• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.02.2023

13:55

ŠOLC PODVIO REP! Proglasio PORAZ u EKONOMSKOJ trci sa SAD, GORKO SE KAJE za JUNAČENJE sa Makronom - KONAČNO SHVATA KO VUČE KONCE?!

Reuters

Vesti

ŠOLC PODVIO REP! Proglasio PORAZ u EKONOMSKOJ trci sa SAD, GORKO SE KAJE za JUNAČENJE sa Makronom - KONAČNO SHVATA KO VUČE KONCE?!

Podeli vest

Trka u subvencijama sa SAD bila bi pogrešan put za odgovor EU na američki Zakon o smanjenju inflacije, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc

Šolc je, u obraćanju Bundestagu pred samit EU koji počinje u četvrtak, rekao da Unija želi da produbi ekonomske odnose sa SAD.

On je ukazao da tekući razgovori SAD i EU o Zakonu o smanjenju inflacije imaju dobro polazište ukoliko se Amerika odrekne pravila koje evropske kompanije stavlja u nepovoljniji položaj u odnosu, na primer, na kompanije iz Kanade i Meksika, preneo je Rojters.

Države članice EU odlučno su se usprotivile u novembru prošle godine Zakonu o smanjenju inflacije američkog predsednika Džozefa Bajdena zbog straha da će zakon naneti štetu evropskim kompanijama i ekonomijama. Ministri finansija EU raspravljali su o sveobuhvatnom američkom zakonu koji je američki Kongres odobrio u avgustu i koji uključuje rekordnih 369 milijardi dolara subvencija namenjenih "zelenoj" industriji.

Brisel je naveo najmanje devet tačaka u američkom Zakonu za smanjenje inflacije koje su u mogućoj suprotnosti sa pravilima međunarodne trgovine.

Šolc je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovaro prošlog meseca o načinu na koji će Evropa da odgovori na subvencije za američke proizvođače električnih automobila i drugih preduzeća, koje su predviđene Zakonom o smanjenju inflacije u SAD koji je izradila Bajdenova administracija.

Međutim, list Politiko tvrdi da dve evropske sile još ne planiraju da uđu u režim konfrontacije, navodi, i da bi radije napravili kompromis sa SAD za pregovaračkim stolom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Liberal

pre 1 godinu

"zbog straha da će zakon naneti štetu evropskim kompanijama" Sad im je tek došlo iz du***a u glavu da će ih Amerika ojaditi a navukli su se na potpunu energetsku zavisnost od Amerike tako da sad više nemaju nikakav izbor. Naravno da bi im spas bio da se vrate na Ruski gas ali je Amerika to onemogućila miniranjem gasovoda ... Tek će da lupaju glavom o zid ali neka, želim im da ih besni građani najure usranim motkama.

sledeća vest

Vesti

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija