• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.02.2023

21:53

OTKRIVENA BISTA "ČOVEKU OD ČELIKA"! Staljin dobio spomenik u Volgogradu na godišnjicu najkrvavije bitke Drugog svetskog rata

twitter.com/printscreen

Vesti

OTKRIVENA BISTA "ČOVEKU OD ČELIKA"! Staljin dobio spomenik u Volgogradu na godišnjicu najkrvavije bitke Drugog svetskog rata

Podeli vest

Nova bista sovjetskog lidera Josifa Staljina otkrivena je danas u Volgogradu uoči 80. godišnjice pobede Crvene armije nad nacističkim okupatorima u najkrvavijoj bici Drugog svetskog rata.

Uz Staljinovu, otkrivene su još dve biste – sovjetskih komandanata Georgija Žukova i Aleksandra Vasiljevskog. Biste su postavljene pored Muzeja Staljingradske bitke, koji se od 1925. do 1961. zvao Volgograd, javio je u utorak lokalni medij V1.RU.

Ruski predsednik Vladimir Putin trebalo bi da danas poseti Volgograd na obeležavanju godišnjice na Mamajevom kurganu, ratnom spomen-brdu na kome se nalazi 85 metara visok spomenik Otadžbini koji dominira gradom.

Putinova rehabilitacija Staljina

Bitka, koja se vodila od 1942. do 1943. godine i u kojoj je stradalo dva miliona ljudi, trenutak je kada su snage nacističke Nemačke, koje su okupirale veći deo Evrope, bile prinuđene da stanu u defanzivu.

Industrijski grad Caricin na reci Volgi u južnoj Rusiji preimenovan je u čast Staljina 1925. godine, ali je postao Volgograd 1961. godine, osam godina nakon njegove smrti, kada je njegovo nasleđe palo u nemilost.

Uprkos tome što je Staljina smatrao odgovornim za glad koja je ubila milione u Ukrajini i političku represiju koja je odnela stotine hiljada života, Putin je pokušao da ga rehabilituje kao vođu koji ne samo da je pobedio Hitlerove naciste, već je pretvorio Sovjetski Savez u veliku svetsku silu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

Staljin je poubijao većinu generala crvene armije hiljade pukovnika i oficira...odglumio je iznenađenje što je Hitler napao sssr...dozvolio je Nemcima da pre rata isproba aj svoje oružje na poligonima sssr...! Žrtve Staljina u sssr pre rata procenjuju se na oko 20 000 000 ! Izmasakrirao je Rusku crkvu...!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59