• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

02.02.2023

07:00

BAJDEN ŠALJE ZELENSKOM RAKETE, UKRAJINA ĆE MOĆI DA GAĐA I MOSKVU! Zapadni mediji prenose da Vašington sprema novi udar na Rusiju!

Fotoilustracija/AP/Reuters

Vesti

BAJDEN ŠALJE ZELENSKOM RAKETE, UKRAJINA ĆE MOĆI DA GAĐA I MOSKVU! Zapadni mediji prenose da Vašington sprema novi udar na Rusiju!

Podeli vest

Američki predsednik Džo Bajden odlučio je da ispuni zahtev ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog i pošalje mu rakete dugog dometa kojima će moći da gađa teritoriju Rusije.

Prema izveštajima agencije Rojters, ti projektili biće deo novog paketa vojne pomoći za Kijev, vrednog dve milijarde dolara.

'Boingov' projekat

Pozivajući se na dva neimenovana američka zvaničnika, upoznata sa Bajdenovim planovima, britanska agencija navodi da će Ukrajina dobiti rakete koje se lansiraju sa zemlje, a čiji je domet 150 kilometara, dva puta veći od bilo čega što je NATO ranije dao Kijevu. To znači da će ti projektili moći da pogode ciljeve u pograničnim ruskim oblastima, kao i Krim. Rakete dugog dometa za Kijev napraviće američka firma "Boing", a kako bi to što brže uradila, dizajnirala je projektile koji kombinuju bombe malog prečnika GBU-39 sa raketnim motorom M26. Oba ta dela već se nalaze na zalihama američke vojske.

Prema navodima Rojtersa, osim tih raketa, paket pomoći Ukrajini podrazumeva i dodatne ručne protivoklopne rakete "dževelin", oklopna vozila otporna na mine, višecevne bacače raketa (MLRS) i opremu za podršku rada protivvazdušnog sistema "patriot", koji Ukrajina treba da dobije narednih meseci.

Bajden je, inače, sve dosad odbijao da pošalje Ukrajini rakete koje mogu da dosegnu teritoriju Rusije, jer nije hteo da rizikuje eskalaciju sukoba sa Moskvom, međutim poslednjih nedelja je počeo da odobrava veoma provokativnu vojnu pomoć, uključujući borbena vozila "bredli" i tenkove "abrams". Za sada, kako je saopšteno, on ne namerava da pošalje Kijevu taktičke raketne sisteme MGM-140, koje imaju domet 300 kilometara, a koje je Zelenski takođe tražio.

Kremlj: Ovo će samo povećati napetosti

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je juče da je najavljena isporuka raketa dugog dometa direktan put ka povećanju napetosti, povećanju nivoa eskalacije sukoba.
- Mi to vidimo, to od nas zahteva dodatne napore. Ipak, još jednom to neće promeniti tok događaja, specijalna vojna operacija će biti nastavljena - naglasio je Peskov.

Međutim, američka administracija je praktično odobrila Ukrajincima da gađaju Rusiju. Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je da je Kijev slobodan da izabere svoje mete, uključujući one na Krimu, budući da to poluostrvo, koje se vratilo u sastav Rusije 2014, Vašington i dalje smatra ukrajinskom teritorijom.

Žestok odgovor Moskve

Da je Rusija na meti potvrdio je šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov, koji je u utorak izjavio da će "biti problema u Rusiji sve dok teritorijalni integritet Ukrajine ne bude ponovo uspostavljen". On je takođe rekao da snage odane Kijevu do ovog leta planiraju da zauzme Krim.

S druge strane, Kremlj sve vreme upozorava da će bilo koja pretnja ruskim teritorijama, uključujući i one koje su joj se priključile u septembru, samo naterati Moskvu da upotrebi još jače oružje. Predsednik Dume Vjačeslav Volodin čak je poručio da bi čovečanstvu mogla da se dogodi "globalna tragedija" ukoliko Zapad nastavi da Kijevu šalje oružje koje može biti iskorišćeno za napad na rusku teritoriju.

Ruska vojska opkolila Bahmut

Pukovnik ruske vojske Vitalij Kiseljev saopštio je juče da su ruske snage sa skoro tri strane opkolile strateški važan grad Artjomovsk, odnosno Bahmut, kako ga Ukrajinci zovu.
- Svakako je sada najvažnije napredovanje u pravcu Artjomovska. Za nas je ovo veoma važno naselje s obzirom na to da će oslobođenje Soledara i Artjomovska dati velike preduslove da se grupe oružanih snaga Ukrajine jug i sever razbiju na dva dela - rekao je Kiseljev.
Da je Bahmut opkoljen potvrdio je i Jan Gagin, savetnik vršioca dužnosti lidera Donjecka Narodne Republike (DNR) Denisa Pušilina.
- Ruske trupe su sada pozicionirane tako da mogu da napadnu jedini put koji Kijev koristi za snabdevanje svojih snaga u Artjomovsku. Rusija je već počela da udara po neprijateljskim konvojima za snabdevanje u blizini grada - kazao je Gagin.
Prema njegovim rečima, samo je pitanje dana kad će ceo put biti zauzet, što ruskim trupama otvara put za osvajanje Bahmuta.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17