• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.02.2023

13:55

ŠOLC PODVIO REP! Proglasio PORAZ u EKONOMSKOJ trci sa SAD, GORKO SE KAJE za JUNAČENJE sa Makronom - KONAČNO SHVATA KO VUČE KONCE?!

Reuters

Vesti

ŠOLC PODVIO REP! Proglasio PORAZ u EKONOMSKOJ trci sa SAD, GORKO SE KAJE za JUNAČENJE sa Makronom - KONAČNO SHVATA KO VUČE KONCE?!

Podeli vest

Trka u subvencijama sa SAD bila bi pogrešan put za odgovor EU na američki Zakon o smanjenju inflacije, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc

Šolc je, u obraćanju Bundestagu pred samit EU koji počinje u četvrtak, rekao da Unija želi da produbi ekonomske odnose sa SAD.

On je ukazao da tekući razgovori SAD i EU o Zakonu o smanjenju inflacije imaju dobro polazište ukoliko se Amerika odrekne pravila koje evropske kompanije stavlja u nepovoljniji položaj u odnosu, na primer, na kompanije iz Kanade i Meksika, preneo je Rojters.

Države članice EU odlučno su se usprotivile u novembru prošle godine Zakonu o smanjenju inflacije američkog predsednika Džozefa Bajdena zbog straha da će zakon naneti štetu evropskim kompanijama i ekonomijama. Ministri finansija EU raspravljali su o sveobuhvatnom američkom zakonu koji je američki Kongres odobrio u avgustu i koji uključuje rekordnih 369 milijardi dolara subvencija namenjenih "zelenoj" industriji.

Brisel je naveo najmanje devet tačaka u američkom Zakonu za smanjenje inflacije koje su u mogućoj suprotnosti sa pravilima međunarodne trgovine.

Šolc je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovaro prošlog meseca o načinu na koji će Evropa da odgovori na subvencije za američke proizvođače električnih automobila i drugih preduzeća, koje su predviđene Zakonom o smanjenju inflacije u SAD koji je izradila Bajdenova administracija.

Međutim, list Politiko tvrdi da dve evropske sile još ne planiraju da uđu u režim konfrontacije, navodi, i da bi radije napravili kompromis sa SAD za pregovaračkim stolom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Liberal

pre 1 godinu

"zbog straha da će zakon naneti štetu evropskim kompanijama" Sad im je tek došlo iz du***a u glavu da će ih Amerika ojaditi a navukli su se na potpunu energetsku zavisnost od Amerike tako da sad više nemaju nikakav izbor. Naravno da bi im spas bio da se vrate na Ruski gas ali je Amerika to onemogućila miniranjem gasovoda ... Tek će da lupaju glavom o zid ali neka, želim im da ih besni građani najure usranim motkama.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija