• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Novosti

09.02.2023

21:15

NEMAČKA ISTRAJNA U RATU SA RUSIJOM?! Šolc u Bundestagu najavio dodatne sankcije Moskvi

reuters/Fotoilustracija/Clipart

Vesti

NEMAČKA ISTRAJNA U RATU SA RUSIJOM?! Šolc u Bundestagu najavio dodatne sankcije Moskvi

Podeli vest

Nemački kancelar Olaf Šolc započeo je juče govor za govornicom Bundestaga izrazima saučešća porodicama žrtava zemljotresa u Turskoj i isticanjem da je "vlada odmah obećala podršku Ankari".

Zatim je najavio da će se sankcije EU protiv Rusije nastaviti "i da će možda čak biti pojačane", a onda obećao da "Putin neće postići svoje ciljeve".

Šolcovo obraćanje prethodilo je današnjem specijalnom samitu EU u Briselu. Socijaldemokratski kancelar je povodom dvodnevnog samita šefova država i vlada 27 država članica EU napomenuo da će situacija i politika Ukrajine ponovo biti u fokusu.

- Šokantne slike u vestima stižu do nas. Tužni smo pred tolikim razaranjem - kazao je Šolc i dodao da je rat u Ukrajini "najveći migracioni pokret od Drugog svetskog rata".

Nemački kancelar je napomenuo da od prvog dana rata "naša najjača karakteristika leži u našoj koheziji. Jednostavno nećemo dozvoliti da jedna zemlja izvrši invaziju na drugu".

Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Putin i Šolc

U utorak je Sergej Šojgu, ministar odbrane Rusije, rekao da isporuke oružja sa Zapada Ukrajini efektivno uvlače NATO u sukob, upozoravajući da bi to moglo dovesti do nepredvidive eskalacije. A Šolc je uzvratio da "nije NATO u ratu protiv Rusije, već je to ruska invazija na Ukrajinu".

Opozicioni političar velikog ugleda demohrišćanin Fridrih Merc izrazio je zabrinutost zbog izjave šefice diplomatije Analene Berbok, da "mi vodimo rat protiv Rusije". - Nemojte se iznenaditi ako se ovakva rečenica brzo nađe u ruskim medijima i postane deo propagande - upozorio je Merc.

NADMETANjE U NAORUŽAVANjU

Šolc je kritikovao javno nadmetanje među nekim zemljama ko može da isporuči više i bolje oružje Ukrajini, ocenivši da to šteti jedinstvu među saveznicima. - Čuvamo i jačamo ovu koheziju tako što prvo poverljivo pripremamo odluke, a tek onda ih saopštavamo - rekao je Šolc, navodeći svoju saradnju sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u vezi sa odlukom o snabdevanju Ukrajine tenkovima.

- Ovde u kući postoji veliki, ako ne i bezuslovni, konsenzus da je ovaj rat ruski agresorski rat - konstatovao je Merc, dodavši da se ne uzima u obzir mišljenje partija sa ruba političkog spektra, čak ni čitave opozicije, a to može da bude opasno, jer ne donosi realno stanje stvari. - Vi ste, gospodine Šolc, danas ponovo ispravno rekli: moramo nastaviti da pomažemo zemlji, vojno, finansijski, solidarno. Sve što danas mogu da kažem jeste - nadajmo se da jednog dana nećemo reći da ni to nije bilo dovoljno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija