANCUSKA PRED TOTALNIM KOLAPSOM! Zemlja potpuno paralisana! Narod protiv reformi, protesti i štrajkovi svaki dan (FOTO)

Tanjug/AP

Vesti

FRANCUSKA PRED TOTALNIM KOLAPSOM! Zemlja potpuno paralisana! Narod protiv reformi, protesti i štrajkovi svaki dan (FOTO)

Podeli vest

Istraživanja javnog mnjenja pokazala su da se većina Francuza protivi reformama

U Francuskoj se danas održava drugi štrajk protiv najavljene penzione reforme, koja predviđa pomeranje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, a obustava rada utiče na proizvodnju struje, javni prevoz i nastavu u školama.

Rojters javlja da radi samo trećina brzih TŽV vozova, a broj lokalnih i regionalnih vozova koji saobraćaju je još manji. Štrajkovi su izazvali i poremećaje u radu metroa u Parizu.

U gradu Ren na zapadu Francuske grupa demonstranata sukobila se sa policijom.

Proizvodnja električne energije je manja za 4,4 odsto, odnosno 2,9 gigavata, pošto i zaposleni u termoelekranama i nuklearnim elektranama učestuju u štrajku, saopštila je energetska kompanija EDF.

Štrajku, koji predvode sindikati, pridružila se i polovina učitelja u osnovnim školama, a rad će obustaviti i zaposleni u naftnoj industriji i javni emiteri, koji puštaju muziku umesto informativnih emisija.

Iz naftne kompanije "Total enerdži" saopštili su da njeni proizvodi neće biti transportovani zbog protesta, ali i naglasili da su benzinske stanice dobro snabdevene.

Istraživanja javnog mnjenja pokazala su da se većina Francuza, koji su već nezadovoljni zbog krize troškova života koju podstiče visoka inflacija, protivi reformama. Međutim, predsednik Emanuel Makron ne odustaje od svog plana i tvrdi da su reforme "od vitalnog značaja" kako bi se osigurala održivost penzionog sistema.

Foto: Tanjug/AP

Zatvorena železnica

Sindikati se ne mire sa tom odlukom i jasno je da će nastaviti sa pritiskom na vladu. Očekuje se da će, nakon današnjih demonstracija, najaviti još akcija za naredne nedelje.

Ministarstvo rada Francuske procenjuje da bi reforme obezbedile dodatnih 17,7 milijardi evra godišnje kroz penzione doprinose. Predstavnici udruženja radnika izneli su predloge za povećanje prihoda, poput oporezivanja najbogatijih, poslodavaca ili dobrostojećih penzionera.

Vlada je, međutim, napravila neke ustupke u nacrtu zakona, kao što je postavljanje nove starosne granice za penziju na 64 godine umesto Makronovog predizbornog obećanja od 65 godina i pristanak na minimalnu penziju od 1.200 evra mesečno za sve.

Premijerka Elizabet Born rekla je da se o pragu od 64 godine "ne može pregovarati", ali i da vlada istražuje načine da ublaži deo uticaja reformi na građane, posebno na žene.

Predsednik sindikata državnih činovnika UNSA Lik Fare rekao je danas da je "reforma brutalna i nepoštena" i da predstavlja "korak unazad u socijalnom smislu."

Prvog dana protesta, 19. januara više od milion ljudi širom Francuske izašlo je na ulice u znak protesta protiv najavljenih reformi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija