• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

14.02.2023

14:25

(FOTO) ŽIVOTINJE PADAJU MRTVE, ŠTA SE OVDE DOGODILO?! Mediji tvrde da se istina krije, koje otrove je prevozio voz sa 50 vagona kada je iskočio iz šina i izazvao katastofu

AP PHOTO

Vesti

(FOTO) ŽIVOTINJE PADAJU MRTVE, ŠTA SE OVDE DOGODILO?! Mediji tvrde da se istina krije, koje otrove je prevozio voz sa 50 vagona kada je iskočio iz šina i izazvao katastofu

Podeli vest

U vozu koji je iskliznuo iz šina i prevrnuo se u Ohaju bilo je daleko više otrovnih hemikalija nego što je objavljeno, tvrde pojedini američki mediji.


Blizu 50 vagona iskočilo je iz šina kod gradića Ist Palestajn u američkoj državi Ohajo 3. februara, a zvaničnici su tada objavili da su najzabrinutiji zbog prisustva vinil hlorida, nestabilnog i isparljivog bezbojnog gasa. Drugi otrovi, poput fozgena i hidrogen hlorida, dospeli su u vazduh tokom „kontrolisanog“ ispuštanja i spaljivanja, zbog čega je evakuisano stanovništvo u radijusu od kilometar i po.

Međutim, američki Ej-Bi-Si njuz sada je objavio da je u vozu bilo još nekoliko otrovnih hemikalija, što se vidi iz spiska vagona koji je objavila kompanija „Norfok saudern“.

Među supstancama koje su otišle u vazduh, zemlju i vodu bili su i glikol monobutil eter, etilheksil akrilat i izobutilen, vidi se na toj listi. Etilheksil akrilat smatra se kancerogenim, može da izazove opekotine i iritaciju očiju, kože, nosa, grla, može da dovede do kratkog daha i kašlja, upozorili su američki Centri za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC).

I druge hemikalije mogu da izazovu zdravstvene posledice, kao što su vrtoglavica, iritacija očiju, kože i disajnih puteva, depresiju, glavobolju, povraćanje.

Otrovi oslobođeni tokom spaljivanja u olupinama vagona mogli su da budu potencijalno smrtonosni da stanovništvo nije evakuisano, upozorili su eksperti za Ej-Bi-Si njuz.

Kevin Krist, profesor na Univerzitetu Ohajo, kaže da je sada opasnost u tome što su hemikalije mogle da završe u tlu.

Američka Agencija za zaštitu životne sredine saopštila je da nisu zabeleženi zabrinjavajući nivoi otrovnih materija u vazduhu, a naredba za evakuaciju je ukinuta.

 

Tužba

Stanovnici Ist Palestajna podneli su tužbu protiv železničkog operatera kojim traže odštetu.
Zbog izlivanja otrova u reku Ohajo, zatvorena je proizvodnja vode, a meštani se snabdevaju na alternativne načine, rekao je Džim Džastis, guverner Zapadne Virdžinije.

Više od 3.500 hiljada jedinki ribe uginulo je u vodama zbog izlivanja otrova, saopštio je Odsek za prirodne izvore Ohaja, prenosi En-Bi-Si. Taj američki medij navodi i da su meštani okolnih naselja prijavili kako im je uginula živina, samo dan posle spaljivanja hemikalija. Jedan takav incident dogodio se u gradiću Nort Lima, udaljenom 15 kilometara od Ist Palestajna.

Meštani navode i da rekama plivaju mrtve ribe, a Džena Đanios iz obližnjeg Bordmena kazala je da neprestano kašlje već nedelju dana, te da je zabrinuta za dugoročne uticaje na zdravlje, jer je evakuisano samo stanovništvo u krugu od 1,6 kilometara od mesta akcidenta.

U međuvremenu, od nesreće u Ohaju, učestala su iskakanja iz šina vozova u SAD. U poslednjih mesec dana, dogodila su se još dva takva slučaja. Tako je u Teksasu iz šina iskočio 21 vagon posle sudara sa kamionom, a neki od njih prevozili su hemikalije. U Južnoj Karolini iz šina su iskočila tri vagona iz za sada nepoznatih razloga, a u tom incidentu nije bilo izlivanja, objavili su američki mediji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija