• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.02.2023

23:45

I PORED DECENIJSKOG SUKOBA PRIJATELJ SE U MUCI POZNAJE! Grčka poslala humanitarnu pomoć Turskoj

informer.rs

Vesti

I PORED DECENIJSKOG SUKOBA PRIJATELJ SE U MUCI POZNAJE! Grčka poslala humanitarnu pomoć Turskoj

Podeli vest

Grčka je danas poslala Turskoj hiljade šatora, kreveta i ćebadi u okviru humanitarne pomoći nakon zemljotresa u toj zemlji i Siriji u kojima je poginulo više od 20.000 ljudi, a stotine hiljada ostalo bez domova

Atina planira da obezbedi ukupno 80 tona humanitarne pomoći koja bi pored ćebadi, kreveta i šatora uključivala i medicinsku pomoć, saopštilo je Ministarstvo civilne zaštite Grčke. Deo pomoći već je stigao u Tursku ranije danas, a očekuje se da će ostatak biti isporučen sutra do kraja dana, prenosi Rojters.

"Poslali smo lekove, medicinsku i osnovnu humanitarnu pomoć, kako bi barem malo ublažili bol ljudi pogođenih zemljotresom", rekao je ministar civilne zaštite Grčke Hristos Stilijanides, koji je na aerodromu ispratio pomoć u Adanu.

Grčka i Turska su decenijama u sukobu zbog niza nerešenih pitanja, od teritorijalnih prava u Egejskom moru do etnički podeljenog Kipra i migracija. Grčki premijer Kirijakos Micotakis pozvao je u ponedeljak turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana kako bi izrazio saučešće zbog izgubljenih života.

Dolazeći na sastanak lidera EU u četvrtak u Briselu, Micotakis je rekao da će Grčka biti na čelu inicijative širom EU i domaćin donatorske konferencije u Briselu, koja će imati za cilj obezbeđivanje dodatne pomoći za obnovu oblasti razorenih zemljotresom.

Grčke vlasti saopštile su ranije da su grčki timovi izvukli petoro preživelih iz ruševina u turskom gradu Hataju. Lokalne vlasti širom Grčke takođe organizuju akcije prikupljanja osnovnih sredstava pomoći koja će biti poslata turskom narodu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija