• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.02.2023

17:30

STIŽE DODATNA POMOĆ NAKON VIŠESTRUKIH ZEMLJOTRESA! Turska i Sirija će od EU dobiti 6,5 miliona evra

Tanjug/AP

Vesti

STIŽE DODATNA POMOĆ NAKON VIŠESTRUKIH ZEMLJOTRESA! Turska i Sirija će od EU dobiti 6,5 miliona evra

Podeli vest

Evropska unija će pružiti dodatnu hitnu podršku Turskoj i Siriji nakon višestrukih zemljotresa, kroz Mehanizam civilne zaštite EU i hitnu humanitarnu pomoć, u vrednosti od 6,5 miliona evra.

Komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič sutra treba da poseti pogođena područja u Turskoj u okviru koordinacije odgovora EU.

Ovo je jedna od najvećih operacija potrage i spašavanja ikada kroz Mehanizam civilne zaštite EU”, saopštila je Komisija.

Sirijske vlasti su jutros zatražile aktiviranje Mehanizma civilne zaštite od EU, a zahtev uključuje ekipe za potragu i spasavanje, skloništa i lekove.

Koordinacioni centar EU za hitne slučajeve u kontaktu je sa državama članicama EU i Ujedinjenim nacijama, kako bi odmah usmerio pomoć ljudima kojima je najpotrebnija u Siriji", navela je EK.

Pored toga, Komisija danas najavljuje i početnih 3,5 miliona evra hitne humanitarne pomoći za Siriju kako bi se pomoglo ljudima u nevolji da imaju sklonište, vodu i sanitarije i zdravstvenu pomoć, kao i podršku operacijama potrage i spašavanja.

U Siriji EU blisko sarađuje sa humanitarnim partnerima koje EU finansira.

Prilagođavamo naše aktuelne humanitarne projekte da bi odgovorili na krizu. Naši partneri, nevladine organizacije i agencije UN, podržavaju pogođene medicinske ustanove sa medicinskim kompletima, obezbeđuju hranu i sklonište, popravljaju oštećenu infrastrukturu”, kažu u Komisiji.

U Turskoj, nakon zahteva koji je Ankara poslala u ponedeljak za aktiviranje mehanizma EU za civilnu zaštitu, podrška EU sada uključuje početna tri miliona evra hitne pomoći za jačanje napora za reagovanje u zemlji.

Osim toga šaljemo 31 tim za potragu i spašavanje i pet medicinskih timova iz 20 država članica EU, kao i Albanija, Crna Gora i Srbija preko Mehanizma EU za civilnu zaštitu. Timovi čine više od 1.500 spasilaca i 100 pasa za traganje i spasavanje”, saopštila je Evripska komisija.

Pored toga, Turska je danas zatražila skloništa preko Mehanizma civilne zaštite EU, a Nemačka, Litvanija i Slovenija su već ponudile ćebad, šatore i grejače.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sb

pre 1 godinu

Baš su se pretgrli. Ukrajini šalju desetine milijardi evra da ratuje protiv Rusije, ili 1000 puta više.

goca

pre 1 godinu

Da ste rekli, EU daje 650 miliona eura , to bi bilo ok, ;ovako, to je kap u moru.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija