• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

14.02.2023

00:15

TENK KOJI SU UNIŠTILI I TALIBANI?! Nakon LEOPARDA priča se i o MODERNIZOVANIM PANTERIMA, šef "RAJNMETALA" obradovao KIJEV, ali ipak...

Reuters

Vesti

TENK KOJI SU UNIŠTILI I TALIBANI?! Nakon LEOPARDA priča se i o MODERNIZOVANIM PANTERIMA, šef "RAJNMETALA" obradovao KIJEV, ali ipak...

Podeli vest

Nakon što je Nemačka odobrila slanje Ukrajini novih tenkova, šef nemačkog vojno-industrijskog koncerna „Rajnmetal“ Armin Paperger izjavio je da je moguće da će Kijev dobiti i novije tenkove KF 51 „panter“

Ovaj model je prvi put bio predstavljen na izložbi „Eurosatori“ u junu 2022. godine. Ako nemačka Vlada odobri isporuku, koncern će za 15-18 meseci pokrenuti proizvodnju novih tenkova.

Nije nov, nego modernizovan

Ovaj tenk se može nazvati novim, ali uz nekoliko napomena. Radi se o tome da je KF-51 napravljen na osnovu trupa, motora i menjača nemačkog tenka „leopard 2“. Nova je kupola na tenku, top L52 kalibra 130 milimetara sa automatskim punjenjem i instrumentima.

Ono što je novina je lanser za izraelske dronove kamikaze „hiro-120“ i sopstveni izviđački kvadrokopter. „Rajnmetal“ je, pre svega, pravio ovo vozilo radi korenite modernizacije postojećih tenkova „leopard 2“, kojih je bilo proizvedeno 3.563 komada. Stari leopard se u fabrici rastavlja, u trup se ubaci novi motor, menjač, postavi se nova kupola i nova oprema i dobije se KF-51.
Nemački konstruktori su pokušali da poboljšaju borbenu snagu tenka. Ako „leopard 2“ može da ciljano gađa na udaljenosti od 3.000-3.500 metara, onda novi top kalibra 130 milimetara omogućava dvostruko povećanje distance ciljane vatre, odnosno, do 6.000-7.000 metara.

Poređenja radi, ruski T-90 „proriv“ može ciljano da gađa na udaljenosti 5.000 metara. Zato su pređašnji nemački tenkovi veoma zaostajali za novim ruskim tenkom i bila im je potrebna modernizacija. Zbog toga je KF-51 korektnije bilo nazvati modernizovanim „leopardom 2“.

Reklame za nove tenkove u Evropi često preuveličavaju njihove karakteristike. Tako i za KF-51 često govore da je najbolji i najbezbedniji.

Tenk koji su uništili čak i talibani

Međutim, borbeno iskustvo pokazuje da svaki tenk može biti uništen i pobeđen. „Leopard 2“, koji je po oklopu analogan KF-51 koristio se u borbama u Avganistanu i Siriji protiv neprijatelja koji nije imao ni savremene tenkove ni savremene protivtenkovske rakete.

Na kraju, u Avganistanu su talibani uništili šest danskih i tri kanadska tenka, a u Siriji je bilo uništeno i u velikoj meri oštećeno skoro 10 turskih tenkova, od 30 vozila koliko je učestvovalo u borbama. Polovinu su uništile protivtenkovske navođene rakete sovjetske proizvodnje.
Pretpostavka da će se KF-51 pokazati bolje u borbama sa savremenijim tenkovima i protivtenkovskim raketama, nego u Avganistanu i Siriji, nema posebnih osnova.

Najranije za tri godine

O borbenoj primeni KF-51 može se govoriti samo u budućem vremenu. Zapravo, trenutno postoje samo izložbeni model i reklamne brošure.

Koncern obećava da će proizvodnja ovih tenkova početi 15-18 meseci nakon što nemačka Vlada donese odluku, odnosno, otprilike kroz pola godine. Zatim će biti potrebno još najmanje pola godine da bi se proizvela prva partija, potom vreme za obuku ukrajinskih tenkista, kako bi tenkovi mogli da se isporuče Ukrajini, oforme tenkovske jedinice i postigne njihova borbena spremnost.
Čak iako vlada Nemačke odmah odobri inicijativu koncerna, prve jedinice Oružanih snaga Ukrajine će postići borbenu gotovost sa tenkovima KF-51 za oko tri godine. Prema tome, novi nemački tenkovi možda jednostavno ne stignu na vreme za ovaj rat.

Koliko ih se može proizvesti?

Tenk „leopard 2“ od 1979. do 2015. godine se proizvodio umerenim tempom od 98 vozila godišnje. Može se pretpostaviti da bi „Rajnmetal“ mogao da proizvede oko 120-150 tenkova godišnje ili 60-70 za oko šest meseci. To je premalo da bi ukrajinske snage imale realne šanse za uspeh. Kako god, ispada da je predlog direktora nemačkog koncerna više obeshrabrujući za Ukrajince, nego što im može realno pomoći.

„Rajnmetal“ je poznati koncern, koji je proizvodio oružje i pre Drugog svetskog rata, kao i tokom njega. Rusija je već imala mogućnosti da se upozna sa proizvodima koncerna na frontu. Novine je ne mogu zaplašiti.

Kontroverzan naziv

Naziv novog tenka je više nego kontroverzan, budući da je jedan od najvažnijih tenkova iz nacističkog perioda nosio isto ime, „Panzerkampfwagen V Panther“.

Nacistička Nemačka je 1943. godine izbacila na ratište prve „pantere“. Kao srednje težak tenk bio je namenjen, pre svega, obračunu sa sovjetskim tenkovima T-34 i KV (Kliment Vorošilov), koji su beležili velike uspehe u borbi protiv Vermahta na Istočnom frontu.

Nemačke vlasti ranije su saopštile da će Ukrajini isporučiti 14 tenkova „leopard 2“, te da će drugim zemljama dati dozvolu da Kijevu predaju nemačke tenkove iz svojih zaliha. Prema rečima nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa, tenkovi „leopard 2“ biće poslati u Ukrajinu „do kraja marta“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija