• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

13.02.2023

00:15

KIJEVU PRETI OPSADA?! Britanci UPOZORAVAJU Zelenskog, Putin NIJE ODUSTAO od GLAVNOG CILJA, sprema se MUNJEVITI UDAR sa SEVERA?!

AP/Reuters/Printscreen Twitter

Vesti

KIJEVU PRETI OPSADA?! Britanci UPOZORAVAJU Zelenskog, Putin NIJE ODUSTAO od GLAVNOG CILJA, sprema se MUNJEVITI UDAR sa SEVERA?!

Podeli vest

Profesor sa londonskog Kraljevskog koledža i bezbednosni analitičar Majkl Klark smatra da je Kijev i dalje cilj Kremlja

On je za britanski Tajms komentarisao budućnost rata u Ukrajini.

Sukob je započeo 24. februara prošle godine, munjevitim udarom moskovskih snaga prema Kijevu. Rusi nisu uspeli da zauzmu Kijev, ali kako se bliži godišnjica rata, režim Volodimira Zelenskog i vojna komanda opet su digli uzbunu zbog neizbežne velike ruske ofanzive.

Poređenje Kijeva i Londona 40-ih

Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, upozorio je prošle nedelje da je "Kijev bio i još uvek je prava meta Rusa". Vladimir Putin bi mogao da napadne grad u bliskoj budućnosti, baš kao što je plan Ćerčil-Ismej u ono vreme bio napravljen za London, međutim, malo je verovatno da će ga osvojiti, jer će Kijev pružiti snažan otpor, smatra Klark.

Kako navodi analitičar, Kijev je na početku rata bio više nego spreman za borbu, a veruje da će nakon bombardovanja širom zemlje biti još spremniji. Rusi bi mogli da formalno stave Kijev pod opsadu. To bi bilo kao bitka za Staljingrad 1942. i 1943. godine, a Rusi bi u tom slučaju izgubili svojih vojnika, tvrdi Klark.

On smatra da bi ruske snage svakako mogle da obave bolji posao u okruživanju Kijeva nego prošle godine. Ali, šta bi onda usledilo? Kijev je istorijski i arhitektonski dragulj u kruni slovenske kulture. Osnovan je 482. godine, gotovo 400 godina prije Novgoroda, jednog od najstarijih gradova Rusije, a više od 650 godina prije Moskve i 1200 godina prije Sankt Peterburga.

Dugotrajno bombardovanje

Ruske snage bi mogle da ga opkole i bombarduju ga sve dok ga ne poruše, kao što se desilo u Marijupolju. Ipak, Kijev zauzima gotovo četiri puta veće urbano područje.

Nijedna od ovih opcija ne nagoveštava pobedničku strategiju za Moskvu, smatra Klark. Ruski predsednik Putin imao bi sreće da, čak i ako se ostvare ti scenariji, preživi političke posledice. Nadolazeća ruska ofanziva, za koju neki tvrde da je već i započela, verovatno će se usresrediti na zauzimanje ostatka Donbasa, kao i zauzimanje celokupne crnomorske obale Ukrajine, tvrdi analitičar.

Klark navodi kako Kijev ima malo vremena za okupljanje oklopne brigade, te da su Ukrajini potrebni borbeni avioni. Ako budu imali dovoljno vremena za stvaranje novih kombinovanih oružanih formacija, Ukrajinci će imati veće šanse za vraćanje dela teritorija izgubljenih prošlog februara, smatra Klark.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 1 godinu

Bolesni li su ovi Englezi! Svuda bi oni da gurnu svoj odvratni bolesni imperijalističkih nos! Oni koji su stvorili robovlasništvo, kolonijalizam i rasizam, fašizam i nacizam i sva ostala zla na ovom svetu, sada bi da drže moralne pridike nekome ko se, kroz celu svoju istoriju, samo branio od osvajača! I taj isti, Rusija, i danas se samo brani od bolesnih osvajača! Upravo od tih Engleza, ne Britanaca, izmišljene nacije Amerikanaca i ostalih fašista, poput Nemaca! A njih sve zajedno najviše boli i smeta im, što su uvideli, da se Rusija i ovog puta uspešno brani, i daće bog, i uspešno odbraniti, od njih, belosvetskog ološa! Živela Rusija! I Putine zbriši bagru sa lica zemlje! Da im se seme zatre!

Pera

pre 1 godinu

Pa u Kijevu je stvorena Rusija, šta nije jasno?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija